torsdag 8 oktober 2015

Boosta förbränningen

Jag har fått önskemål om att skriva om hur man bäst kan öka sin förbränning.

Så här följer enkla tips som skruvar upp förbränningen. 

En god förbränning är nyckelfaktorn för viktkontroll. Mängder av faktorer påverkar vår ämnesomsättning.

Vissa tycks ha en metabolism som går på högvarv där allt passerar obemärkt igenom kroppen, medan andra får kämpa för att kalorierna inte ska fastna i varje kurva genom kroppen. Arv är en bidragande faktor, men även kön och ålder spelar en avgörande roll.

Dina gener är omöjliga att påverka, men det finns många små knep som kan vrida upp förbränningstakten, i din egen regi.

Att kombinera en väl balanserad kostomläggning med motion är det smartaste sättet att gå ner i vikt på. Dels påskyndar man viktnedgången och dels behåller man muskelmassan under viktminskningstiden vilket innebär att man tappar fettkilon i stället för muskelkilon. Det innebär att man får en fastare kropp och att man skapar bästa förutsättningarna för en hög ämnesomsättning och viktkontroll så också för framtiden. Förutsatt att man behåller den goda livsstilen såklart.

Bygg muskler
Din kropp omvandlar matens kalorier till energi, dygnet runt och även i viloläge. Personer som har mycket muskler har automatiskt en högre förbränningstakt, eftersom muskler kräver mer energi än kroppsfett. (1 kilo kroppsfett bränner 4 kcal per dygn, motsvarande siffra för 1 kilo muskler är ca 12 kcal.)

Vässa konditionen
Aktiviteter som ökar flåset boostar också kroppens fettförbränning.

Dagens träningstrend med en uppsjö av intervallträning av olika slag är extra bra - högintensiv och tidseffektiv träning – såsom Tabata, Cirkelträning, Crossfit…

Högintensiv intervallträning är inte bara bra för vikten, utan även för kognitiva funktioner såsom minne och inlärning. Olika studier visar att överviktiga personer som kontinuerligt intervalltränar får minskat midjemått, bättre insulinkänslighet och bättre förmåga att komma ihåg olika siffror och symboler.

Håll Vätskebalans – Öka förbränningen med vanligt vatten


Kroppen behöver vätska för att metabolismen ska fungera optimalt. Det krävs bara lite obalans för att förbränningen ska sakta ner.

Att dricka ett glas vatten innan varje måltid är en bra tumregel. Det släcker inte bara törsten och säkrar vätskeintaget utan vattnet skapar bättre förutsättningar för en god förbränning och ger en viss mättnad så man äter mer kontrollerat.

Mellis - håller energin och ämnesomsättningen på topp
När det går för lång tid mellan målen hinner förbränningstakten stanna av och vi dippar i både kropp och knopp.

Inte sällan börjar magen kurra på förmiddagen och energinivåerna sjunker på eftermiddagen. Det kan därför vara en god idé att på morgonen packa med dig ett par mättande mellanmål. Om inte är risken stor att du blir så sugen att du stoppar i dig lättillgängliga onyttigheter. Vet du med dig att du alltid börjar bli hungrig vid tretiden på eftermiddagen, vilket är högst vanligt, så är det bättre att vara förutseende än att börja leta efter något ätbart när blodsockerdippen redan är ett faktum. I det läget handlar det inte om dålig karaktär utan suget efter onyttigheter är ett faktum ju kraftigare blodsockerdippen blir.
Krydda hett


Det finns aktiva ämnen i starka kryddor som kan få förbränningen att lägga i en högre växel. Många bäckar små. Stark chili är ett exempel, där capsaicin både dämpar aptiten och driver igång ämnesomsättningen.

Kanel
Det är inte bara chili som kan sätta fart på förbränningen, i kryddhyllan finns det fler burkar att uppmärksamma. Kanel t.ex. som håller blodsockret i balans och minskar utsöndrandet av insulin, vilket leder till minskad fettinlagring.
Äkta kanel kallas ceylonkanel. (Kassiakanel är den man företrädesvis hittar i vardagligbutiken vilket innehåller ämnet kumarin som är skadligt vid för stora intag.)

Proteinboosta
Proteinrik mat kräver mer energi av kroppen än vad fet eller kolhydratrik kost gör. Matspjälkningen tar helt enkelt längre tid, vilket påverkar både energiåtgång och mättnadskänsla i positiv riktning. Proteinrika livsmedel är t.ex. fisk, skaldjur, kyckling, kött, tofu, bönor, linser, kikärtor, ägg och mejeriprodukter som framförallt keso och kvarg men även nötter och frön även om de går under stora och goda fettkällor.

Drick kaffet med gott samvete
Kaffe ökar kroppsvärmen, minskar aptiten och ökar den kortsiktiga fettförbränningen. Koffeinet gör hela kroppen mer aktiv och frigör dessutom må-bra-signalsubstansen dopamin, som gör oss glada och minskar sötsuget. Såvida man inte alltid associerar kaffet till fikabröd och har ett överdrivet kaffeintag. Lagom är alltid bäst.

Grönt te ger förbränningen en extra skjuts
Att dricka varmt får kroppstemperaturen att stiga vilket i sin tur minskar aptiten. En smart strategi kan därför vara att dricka en kopp te inför måltid.

Motionera på morgonen
Daglig motion och fysisk aktivitet är huvudnyckel till god förbränning. För den morgonpigga är det smart att dricka ett glas vatten och motionera det första man gör innan frukosten,
På morgonen efter en natts fasta har vi nämligen optimala förhållanden att bränna fett. Blodsockret och insulinnivåerna är relativt låga och förråden på kolhydrater i kroppen börjar ta slut vilket gör att kroppen i stället använder främst fett som bränsle.
För att dra nytta av detta ska morgonpromenaderna ske före frukost. Ett stort glas vatten och sedan powerwalka så snabbt man kan i 30-60 min kan dessutom komma att bli en underbar start på dagen! En endorfinkick att leva på resten av dagen. Den motiverar dessutom till att fortsätta dagen med fler kloka och hälsosamma val.

Men kom ihåg! Det viktigaste är dock att motionen blir av utifall du inte är en morgonmänniska…


Fullkorn 

Den som äter fullkorn till frukost kan förvänta sig en ökad fettförbränning under resten av dagen som en trevlig bonus. Motsatt effekt får den som börjar dagen med snabba kolhydrater. Så byt ut rostade marmeladmackan mot havregrynsgröt som dessutom innehåller de hälsosamma vattenlösliga fibrerna.

Höj växeln - Intervallträna
Arbeta  i intervaller under 20 minuter och bränn tre gånger så mycket som att du arbetar i ett jämt tempo i 40 minuter.
Tidseffektiv och smart träning.

Ät rätt fett

Det finns över 200 olika typers fett. Vissa kan göra oss feta såsom mättat fett ifrån t.ex. korv, bacon, smör, grädde – lättinlagrade fetter.. Medan vissa kan göra oss slanka såsom enkelomättade fetter som t.ex. olivolja eller avokado. Fet fisk och skaldjur ej att förglömma som dessutom innehåller den livsviktiga Omega 3 fettsyran.

Stava dig i god form
Genom att använda BungyPump stavar kan förbränningen ökas med upp till 77% mot vanlig gång. Dessutom ger det en multifunktionell träning. Snacka om motiverande!

Tanka D-vitamin – Särskilt viktigt höst- och vintertid
D-vitamin vrider också upp fettförbränningen. Vitaminet samverkar med kalcium. Solljus är bästa källan! Lax och ägg är bra alternativ.

Ha en fantastisk helg alla finingar!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar