söndag 24 maj 2015

Läckert mellis med wokat äpple, keso och kanel

Åh vilken härlig sommarvärme vi fick idag, efterlängtat! Vi har myst på tomten dagen lång.

Det blir lätt lite "hipp som happ" med måltiderna på helgerna så jag tänkte ge er ett finfint tips som passar utmärkt som ett matigt mellis och är även trevligt att bjuda på när man får oväntat besök.

Kombinationen av det kalla och det varma blir riktigt gott!

Wokat Äpple med Keso och KanelVärm lite kokosfett i en teflonpanna/wokpanna och fräs tärnade äppelbitar på medelvärme tills de mjuknat något. Pudra på kanel sista minuterna. Lägg upp naturell keso i en skål och äppelbitarna.

Dekorera gärna med en kvist basilika, mynta eller vad färsk krydda du har hemma, som kan tänkas passa.

Kokosfett är ett mättat fett som visat sig ha positiva hälsoeffekter. Det lagras inte lika lätt som övriga mättade fetter och förstörs dessutom inte vid höga temperaturer. Perfekt när man ska woka eller steka med andra ord.

Välj ett ekologiskt kokosfett med kallpressad kokosolja.

Kanel är en "magisk" krydda. Det räcker att inta 1 tsk dagligen för att blodsockret ska bli mer balanserat och insulinet ska sjunka.

Personligen börjar jag alltid dagen med en rejäl kanelpudring på morgongröten.

Kung Markatta är ett säkert val av märke för "Äkta Kanel" även att det såklart finns fler bra märken.


Fakta Wikipedia:
Äkta kanel (Cinnamomum verum) mer riktigt kallad ceylonkanel är en art i familjen lagerväxter och förekommer naturligt på Sri Lanka och sydöstra Asien. Arten odlas i tropiska och subtropiska Asien, Afrika och Amerika. 
Ceylonkanel är ljusare i färgen än kassiakanel, och stängerna är sprödare och lättare att pulvrisera. Smaken är mild och aromatisk. Kumarinhalten är låg. I Sverige är det främst kassiakanel som finns till försäljning.Benämningen "Äkta kanel" är en direkt översättning av det latinska artnamnet Cinnamomum verum som betyder "sann kanel" eller "äkta kanel", och har ingenting med växtens äkthet att göra då alla arter inom kanelsläktet Cinnamomum är "äkta kanel".


Receptinspiration från Isodieten.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar