torsdag 5 februari 2015

Alternativ träning för dig som löpare


Under vintersäsongens kanske isiga, snöiga och slaskiga underlag känns det inte lika självklart att ge sig ut på långa löpturer eller springa snabba löpintervaller som under resten av året.

Komplettera då med alternativa träningsformer.

Förutom styrketräning, som man för övrigt kan lägga lite större vikt på under lågsäsong för att stärka och balansera upp kroppen ordentligt inför kommande säsong, så bör man rikta in sig på träning som också förbättrar uthålligheten och syreupptagningsförmågan. Träning som påminner om löpning, där benen används så mycket som möjligt.

Vill man förbättra syreupptagningsförmågan funkar visserligen alla träningsformer som man blir flåsig utav. Går vi däremot in på muskelkondition, kroppens förmåga att syresätta musklerna, är benen viktigast för en löpare. En kanotist och en löpare kan ha samma syreupptagningsförmåga men löparen har bättre förmåga att syresätta benmuskulaturen och springer bättre medan kanotisten har bättre förmåga att syresätta muskulaturen i överkroppen.

Här följer förslag till alternativa träningsformer för dig som löpare: 

CYKEL och SPINNING
Att cykla inomhus eller utomhus är en utmärkt träningsform för att förbättra syreupptagningsförmåga och benstyrka. Genom cyklling skonar man benen från stötarna som sker vid löpning. Nackdelen är å andra sidan att man inte lär sig tåla stötarna mot underlaget som löpningen ger. Man kan också bli väldigt kort i höftböjare av att bara cykla. Variationerna vid cykling är kadensen, trampfrekvensen, belastningen och typen av träningspass. Intensiteten, puls eller upplevd ansträngning, kan vara lika hög som man hade haft under ett motsvarande löppass.

CROSSTRAINER
Crosstrainern är ett skonsamt träningsredskap, där du kan köra med eller utan hjälp av armarna. Du skonar benen från stötarna åter igen. Precis som med cykling/spinning är nackdelen att man inte lär sig tåla stötarna mot underlaget som löpningen ger. Kroppshållningen är bra och påminner en del om löprörelsen. Variationerna är belastningen, på vissa maskiner även lutningen och typen av träningspass. Intensiteten, puls eller upplevd ansträngning, kan vara lika hög som man hade haft under motsvarande löppass.

RODDMASKIN
Ett träningsredskap som tränar precis hela kroppen! Dessutom bra för rörligheten i knän, höfter och bröstrygg. Man slipper även här stöten mot underlaget. Tekniken är viktig så man inte arbetar med böjd rygg. Variationen är motståndet och hur man håller händerna, över eller underhandsgrepp, samt typen av träningspass.

MOUNTAINBIKE
Att cykla i terräng ännu effektivare än vanlig cykling och spinning då man belastar fler muskelgrupper. Mycket överkropp och bål. Nackdelen är risken för vurpor.
Enkelt, effektivt och roligt varierar man cyklingen genom fartlek.

LÄNGDSKIDÅKNING
Är en fantastisk träningsform som förbättrar syreupptagningsförmågan och styrkan i hela kroppen väldigt effektivt då man ju arbetar med precis hela kroppen.
Längdskidåkning är skonsamt mot benen.  Naturupplevelsen ger dessutom en positiv mental effekt av välmående.

Kan tänka mig att om man lägger lite krut på vallningskunskaper och teknikträning kan upplevelsen bli ännu bättre. På längdskidorna kan man träna alla träningsmoment som vid löpning: Långpass, intervaller och backträning.

Jag skaffade utrustning förra säsongen men då var det så snöfattigt att jag bara hann ut ETT åk så jag hoppas få till det fler gånger denna. Hojt om ni vill ha sällskap i skidspåret, jag kan behöva en lektion ;-).

Njut av träningen mina vänner!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar