fredag 23 juli 2010

Mumsigt med hallon...


Vi har varit hos svärfar och familj i ett par dagar.
Till  frukost har vi njutit av just hallon!
Naturell fil och Fias Hälsomüsli (såklart:-) och massvis med nyplockade hallon på, mums!!!

Hallonhäck ska vi satsa på att ha då detta ju är sååå gott! Hallon är dessutom ett mycket nyttigt bär!


För Dig som är nyfiken på hallon, läs vidare:
Hallon är en buske som ofta odlas i Sverige för de goda och nyttiga bären. Bären är vanligen röda men även gula förekommer. Hallon innehåller mycket polyfenoler, kraftfulla antioxidanter.

Antioxidanter
Hallon innehåller nyttiga antioxiderande ämnen som kan skydda kroppen mot allvarliga sjukdomar. En grupp av ämnen i hallon går nästan inte att hitta i andra livsmedel.

Tips!Te med hallon
Grönt te med hallon från Friggs smakar utmärkt

Vilda hallon finns i Europa, Asien och Amerika och är vanliga även i Sverige. Hallonen tros släkta från de östra delarna av Asien och att de spridit sig därifrån.

Så vitt man vet odlades inte hallon innan 1000-talet och den första skrivna dokumentationen finns i en brittisk bok om örtmedicin som publicerades 1548. Populära blev hallon först under 1800-talet under vilken de började odlas allt oftare i Europa och Nordamerika.

Hallon i olika färger
Röda nyanser av hallon är vanligast men en variant har gula bär. I USA odlas också s.k. svarta hallon som släktar från i Nordamerika vildväxande art av hallon.

Fler arter som kan kallas för hallon inkluderar:
- Arktiska hallon
- Vinhallon
- Björnbär eller svarthallon
- Rosenhallon
- Blåhallon

De innehåller alla likartade näringsämnen.

Nyttigt i hallon
Hallon innehåller mycket mangan, C-vitamin och fibrer. Det finns också hel del folat, B2-vitamin, magnesium, niacin, kalium och koppar.

Varje hallon består egentligen av många små bär. Varje sådant bär innehåller ett litet frö. Det gör att hallon innehåller hela 6,78 g fibrer per 100 g.

Hallon innehåller också en annan sorts antioxidanter, ellagitanniner, som finns i få andra livsmedel.

Syltning förstör en del antioxidanter
Forskningen pekade också på att antioxidanter i bären kan förstöras när man gör sylt av dem. De mesta av dessa nyttiga ämnen kvarstår emellertid.

Det är tydligt att hallon, liksom flera andra frukter och grönsaker som tomater, jordgubbar, kiwi och broccoli m.fl. är en värdefull källa med hälsosamma ämnen som är en viktig del av en balanserad diet.

Har precis fyllt en stor burk vi ska ha att mumsa på i bilen hem till "Nypan".

1 kommentar:

  1. Härligt!
    Vi ska cykla ut till vår kolonilott och plocka hallon NU. Då ska vi också skörda första egna potatisarna och avnjuta dem med sill och nubbe( harkl, harkl) ikväll!

    SvaraRadera