söndag 5 juni 2011

Platt mage med rätt mat & vanor...

Efter en graviditet är det individuellt när man känner sig redo att ta tag i träningen åter. 6-8 veckor efter förlossningen är en generell riktlinje. Personligen har jag tagit småpromenader och dragit lite lätt i gummibanden sedan dag ett.
Idag är vår lilla Nova en månad gammal och jag känner mig bra sugen på att ta tag i konditionsträningen och starta upp med en mer genomgående styrkebaserad ”allround” träning. Jag kommer att fokusera en hel del på Pilatesträning på matta och med fitnessboll som verkligen gör att man får till en optimal muskelkorsett och på kuppen en platt mage:-), förutsatt att det är i samspel med god kosthållning såklart!

Många livsmedel kan göra att våra magar är uppsvällda och oroliga – likaså vår livsstil!
Här är 12 sätt att platta till och lugna ner din mage med rätt mat och leverne.
1. Lugna ner dig
Stress ökar nivåerna av kortisol i kroppen, som ökar lagringen av fett kring midjan. Dessutom kan stress leda till tröstätande. Försök att hitta tidpunkter under dagen då du tar det lugnt och kommer ner i varv.

2. Hoppa över alkoholen
Alkohol innehåller inte bara en massa kalorier, den höjer även kortisolnivåerna, och kan därför vara en orsak till ditt växande midjemått.

3. Sluta röka
Många rökare tror att rökningen håller dem smala. Men enligt många läkare har rökare mer bukfett än ickerökare. Även här tros kortisol vara boven i dramat. ”När människor slutar röka minskar faktiskt bukfettet”.

4. Ät mer fibrer
Fibrer är inte bara bra för din totala viktminskning, med tanke på dess mättande effekt. Fibrerna förhindrar också förstoppning, som kan göra magen uppsvälld.

5. Drick vatten
För uppblåst mage vid exempelvis mens, drick massor av vatten. Det kan ta bort svullnaden.

6. Lyssna på tarmen
Har du känslig mage, exempelvis IBS-tarm, kan det vara bra att undvika livsmedel som är gasbildande, exempelvis lök, bönor, vitkål, ärter, linser, äpplen, päron och torkad frukt. För att hitta ett mönster i vad din mage är känslig mot, skriv ner vad du ätit i samband med att din mage blivit uppsvälld.

7. Tänk på hållningen
Dålig hållning kan få vilken mage som helst att se stor ut. Förbättra din hållning genom att stärka rygg- och axelmusklerna – så riskerar du inte att falla framåt. En stark muskelkorsett är dessutom A & O för en god hållning med kroppskontroll.  Pilatesträning varmt att rekommendera!

8. Tugga maten
Ät i lugn och ro och tugga maten väl, annars kan magen bli orolig. Testa att äta med pinnar!

9. Sov ordentligt
Forskning visar att dålig sömn påverkar fettansamlingarna på magen – framför allt hos kvinnor. Försök därför att hitta bättre sovrutiner. Satsa på 8 timmar per natt, vare sig mer eller mindre.

10. Rör på dig
Fysisk aktivitet är bra för tarmarna och minskar även på stress. Och så bränner det ju kalorier naturligtvis! Fysisk aktivitet är det enda & bästa Quick fix som finns!

11. Ät probiotika
Vissa av de bakteriestammar som marknadsförs för att verka lugnande för magen är vetenskapligt belagda genom studier. Här ingår bland annat ProViva, Verums, Actimel, Activia, Cultura Dofilus och Valio Gefilus Max Shot.

12. Drick te
Örtteer har traditionellt använts mot olika magproblem. Det är individuellt hur man reagerar på olika tesorter. Därför är det bra att först dricka lite av teet för att se vilken effekt det har på magen. Kamomill och pepparmynta är exempelvis kramplösande och Salus Anis/Fänkål/Kummin-te används traditionellt för bättre matsmältning. I denna sommarvärme kanske rent av ett glas iste.

Fortsätt njut av denna underbara sommartid allesammans!
Kram till Er

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar