söndag 7 juli 2013

Frågor och svar om löpning

Allt fler ger sig på att löpträna vilket är bra och nog det mest lättillgängliga man kan ägna sig åt.
Kanske vill man löpträna men är rädd att knäna inte pallar, eller vill man öka i snabbhet, träna i intervaller, uppnå viktminskning och lära god löpteknik. Läs då vidare.


Hur förebygger man knäproblem?
Av största vikt är att öka löpningen så succesivt när man börjar springa eller bestämt sig för att satsa på ett nytt löpmål. För om man ökar för fort är det lätt att överbelastningen kommer som en blixt från en klar himmel. Många tror att när de löptränar behövs ingen mer träning för benen. Man bör dock även styrketräna benen för att framförallt få starkare och bättre knästabilitet. Klassiska  benböj och utfall är utmärkta övningar. Gör gärna utfallen i alla riktningar – framåt, bakåt och åt sidorna. De klassiska benböjen kan också gärna varieras genom hopp och med statisk/stillastående benböj.

Kan man springa sig smal?
Är löpning en ny träningsform bör man i början springa och gå om vartannat och sedan öka intensiteten så succesivt i lugn takt. Är man däremot van vid löpning kan man lägga in mer intervaller och lite intensivare träning där man gör av med mer energi per tränad minut.
Man bör dock veta att viktnedgång till stor del handlar om kosten. Det är genom den i kombinaton med träningen som man kan justera energibalansen och genom ett näringsriktigt intag skapa stora förändringar. Det är med andra ord viktigt att man gör förändringar även där om man vill se en kroppslig förändring.
Dock är absolut träning det enda och bästa ”Quick fix” som finns! Om man vill få en kroppslig förändring, är det viktigt att sluta stirra sig blind på vågen och börja kombinera styrkebaserad träning med konditionsträning, aktiviteter man verkligen gillar och som man vill utföra regelbundet och allt bättre.

Våga ta i ordentligt och känn också efter hur himla skönt det faktiskt är, åtminstone efteråt, vilket ger mersmak;).

Vilka intervaller  - om man vill bli snabbare på milen?
När det gäller intervaller tycker jag man bör variera detta i sitt träningsschema och köra allt i från korta (30-sekunders) till längre (5-minuters). Jag vägleder gärna mina kunder till en så naturlig intervallträning som möjligt genom att gå på kroppens egen känsla av när det är dags att åter öka, lattja och lek, låta vägens gång styra intervallerna som mellan träd, stolpar och dylikt eller utnyttja backvariationerna i terrängen man kanske valt att springa på och till exempel  lägga på trycket i alla uppförsbackar och ”vila” i nedförsbackarna genom att låta benen ”rulla” ner . Att hitta bitiga backar att köra backträning i är också en riktig utmaning som ger resultat.
Sen är det viktigt att man lär sig att hålla ett jämnt men högt tempo genom milen. Har man inte pulsklocka går det utmärkt att arbeta med kroppens egen känsla för att hitta det jämna ”flowet”.

Varför intervallträning?
Intervallträning kan hjälpa oss att öka vår syreupptagningsförmåga.
Är man ovan vid intervallträning så bör man inte börja med de absolut kortaste eller längsta. Ju kortare intervaller man kör desto mer kan man ta i när man springer – och desto mer vila, i förhållande till arbetstiden, behöver man.

Kan man löpträna under graviditet?
Absolut, så länge det känns bra och att man kan hålla stabiliteten i bäckenet är det ingen fara – men har man problem med foglossning eller liknande bör man vara försiktig. Vana löpare brukar kunna köra på längre in i graviditeten, medan den som aldrig löptränat nog gör bäst i att börja efter förlossning och återhämtning.

Vilka skor bör man ha?
Det absolut bästa är att ta hjälp av en butik som är löpspecialiserad då de plockar fram skor med rätt anpassad passform. Det finns massor av parametrar att ta hänsyn till vad gäller dämpning, stöd, vikt etc. men i slutändan måste man känna att skon sitter bra på just sin fot och känns skön att springa i.

Behöver man sportdryck när man springer i en timme?
Nej, det behöver man absolut inte. Man har generellt tillräckligt med energi lagrat i kroppen för detta. Viktigt för ett bra resultat och en go och skön känsla är förstås att se till att äta och dricka ordentligt på dagen om man ska träna och inte gärna direkt innan passet. Prova dig fram! Under vilka förhållanden springer du som bäst?

Hur ofta behöver man springa för att förbättra konditionen?
Det beror lite på vilken nivå konditionen ligger på idag, men två till tre gånger i veckan kommer man långt på.

Försämras konditionen om man missar träningen en vecka?
Visst kommer man att "tappa" lite om man är helt inaktiv under en vecka. Dock kan man bara  genom att köra ett konditionspass i veckan lätt bibehålla nivån.

Det viktigaste tekniktipset?
Att ha en bra hållning i kroppen, man ska känna sig stolt och lätt. Det gör att mycket av det andra i löptekniken faller på plats av automatik.
Håll ihop kroppen, skjut fram höfterna och undvik svank, slappna av i axlarna, rikta blicken framåt och låt ”snöret” dra dig uppåt.
Lycka till med löpningen allesammans, njut och ha kul!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar