måndag 20 juli 2015

Visst kan man träna i sommarvärmen

Många kommer av sig med träningen under sommarens varmaste dagar och det är lätt att falla för tankar som ”Jag hade tänkt springa i dag, men det är för varmt ute … tar det imorgon istället …”. Värmen håller i sig och träningen uteblir. Så behöver det dock inte vara.

Låt löparskorna arbeta aktivt året om och njut aktivt av sommarens ljus och värme

Låt löpturen bli en behaglig upplevelse trots gassande sol och svettframkallande temperatur med följande tips.

Vätskeintaget

Det viktigaste är att se till att dricka ordentligt. Varma dagar gör vi av med mycket mer vätska än annars. Springer man långt, längre än 60 minuter, kan det vara läge att ha med sig vätska. Eftersom man svettas mycket mer i värmen är det också viktigt att inte bara dricka vatten, utan även se till att fylla på med salter för bibehållen vätske- & saltbalans.

Personligen fyller jag på med vätskeersättning både innan och efteråt när det är riktigt svettigt.

Ännu en viktig sak är att lyssna lite extra på kroppen när temperaturen klättrar uppåt och inte räkna med prestera på topp.

Jobbar man på kontinuerligt sommaren lång så känns det lättare och lättare då kroppen blir allt bättre på att producera svett, vilket gör att kroppen svalkar sig bättre, samt att man ju förbättrar sin kondition i och med sin kontinuerliga träning ;-).

Smart kan vara att lägga sina träningspass på morgonen eller kvällen då det är svalare eller att springa i skogen där trädens skugga ger skön svalka. Det gör stor skillnad!


Man kan springa även att det är väldigt hett bara man tänker på den extra vätsketillförseln. Det är inte farligt eller skadligt, men väldigt jobbigt när det är uppåt 40 grader varmt. Man kan med andra ord ta det lite lugnare då och inte lägga de tuffaste passen under den tuffaste hettan.Kallt vatten ger snabb svalka under svettiga löppass

När man springer och det är varmt ute, kan man om möjligheten finns svalka sig med en vätskekontroll eller hälla vatten över dig. Springer man ett lopp i värmen så ta alltid en extra kopp vatten vid kontrollerna, en att hälla i sig och en att hälla över sig.

Fördelarna med träning i värmen
Det är skonsammare för kroppen eftersom man blir mjukare och skaderisken minskar.
Man blir också mentalt tåligare, för klarar man av att springa en viss sträcka när det var varmt gör man det sedan lättare när det är svalare. När det är varmt ute behöver man heller inte mycket kläder på sig, vilket gör det lätt, skönt och enkelt att bara ge sig ut.

Negativa effekter av träning i värmen
Om man inte dricker ordentligt kan det påverka återhämtningen och man kan bli uttorkad.
Dricker man bara vatten och inte får i sig något salt kan man bli illamående och prestera sämre.

Detta undviker man lätt genom att dricka ett glas Resorb (vätskeersättning) innan och efter träningen samt att man kan tänka på att ha lite mer salt på maten.

Stranden och löpningen i ett svep
Beroende på avstånd så kan man cykla eller löpa till stranden eller ta en löprunda på plats för att direkt därpå hoppa i plurret.

Annars som tidigare sagt, springa tidigt på morgonen innan frukosten när det svalt ute, njuta av frukosten och KÄNSLAN efter genomfört pass, resten av dagen.

Sen kan man såklart lattja med barnen en dag på stranden, hoppa från bryggor, trampa och springa i vatten. Det blir då inte för varmt och kan ge kroppen en bra utmaning.


Fortsatt lycka till med sommarträningen mina vänner


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar