torsdag 5 november 2015

Hälsotårta med touch av jul

Vad tiden rusar på. Hinner liksom inte med i svängarna. Redan november!

Men hör ni, är det inte väl tidigt att börja pynta hem och hus med julbelysning …?!

Vad hände med första advent?

November må vara mörkt men man kan väl tända en massa ”vanliga” ljus, vilket jag personligen tycker är super harmoniskt. Räcker i varje fall för mig.

December månad med juleljus och man njuter desto mer av denna tid.

Och här kommer jag med en jultårta tänker ni.

Japp!

I och med att jag höll årets sista ISO-kurs i veckan och att vi ju närmar oss jul med stormsteg så bjöd jag kursdeltagarna på något lyxigt och gott med touch av jul och av tradition den finfina tårtan ala Isodieten som kan modifieras på flera sätt och som denna gång blev en jultårta.
 

Lyxigt och gott behöver inte associeras med onyttigt. I varje fall inte i min värld.

Tårtan ala Isodieten har bjudits på X antal kurser nu, av det goda skälet att den helt enkelt är en riktig höjdartårta av hälsorang.

Perfekt att ställa bland alla gottesaker på julbordet som ett hälsosamt val eller servera närhelst, som ett finfint fika eller mellis.

Ingredienserna är rakt av en hälsoboost för kroppen!

Denna tårta i sin originalversion serverades i Biggest looser, det året då deltagarna fick framgångsrika och hälsosamma resultat med hjälp av just ISO-dieten!

Här kommer den:


Jultårta

15 bitar (150 välbalanserade kcal/bit)

275 g Kesella (1% fett)
5 st gelantinblad
Saffran
Kardemumma
Vi tog en påse saffran och knappt 1 tsk kardemumma, blev bra!
300 g frusen mango
45 gr torkade aprikoser
75 gr torkade tranbär alt. blåbär
255 gr cashewnötter
3-4 msk psylliumfrön
3-4 msk kanel

Mixa nötter, frön, bär, torkade aprikoser och kanel. Tillsätt vatten för att få chokladbolls-konsistens (några msk). Platta ut nöt- och fruktmixen till en botten i en form med löstagbara kanter.
Lägg gelantinbladen i blöt i kallt vatten i några minuter så att de mjuknar. Ta upp dem och blanda ut dem i en liten mängd ordentligt varmt vatten (ca 2-3 msk), så att de löses upp.
Tina mangon och mixa dem med kesella/kvargen till en slät smet. Blanda gelantinet med lite av mango-kesella-smeten. Blanda därefter den med resten av smeten och bred över nötbotten i formen. Låt stå så att den stelnar (ca 30 min).

Går utmärkt att förbereda ett par dagar innan servering.

Garnera med passionsfrukt och bär. En massa Physalis och eller hallon är utmärkt!

Originalversionen görs med hallon och utan saffran och kardemumma, med torkade blåbär eller tranbär och kanelen ersätts med kakao.

Jag valde att servera PUKKA-te till tårtan.
Ekologiska och ayurvediska örtteer, fria från artificiella ämnen, konserveringsmedel, socker och sötningsmedel. Hitta din egen favorit! MEN du måste ju bara testa min favorit, Detox, lovely!

Lycka till med baket mina vänner


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar