onsdag 28 januari 2015

Kompressionskläder - varför?


När man väl börjat använda kompressionskläder vill man inte ha annat. I varje fall om jag går till mitt eget tycke. Jag använder i stort sett bara kompressionstights för att de sitter och känns så bra.


När jag körde loppet Tough Viking hade jag kompressionskläder från topp till tå. Skönt!


Vad är det då som är så bra med kompressionskläder? Vad innebär egentligen kompression? Hur kan kompressionsplagg hjälpa dig som tränar? Fungerar de verkligen?

Dags att reda ut begreppen! 

Huvudpoängen med kompression är att trycket på vävnaderna ökar det venösa återflödet till hjärtat, vilket motverkar svullnad i exempelvis benen. Det ökade flödet medför att friskt blod snabbare kommer ut i vävnaderna och förbättrar närings- och syreutbytet.

Kompressionsplagg förbättrar blodcirkulationen! 

Kompressionsstrumpor (stödstrumpor) har tidigare främst använts för behandling och förebyggande av medicinska åkommor, exempelvis åderbråck och blodproppar. Idag är användningsområdet för kompressionsstrumpor och andra kompressionsplagg vida brett. Kompressionsprodukter används dagligen av alla människor, alltifrån gravida till elitidrottare.

- Kompression gör att man slipper stela och svullna ben om man sitter stilla länge.
- Kompression förebygger problem med blodproppar vid längre resor
- Kompression ger personer som måste stå upp under långa perioder fräschare ben.


Kompressionsplagg i samband med träning


Trycket gör att blodet snabbare kommer tillbaka till hjärtat under aktivitet och vila. Kompressionen bidrar också till att rensa vävnaderna på slaggprodukter, vilket ger positiva effekter på återhämtningen efter träning eller tävling. Användning av kompressionsplagg under och efter träningen gör att musklerna återhämtar sig betydligt snabbare.
Mindre träningsvärk och piggare muskler helt enkelt!
Det är vetenskapligt bevisat att produkter med korrekt graderad kompression förbättrar blodcirkulationen och därmed återhämtningen i musklerna.

En del hävdar att kompressionsplaggen även kan förbättra prestationen. Det finns dock inga vetenskapliga bevis på detta.

Många idrottsmän trivs dock så bra i sina kompressionsplagg att det knappt går en dag utan att de använder dem. Vissa sover till och med i dem vet ja. Plaggen är helt enkelt sköna att ha på sig, både på löprundan och i soffan på kvällen. Och vem vet, kanske gör den sköna känslan att du springer lite fortare också...

Testa, så får du se vad du tycker, hur du upplever det!

Och...Lycka till med träningen!

tisdag 20 januari 2015

40 år idag...


Många talar om ”40 årskriser” hit och dit men vad tusan, man blir väl inte äldre än man gör sig!? Själv är jag i ärlighetens namn inte äldre än 24, metabolt alltså ;-).
Fysiskt känner jag mig inte en dag äldre än 24 men mentalt 40, absolut, en skön medelålders känsla. Stabil, lugn och välbalanserad i kropp och sinne.

Ja tänk va, 40 år, det är samma sak som 14 600 dagar! Tjohoo :-)
Jag känner mig som sagt inte särskilt gammal. Visste ni förresten att den tecknade legenden Homer Simpson är 39 bast…Ops!

Det här med åldersnoja har jag aldrig förstått mig på, men vi får väl se, kanske slår till nu under detta årtionde. Den som väntar får se ;-).

Idag känner jag mig stark, fylld av livskraft och önskar mig ett fortsatt bra liv fyllt av överraskningar, upplevelser och erfarenheter rikare för var år som går.

Det blir vad man gör det till, eller hur?!

Tankegångar som, nu är man ju närmare 50 än 30, närmare 60 än 20, närmare 70 än 10, närmare 80 än födseln, kan man ju lägga på hyllan, för med dessa tankegångar blir man ju uråldrig.

Nog bäst att satsa på några riktigt bra utmaningar under 2015 såsom en repris av Tough Viking och vem vet hamnar jag också på mitt livs första rena löplopp.
Väl på tiden som löpcoach va?!


Jag accepterar mitt inträde i medelåldern med glimten i ögat och satsar på att bli lite snabbare, starkare och smartare för att det gör att jag mår så himla bra!

Kram på er alla fina människor som omger mig!

lördag 10 januari 2015

Tips för personlig utveckling 2015


När man bestämt sig för vilka ting man vill förändra/utveckla under året så är det viktigt att först ta sig tid att fundera kring saken och skapa en plan, innan man väl sätter igång.

Här följer konkreta tips på hur du lyckas uppnå en hållbar förändring/utveckling.
 
Stanna upp - All utveckling börjar här och nu
- Hur vill du leva ditt liv nu och på sikt?
Bli medvetenhet om ditt nuläge.
- Hur ser det ut just nu?
- Vad känner du?
- Hur har du det just nu?

Beslut – Beslutet är DITT alldeles egna
Det är av största vikt att det är du själv som vill utveckla eller sätta upp mål. Det finns en enorm kraft i att det är du själv som fattar besluten till förändring. Likväl att du ser besluten du gör som lika viktiga löften som till någon annan person. Besluten ska vara väl förankrade i hela dig.
– Vad vill DU utveckla eller förändra under 2015?

Mål - Helhjärtade och tydliga!
För att skapa motivation och att verkligen veta när du nått dit du önskar, så måste målen vara konkreta.
- Vad är kvittot på att du nått ditt mål?
- Hur känns det när du uppnått ditt mål?

SMART modellen är smart att använda när man sätter upp mål, vilket innebär att målet är specifikt, mätbart, attraktivt, realistiskt och tidsbestämt. 

Delmål – Små steg mot slutmålet
Två steg fram, ett steg bak är faktiskt helt OK för du tar dig ju framåt. Viktigt att inse att man inte är mer än människa och att alla gör vi snedsteg.
Lär dig utav snedstegen.
– Varför hände det?
– Vad kan jag göra för att det inte ska hända igen?
Börja med att med små steg skapa delmål. För att skapa motivation och utveckling är det nämligen jätteviktigt att du bryter ner dina mål till konkreta små men viktiga delmål, målstolpar på vägen.
- Vad vill du förändra, specifikt?
- När ska det vara uppnått?
- Vad krävs för att ta dig dit du önskar och vill?
- Är det värt det?

Pausa vid varje delmål - Fira din framgång


Det blir så mycket mer drivande och roligare om man firar sina delmål och slutmål. Glöm inte att leva, här och nu, på vägen till målet.
Njut av varje litet framsteg och ge dig själv en rejäl klapp på axeln för varje steg framåt.

Det är de små sakerna i livet som gör livet värt att leva. 

Det ska vara härligt och lustfyllt att utvecklas. Självkänslan ska stärkas. Sätt därför upp lagom många utvecklingsmål för dig själv. Kanske rent av ett i taget. Blir det för många blir det bara pressat och jobbigt. Risken är då att självkänsla sänks istället för stärks. Se upp för att dränera dig på lust, kraft och energi. Prioritera därför dina mål väl och se till att endast ha någon eller några målsättningar och utvecklingsplaner på gång samtidigt.

Var här & nu i din pågående framåtmarsch.

Lycka till med vad just DU bestämt att lyckas med härnäst.

Bestäm dig för att förändra/förbättra/utveckla och starta upp genom små steg i rätt riktning redan idag. Då kommer du med all sannolikhet att lyckas!

NJUT på vägen!

söndag 4 januari 2015

Nytt år - Nya vanor


Det tar bara 21-29 dagar att bryta en livslång vana säger hjärnforskare.




Tänk va, om 30 dagar kan just DU vara FRI från dåliga rök-, alkohol-, kost- och andra slentrianmässiga (o)vanor.

MEN hur många gånger har man inte lovat sig själv att rivstarta det nya året med en massa sunda vanor? Genom att leva på sallader, träna MINST fyra pass i veckan och utesluta tv-tittande… MEN redan efter ett par veckor har verkligheten hunnit ikapp... Skol/dagislämning/hämtning, matlagning, nattning, tvätt & städ… klockan tickar på, det börjar bli sent…

När alla vardagsbestyren är avklarade känns det inte lika lockande som morgonens ambitionsnivå, att traska ut i kylan eller att delta i ett hurtigt gympass… även att det må vara precis det man behöver… MEN likväl sina timmars sömn.

Det är superviktigt att planera, strukturera och ligga steget före och verkligen satsa på goda vanor med daglig motion och näringsriktig mat framför snabblagade näringsfattiga halvfabrikat och att somna i soffan…

Genom en välbalanserad livsstil får man mer ork och livskraft och blir mer närvarande med barnen och trevligare att umgås med.

Det är lätt att skylla ifrån sig på ditt och datt men om man är sann mot sig själv hinner man faktiskt ganska mycket!

Det handlar om att prioritera och effektivisera.

Kanske gick du ut för hårt med nyårslöftena!? För om man inte tänker igenom sin livssituation ordentligt, inser man ganska snart att det blir svårt att få ihop allt i verkliga livet.

Att satsa på att göra om livet på ett par veckor är inte att rekommendera. Det kommer inte hjärnan att hänga med på.

Man behöver planera livspusslet väl.

Det är många som dras med utav olika quickfix-metoder och låter sig luras av, att på ett par månader har man rutor på magen...

Att tänka på när du läser om alla quickfix metoder är att det ska finnas ett livsstilstänk bakom konceptet, för hur kommer det annars att gå när kuren eller kursen har passerat?!

Går man tillbaka till de gamla vanorna går man tillbaka till den gamla kroppen – Behåller man de nya goda vanorna och rutinerna kommer man aldrig återfå den gamla missnöjda kroppen och knoppen.

Träning måste inte utövas på gymmet. Det går alldeles utmärkt att träna hemma istället. Det kan spara enormt mycket tid.

Börja rutinmässigt göra övningar som t.ex. burpees, armhävningar, ryggresningar, knäböj/upphopp medan barnen ligger i kvällsbadet, framför Nyheterna eller innan du går och lägger dig.

Är du morgonmänniska eller kan tänkas bli är det optimalt att starta dagen med någon form av träning. Man fylls på med energi och endorfiner inför mötet av dagen och har öppnat upp för kvalitetstid med nära och kära på kvällen istället.

Huvudsaken är dock att träningen blir av och upprepas om och om igen tills det blivit till en lika naturlig del av livet som att borsta tänderna morgon och kväll.

Det svåraste med förändringar kan vara att hitta den inre drivkraften som krävs.

Vanorna vi har är djupt rotade och för att få till en långsiktig livsstilsförändring måste man ändra sitt beteende.

Det är viktigt att man gör omställningen för sin egen skull – för att man vill ge sig själv det bästa, för att orka och hålla sig tillfredsställd.

Det är lätt att lägga sig själv åt sidan med företräde för barnen MEN jag är övertygad om att barnen vill ha en förälder med god energi och ork.

Har man möjlighet så kan en motivationskick vara att anlita en Personlig Tränare.

Annars kan likväl sin andre hälft, kollegorna, grannen eller någon annan bekant fungera som motivator.

Träning i all ära, men glöm inte vikten av kostomställningen då den är väldigt avgörande för livskvaliteten.

Det handlar om en god balans mellan näring, motion och vila.

Vem vill inte ha ett jämnt humör, vara tålmodig, pigg och glad och slippa dipparna under dagen.

Ett vanligt missförstånd som gör att många släpper tanken på att bli mer hälsosam, är att nyttig mat är både dyr och krånglig.

När man har familj kan det kännas övermäktigt att laga specialmat till sig själv. Det ska man inte behöva göra! För även om barnen inte behöver minska på kolhydraterna så är det utmärkt att introducera dem till hälsosammare mat.

- Falukorven byts enkelt ut till t.ex. kyckling.
– Lagar du pasta till barnen men själv behöver dra ner på den så byt ut den mot en enkel bönsallad till dig själv eller sleva upp keso direkt ur burken. Svårare än så behöver det inte vara.

Enkla livsförändringar är en förutsättning för att få ”nyårslöftena” att hålla hela året, då de med stor sannolikhet blivit ett sätt att leva livet ut.

Satsa på korta, regelbundna träningspass och ersätt sockret och de snabba kolhydratsbovarna med nyttigheter.

Fatta små men viktiga och genomtänkta beslut varje dag.

Lek aktivt, promenera till eller ifrån dagis/skolan istället för att skjutsa med bilen.

Hamnar du på ett snabbmatställe så ta mineralvatten framför läsken och låt en sallad ersätta pommes.

Låt medvetna val styra vardagen. 

Deppa inte ihop när du trillar dit med en pizza och smågodis framför favoritprogrammet. Det är mänskligt, men låt det inte bli till en vardaglig (o)vana.

Det handlar inte om att sluta med allt man tycker är gott, utan om att inte unna sig på slentrian.

Tänk på allt du kan unna dig, som inte har med mat att göra.

Låt nu det sunda förnuftet styra och se till att skapa en riktigt bra start på de nya året


Lev väl, må gott och våga vilja förändra/förbättra!