Psylliumfrön finns ljusa och mörka och du finner dem på vanliga välsorterade livsmedelsbutiker bland förpackade gryn, nötter och frön.
Mörkt psylliumfrö eller loppfrö som det även kallas på grund av dess färg och form, kommer från en grobladsliknande ört som växer i Medelhavet. Fröets skal är rikt på gelébildande fibrer.
Vid kontakt med vätska bildas snabbt ett geléaktigt hölje runt fröet.
I mage och tarmkanal fungerar det som bulkmedel (”laxeringsmedel”, fibrerna verkar genom att dra till sig vatten) med en naturligt laxerande effekt.
Gelet anses också ha en skyddande effekt på tarmslemhinnan.
Hela psylliumfröet går oförändrat genom kroppen.
De näringsämnen som finns i fröet, kan alltså inte tas upp och saknar därför betydelse. Det är fibrerna som är verksamma och är av betydelse. Över 45% av fröet består av gelébildande fibrer.
Detta innebär att psylliumfrö (och även HELT linfrö) inte ger våra kroppar någon nämnvärd energi (kalorier) men på ett mycket positivt sätt gör att magsäckstömningen går långsammare vilket innebär en jämnare blodsockerkurva, ett lägre GI (Glykemiskt index).
Ett smart sätt för en god tarmfunktion och en glad mage samt hjälp vid viktminskning är att ”krydda” maten med dessa ”magiska” frön.
Psylliumfrö kan användas i gröt, müsli, bröd och smoothie m.m. |
Om man har dem i smoothie, ska de då läggas i hela när smoothien är färdig eller ska de mixas tillsammans med de andra råvarorna?
SvaraRaderaMvh
Jenny
Hiva i dem med allt annat och mixa ihop.
SvaraRaderaFrön innehåller en del proteiner oxå. Kan inte kroppen omsätta proteinet heller enligt din mening?
SvaraRaderavh Babak
Absolut att de gör Babak men just psylliumfrön liksom hela linfrön går i stort sett oförändrat genom kroppen utan att tas upp vilket innebär såsom jag beskriver: De näringsämnen som finns i fröet, kan alltså inte tas upp och saknar därför betydelse. Det är fibrerna som är verksamma och är av betydelse i just psylliumfröna.
RaderaGenerellt sett innehåller frön och nötter mycket fett, samt en hel del protein, ganska lite kolhydrater och en hel del fibrer.
Tas hela chiafrön upp av kroppen tro? Om nu hela linfrön inte gör det?
SvaraRadera