onsdag 28 januari 2015

Kompressionskläder - varför?


När man väl börjat använda kompressionskläder vill man inte ha annat. I varje fall om jag går till mitt eget tycke. Jag använder i stort sett bara kompressionstights för att de sitter och känns så bra.


När jag körde loppet Tough Viking hade jag kompressionskläder från topp till tå. Skönt!


Vad är det då som är så bra med kompressionskläder? Vad innebär egentligen kompression? Hur kan kompressionsplagg hjälpa dig som tränar? Fungerar de verkligen?

Dags att reda ut begreppen! 

Huvudpoängen med kompression är att trycket på vävnaderna ökar det venösa återflödet till hjärtat, vilket motverkar svullnad i exempelvis benen. Det ökade flödet medför att friskt blod snabbare kommer ut i vävnaderna och förbättrar närings- och syreutbytet.

Kompressionsplagg förbättrar blodcirkulationen! 

Kompressionsstrumpor (stödstrumpor) har tidigare främst använts för behandling och förebyggande av medicinska åkommor, exempelvis åderbråck och blodproppar. Idag är användningsområdet för kompressionsstrumpor och andra kompressionsplagg vida brett. Kompressionsprodukter används dagligen av alla människor, alltifrån gravida till elitidrottare.

- Kompression gör att man slipper stela och svullna ben om man sitter stilla länge.
- Kompression förebygger problem med blodproppar vid längre resor
- Kompression ger personer som måste stå upp under långa perioder fräschare ben.


Kompressionsplagg i samband med träning


Trycket gör att blodet snabbare kommer tillbaka till hjärtat under aktivitet och vila. Kompressionen bidrar också till att rensa vävnaderna på slaggprodukter, vilket ger positiva effekter på återhämtningen efter träning eller tävling. Användning av kompressionsplagg under och efter träningen gör att musklerna återhämtar sig betydligt snabbare.
Mindre träningsvärk och piggare muskler helt enkelt!
Det är vetenskapligt bevisat att produkter med korrekt graderad kompression förbättrar blodcirkulationen och därmed återhämtningen i musklerna.

En del hävdar att kompressionsplaggen även kan förbättra prestationen. Det finns dock inga vetenskapliga bevis på detta.

Många idrottsmän trivs dock så bra i sina kompressionsplagg att det knappt går en dag utan att de använder dem. Vissa sover till och med i dem vet ja. Plaggen är helt enkelt sköna att ha på sig, både på löprundan och i soffan på kvällen. Och vem vet, kanske gör den sköna känslan att du springer lite fortare också...

Testa, så får du se vad du tycker, hur du upplever det!

Och...Lycka till med träningen!

2 kommentarer:

  1. Jag har precis köpt mina första! Dessutom blir man ju mer motiverad när man är en gear-slut!

    SvaraRadera
  2. Haha, så sant Martin, bra där!
    Fortsättning följer mao när du tränat och kanske rent av sovit i dem ;-).

    SvaraRadera