onsdag 10 augusti 2011

Pastasallad är perfekt bjudmat…


På Nellies släktkalas ville jag göra något som gick att göra i förväg, som var snabbt, enkelt och kallt och som Nellie såklart gillade men som naturligtvis också uppskattades av våra gäster.
En italiensk pastasallad fick det bli!
Förbered pastasalladen några timmar i förväg så den fina kryddsmaken kommer till sin rätt.

8 port.
1 pkt. 500 g. pastaspiraler (fusilli), gärna i olika färger
3 liter vatten
1 msk salt (sådana mängder tar jag aldrig personligen, utan är väldigt blygsam med saltandet)
1 msk olja
Marinad:
2 dl olivolja
½ pressad citron
ca. 1 dl fyllda gröna oliver
ca. 2 d urkärnade svarta oliver
2-3 stora vitlöksklyftor
4 msk kapris
1-2 tsk torkad dragon

1 röd, 1 grön, 1 gul och om du vill också en orange paprika
4 tomater (Jag valde körsbärstomater som jag delade)

Jag valde att ha 800 gram skalade räkor i salladen (Skulle tro att 500 g. är mer ”lagom”;)
Rekommenderat är annars:
8-10 tunna skivor av vardera salami, parmaskinka och mortadella (italiensk korv)

½ kruka färsk basilika eller bladpersilja som smaksättsdekoration

Tillbehör:
riven parmesanost (ställ fram en god parmesanost och ett rivjärn)

Gör så här:
1. Börja med marinaden. Blanda olivolja och pressad citron. Hacka de gröna oliverna och ungefär hälften av de svarta och spara resten till garnering. Blanda hacket i oljan, tillsammans med pressade vitlöksklyftor, kapris och dragon.

2. Koka upp vatten, salt och olja. Koka pastan enligt beskrivning på paketet. Häll upp pastan i ett durkslag och blanda sedan varm med marinaden. Låt den stå någon timme och dra åt sig den fina kryddsmaken.

3. Skär paprika i strimlor och dela tomaterna. Blanda ner i salladen . Gör som jag och ha skalade räkor i salladen eller stick ner rullar av korv & skinka i salladen. Garnera till sist med svarta oliver och färsk basilika. Servera salladen med färsk riven parmesanost.

Vi valde att servera salladen med en vitlöksås gjord på hälften gräddfil och hälften lättkvarg, färsk vitlök, salt & svartpeppar och lite citron.

Tips!
- Laga salladen i god tid och ta fram den i köksvärmen någon timme innan servering. En pastasallad ska inte vara iskall utan rumstempererad för att komma till sin rätt.
- Överkoka aldrig pasta till sallad, då den kan bli mosig.

Buon Apetito:)!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar