söndag 28 juli 2013

En ceremoni där kärlek och lycka ler...

...det vill vi uppleva med er.

Svårt att finna ord på dessa starka härliga känslor som bubblar i kroppen under ett bröllop som vi hade äran att ta del av igår.

När bland det vackraste brudparet jag skådat stegar in i deras vackert blomstrande trädgård reste sig håret på mina armar och tårarna föll...så fantastiskt!

Att från möhippedagarna få ta del av de djupare samtalen om livet och känslostormarna som förenat dessa två till att vara med under deras förtrollande dag är stort och hur stort är det då inte för paret som idag vaknade upp som "man och fru". Ger nog en häftigt pirrande känsla ett bra tag om inte hela livet.

Kärlek föds ur glädjen att se på varandra,
får näring ur behovet av att vara tillsammans
och fulländas av det omöjliga i att vara åtskilda.

Tack för att vi fick dela er dag!

måndag 22 juli 2013

Sänk kraven på sommarträningen - En kort runda räcker!


Vilket sommarväder, helt fantastiskt!! Detta ska vi såklart ta vara på, så mycket det bara går. Städa och dylikt kan man göra en annan dag, och vad gör det väl med lite dammråttor i hörnen denna härliga tid, då de allra flesta av oss nästintill bosatt oss utomhus.

Hur går det förresten med sommarträningen? Har det blivit en löpare utav dig? Såsom du tänkte när våren tog vid… Har klockan ringt tidiga semestermorgnar då du studsat upp för att verkligen få träningen gjord innan resten av huset vaknat? Såsom du planerat… Det klockrena altanpasset du fått av din PT… Är väl uttjatat vid det här laget;)?

Eller har du rent av liksom många andra ”fastnat” i den sköna solstolen?
Bokat av tänkta träningspass till förmån för härliga grillkvällar, bad- och fikastunder... även att man kanske varit tokladdad innan, har man ändå valt bort det…
Nog är det lätt att välja ett skönt ryggläge
  
Har träningen däremot verkligen flutit på bra? Grymt bra jobbat!!! För det ska i hela fridens namn nämnas att det inte är helt lätt att hålla goda rutiner när semesterandan fallit på, och ”lördag-hela-veckan” förankrats alltför väl.

Jag blir näst intill lite full i skratt när jag tänker på att jag gått i godan tro om att ”denna sommar ska det bli en löpare av mig”, för andra sommaren i rad… och att jag inte ens testat milen denna sommar utan tagit några orutinerade löpssteg på ynka 2,5 km och känt att ”herregud, så tunga steg…”.



Dock känner jag, att vad tusan, vad gör väl det! Jag rör på mig och håller mig i form – För att jag mår så fantastiskt bra utav det!

Är det något jag är bra på så är det att fånga upp möjligheten till små korta pass eller bara någon övning här och där – Det bästa direkt på morgonen, då jag vet att det sedan lätt faller bort i allt annat…MEN visst, dessa små korta micropass gör oss inte till gaseller i löpspåret direkt;).

Men vem vet, nästa sommar kanske;). Den som väntar får se…

Jörgen och jag passar gärna på att träna tillsammans när svärföräldrarna är på besök eller vice versa som denna helg, då vi tog några tappra gemensamma löpsteg innan frukosten ena dagen och några raska steg med Bungy Pumps morgonen därpå. Sen några styrkeövningar med kroppen som redskap och kroppen har väckts till liv igen. Skönt och härligt att träna ihop. Har ni möjlighet så träna tillsammans ibland vet ja, stärker helt övertygande relationen! Testa får ni se;).

Jag hör allt för många med dåliga samveten, ångest och dåligt självkänsla över att de just tränar mindre än tänkt i kombination med sämre mat- och dryckesvanor under sommar- och semestertid. Bra att vara medveten, absolut och att inte tappa greppet alldeles, MEN…

Ni ska veta att det allra bästa sättet att komma igång efter en trög period är att vara snäll mot sig själv och sin kropp – Sänk kraven! Det räcker att komma ut på korta rundor eller göra korta cirkelträningspass regelbundet – Det gör susen!

För det är ju faktiskt så att det är ATT vi gör det, som får oss att komma in i rutinerna igen och hitta tillbaka till den där sköna, goa känslan när vi lever hälsosamt och rör oss varje dag.

Så idag mina vänner ska jag unna mig ett litet träningspass igen – Ska du?

NJUT av ännu en fantastisk dag!

söndag 14 juli 2013

Härlig havsluft i skärgårdsidyll

Delar med mig av några bilder som får tala för sig självt...
























  
 Tack för denna gång, längtar redan till nästa tripp! 

 

söndag 7 juli 2013

Frågor och svar om löpning

Allt fler ger sig på att löpträna vilket är bra och nog det mest lättillgängliga man kan ägna sig åt.
Kanske vill man löpträna men är rädd att knäna inte pallar, eller vill man öka i snabbhet, träna i intervaller, uppnå viktminskning och lära god löpteknik. Läs då vidare.


Hur förebygger man knäproblem?
Av största vikt är att öka löpningen så succesivt när man börjar springa eller bestämt sig för att satsa på ett nytt löpmål. För om man ökar för fort är det lätt att överbelastningen kommer som en blixt från en klar himmel. Många tror att när de löptränar behövs ingen mer träning för benen. Man bör dock även styrketräna benen för att framförallt få starkare och bättre knästabilitet. Klassiska  benböj och utfall är utmärkta övningar. Gör gärna utfallen i alla riktningar – framåt, bakåt och åt sidorna. De klassiska benböjen kan också gärna varieras genom hopp och med statisk/stillastående benböj.

Kan man springa sig smal?
Är löpning en ny träningsform bör man i början springa och gå om vartannat och sedan öka intensiteten så succesivt i lugn takt. Är man däremot van vid löpning kan man lägga in mer intervaller och lite intensivare träning där man gör av med mer energi per tränad minut.
Man bör dock veta att viktnedgång till stor del handlar om kosten. Det är genom den i kombinaton med träningen som man kan justera energibalansen och genom ett näringsriktigt intag skapa stora förändringar. Det är med andra ord viktigt att man gör förändringar även där om man vill se en kroppslig förändring.
Dock är absolut träning det enda och bästa ”Quick fix” som finns! Om man vill få en kroppslig förändring, är det viktigt att sluta stirra sig blind på vågen och börja kombinera styrkebaserad träning med konditionsträning, aktiviteter man verkligen gillar och som man vill utföra regelbundet och allt bättre.

Våga ta i ordentligt och känn också efter hur himla skönt det faktiskt är, åtminstone efteråt, vilket ger mersmak;).

Vilka intervaller  - om man vill bli snabbare på milen?
När det gäller intervaller tycker jag man bör variera detta i sitt träningsschema och köra allt i från korta (30-sekunders) till längre (5-minuters). Jag vägleder gärna mina kunder till en så naturlig intervallträning som möjligt genom att gå på kroppens egen känsla av när det är dags att åter öka, lattja och lek, låta vägens gång styra intervallerna som mellan träd, stolpar och dylikt eller utnyttja backvariationerna i terrängen man kanske valt att springa på och till exempel  lägga på trycket i alla uppförsbackar och ”vila” i nedförsbackarna genom att låta benen ”rulla” ner . Att hitta bitiga backar att köra backträning i är också en riktig utmaning som ger resultat.
Sen är det viktigt att man lär sig att hålla ett jämnt men högt tempo genom milen. Har man inte pulsklocka går det utmärkt att arbeta med kroppens egen känsla för att hitta det jämna ”flowet”.

Varför intervallträning?
Intervallträning kan hjälpa oss att öka vår syreupptagningsförmåga.
Är man ovan vid intervallträning så bör man inte börja med de absolut kortaste eller längsta. Ju kortare intervaller man kör desto mer kan man ta i när man springer – och desto mer vila, i förhållande till arbetstiden, behöver man.

Kan man löpträna under graviditet?
Absolut, så länge det känns bra och att man kan hålla stabiliteten i bäckenet är det ingen fara – men har man problem med foglossning eller liknande bör man vara försiktig. Vana löpare brukar kunna köra på längre in i graviditeten, medan den som aldrig löptränat nog gör bäst i att börja efter förlossning och återhämtning.

Vilka skor bör man ha?
Det absolut bästa är att ta hjälp av en butik som är löpspecialiserad då de plockar fram skor med rätt anpassad passform. Det finns massor av parametrar att ta hänsyn till vad gäller dämpning, stöd, vikt etc. men i slutändan måste man känna att skon sitter bra på just sin fot och känns skön att springa i.

Behöver man sportdryck när man springer i en timme?
Nej, det behöver man absolut inte. Man har generellt tillräckligt med energi lagrat i kroppen för detta. Viktigt för ett bra resultat och en go och skön känsla är förstås att se till att äta och dricka ordentligt på dagen om man ska träna och inte gärna direkt innan passet. Prova dig fram! Under vilka förhållanden springer du som bäst?

Hur ofta behöver man springa för att förbättra konditionen?
Det beror lite på vilken nivå konditionen ligger på idag, men två till tre gånger i veckan kommer man långt på.

Försämras konditionen om man missar träningen en vecka?
Visst kommer man att "tappa" lite om man är helt inaktiv under en vecka. Dock kan man bara  genom att köra ett konditionspass i veckan lätt bibehålla nivån.

Det viktigaste tekniktipset?
Att ha en bra hållning i kroppen, man ska känna sig stolt och lätt. Det gör att mycket av det andra i löptekniken faller på plats av automatik.
Håll ihop kroppen, skjut fram höfterna och undvik svank, slappna av i axlarna, rikta blicken framåt och låt ”snöret” dra dig uppåt.
Lycka till med löpningen allesammans, njut och ha kul!