onsdag 6 juni 2012

En rätt med ett av de bästa livsmedlen i kolhydratkategorin...


Quinoasallad med fetaost och frön
 
Quinoa är ett frö som växer på 4000 meters höjd i Anderna, Sydamerika. Det är både näringsrikt och lättsmält. Quinoa passar bra att använda i sallader eller som ersättning till ris.

Quinoa har ett lågt GI, innehåller mycket protein och fibrer samt ger en riktig laddning antioxidanter.

Quinoa är en naturlig fullkornsprodukt efterson inget har tagits bort från fröet. Helt frö = Lågt GI

Quinoa finns i flera färger såsom blått, rött, svart, vitt eller flerfärgat vilket gör att tallriken kan se extra trevlig ut.

I denna fantastiskt goda rätt valde jag att använda "tricolore", trefärgad.

4 portioner
2 dl quinoa
4 dl vatten
1 tärning grönsaksbuljong


1 rödlök
1 ask körsbärstomater
1 paket sockerärter


3 msk olivolja
1 vitlöksklyfta
2 msk färskpressad citronsaft
1 tsk torkad basilika eller 1 msk färsk
En nypa salt
Nymalen svartpeppar

200 g fetaost, 10 % fett
0,5 dl rostade solros- eller pumpakärnor

1. Skölj quinoan i varmt vatten
för att få bort den bittra smaken.
Koka upp vattnet och buljongtärningen,
tillsätt quinoan och och låt koka på svag värme
under lock i ca 15 min. Låt rinna av och svalna.


2. Förväll ärtskidorna lätt (de ska vara krispiga),
skär rödlöken i tunna skivor, halvera körsbärstomaterna.
Rosta solroskärnorna lätt i en torr stekpanna. Låt svalna.

3. Blanda olja, citronsaft, pressad vitlök, basilika,
salt och peppar.


4. Blanda grönsakerna med quinoa och dressing.
Smula över fetaost och stör över de rostade solroskärnorna.


Vill man inte äta denna rätt vegitarisk så går fisk, kött, fågel, skaldjur etc. utmärkt att servera till.
Vi valde att grilla kycklingfiléer till idag.

Sista bilden visar rätten utan fetaosten och fröna vilket också går fint om man skulle önska. Gott oavsett.

Receptet kommer från den stora receptbanken i min
Kost & Viktklubb.


Testa till helgen vet ja!



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar