fredag 6 mars 2015

En lyxigare Chiligryta

Fredagar är de allra flesta lite småtrötta.

Middagen får med andra ord med fördel gå ganska snabbt att slänga i ordning, men för den skull inte vara tråkig.

Denna rätt blev jag serverad förra fredagen med ett gott vin i glaset och jag kände mig så där lyxigt tillfreds.

Snabblagad Chiligryta
En lyxigare variant utan bönor, med lövbiff istället för köttfärssås, men lika lättlagad som den traditionella vardagschilin.

Vill ni ha ett gott vin till så rekommenderas det prisade BRAZIN, zinfandelvinet från Lodi, som har lagrats på franska och amerikanska ekfat i sju månader för att få sin fylliga och koncentrerade smak med mycket frukt och rostad fatkaraktär.

Ingredienser 4 port.

600 gr. lövbiff, finstrimlad
1 msk kinesisk soja
1 tsk chilipulver
1 tsk sambal oelek
2 krossade vitlöksklyftor
1 gul lök, finhackad
1 msk smör
1 röd paprika, finhackad
1 gul paprika, finhackad
3 dl vatten
1 msk konc. kalvfond
1 dl grädde
1 dl chilisås
2 msk vetemjöl (byts enkelt ut till glutenfritt, maizena)
1 tsk salt

Gör så här: 
Blanda kött, soja, chilipulver och sambal oelek i en skål.
Stek upp vitlök och hackad gul lök med smör.Tillsätt paprika och fräs allt tills det är mjukt.

Tillsätt vatten, fond, grädde, chilisås och mjöl/maizena. Häll på lite kallt vatten. Låt puttra 5 minuter. Salta och peppra efter behov.

Servera gärna med lite matyoghurt som tillbehör.

Med detta önskar jag er en härlig helg!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar