torsdag 23 juni 2011

Dessa efterlängtade gubbar...

Äntligen är jordgubbssäsongen här!!
Det som dessutom är så bra är att jordgubbar inte bara är goda utan också väldigt nyttiga!
Lagom till midsommar är de svenska jordgubbarna plockmogna och supermumsiga!

Jordgubbarna innehåller en massa antioxidanter! Ju rödare och färgstarkare bär desto mer antioxidanter.

Studier visar att ett dagligt tillskott av jordgubbar kan minska kolesterolets skadliga effekter på blodkärlen. Effekten beror troligen på att jordgubbarna tillför olika antioxidanter.
För att denna effekt ska uppnås ska ett intag på 450 gram/dag ske, vilket väl är en lätt match för alla jordgubbsälskare:-).
Jordgubbar är ett av de populäraste bären. Under den svenska säsongen odlas 15 000 ton jordgubbar årligen. Det innebär att bara av svenska jordgubbar äter vi 3 - 4 liter per person och år.
Jag personligen äter betydligt mycket mer:-)!!!
Jordgubbar innehåller dessutom en antioxidant, ellagsyran, som skyddar huden mot UV-strålning.
Jordgubbar innehåller vitamin C som är en viktig antioxidant och betydligt mer än i apelsiner, vilket man spontant kanske inte tror. En portion jordgubbar på 125 gram ger mer än ett rekommenderat dagligt intag av C-vitamin. Ju rödare jordgubbar desto mer C-vitamin.

En portion jordgubbar ger även 25 procent av dagsbehovet av folat eller om man hellre vill kalla det folsyra. Folat är en B vitamin och behövs för bildning av röda blodkroppar och för normal fosterutveckling under graviditeten.
Ska sägas att man inte kan få i sig för mycket c-vitamin eller folsyra då dessa är vattenlösliga och därmed passerar genom urinen, och inte lagras särskilt lätt i kroppen.

Nyttiga tillbehör till jordgubbarna
Jordgubbar passar bra som en härlig efterrätt eller som ett näringsrikt mellanmål. Går man i hälsans tecken, så väljer man såklart tillbehören med omsorg;-).

100 gram jordgubbar innehåller endast 40 kilokalorier och är fullproppade med nyttigheter!

Jordgubbar är med andra ord en perfekt dessert, med en klick glass till, eller än bättre en klick eller varför inte en hel ”burk” naturell keso, lättkesella eller lättkvarg till. De två sistnämnda kan dessutom smaksättas med vaniljstång. Tips! Låt stå och dra över natten i kylen.

Med dessa val av tillbehör ger ni kroppen dessutom en supersund ”proteinbomb”!

Men om du VILL så tar du till exempel grädde som tillbehör, men då är det klart att det gärna blir lite för mycket av det goda dv.s. för många kalorier…OM du tänker på figuren vill säga;-).
Någon gång då & då, som t.ex. midsommarafton visst:), men gör det inte till en vana...

Massor av Midsommarkramar till Er Alla!!!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar