torsdag 14 juni 2012

Kokosvatten, sommarens sportdryck?

En fråga dök upp i mitt Forum i min Kost & Viktklubb om kokosvatten och om det är så bra som det lyfts fram att vara, varför detta blogginlägg ger er allt ni behöver veta om just kokosvatten.

Kokosvatten är som sagt en ny"het" på marknaden och spontant tycker jag att det må kunna bli sommarens bästa sportdryck (med tanke på mitt föregående blogginlägg).

Kokosvatten innehåller viktiga salter och mineraler som gör att det återställer vätskebalansen bättre än vatten. Finns som rent kokosvatten eller smaksatt med olika fruktjuicer.

Perfekt att dricka efter träning, en varm sommardag eller när man är riktigt törstig, utöver rent vatten.

Kokosvatten ger väldigt lite energi. Runt 40 kcal per 2 dl. Om man dricker det för vätskebalansen så ska man dock veta att den innehåller trots allt energi.

Frågor och svar:
(från www.pauluns.se)

Vad är kokosvatten?
Kokosvatten är den klara vätska som finns inuti en ung, grön kokosnöt. Det är inte samma sak som kokosmjölk som framställs av det vita fruktköttet från en mogen, brun kokosnöt.

Varför ska man dricka det?
Kokosvatten är en helt naturlig dryck som återställer vätskebalansen bättre än vatten. Det innehåller viktiga salter och mineraler och har en bra balans mellan elektrolyter och kolhydrater som snabbt återställer vätskebalansen i kroppen. Drick det efter träning, en varm sommardag eller när du är riktigt törstig.

Varför är det viktigt med en bra vätskebalans?
 Så här säger näringsexperten Fredrik Paulún: ”Jag anser att det är viktigt att dricka tillräckligt med vatten för att prestera på topp. En balanserad kost liksom vätskebalansen påverkar hur vi mår. Därför har jag tagit fram Paulúns Kokosvatten som i det närmaste innehåller en perfekt balans av elektrolyter och kolhydrater.”

Vad är elektrolyter och vad är de bra för?
Elektrolyter är mineraler som påverkar cellernas vätskebalans. De viktigaste elektrolyterna är kalium och natrium. Tillsammans reglerar de kroppens salt och vätskebalans. Paulúns Kokosvatten innehåller både kalium och natrium.

Varför är det bra med kolhydrater?
Runt 7 % kolhydrater är en optimal mängd för återställande av vätskebalansen. Paulúns Kokosvatten innehåller i det närmaste en perfekt nivå kolhydrater.

Varför är Paulúns Kokosvatten en kylvara?
Vi håller vårt kokosvatten kylt ända från tillverkning tills att du har det i din hand. Den lägre temperaturen bevarar den goda smaken längre. Det är extra viktigt eftersom just kokosvatten är en extra känslig råvara.


3 kommentarer:

 1. Om jag vill prova är det någon som vet vart det finns att köpa? ( förutom på nätet då)

  SvaraRadera
 2. Den finns på Shellmackarna och på Pressbyrån.
  Tror bestämt du kan finna den på Coop också.
  Hojta högt om du finner den på fler ställen samt vad du personligen tycker om den.
  //

  SvaraRadera