lördag 8 juni 2013

Grilltiden är här!

Sommaren är här!
Hur underbart som helst, men behöver vi verkligen bli mindre hälsosamma denna tid?

”Lördag hela veckan syndromet” ligger nära till hands för de all flesta och när vi sen kliver in i semestertid är det ett faktum och så ska det väl också få vara!

Däremot behöver vi inte fastna alldeles i den härliga ”loungen” med rosé vinet i handen innan det tänkta träningspasset.

Såklart det går att kombinera god form, hälsa och grillning!


Som ni kanske redan vet är grillning som tillagningsmetod inte speciellt hälsosam.  Cancerframkallande ämnen bildas lätt av den stora värmepåverkan samt att vi ofta grillar det röda köttet vilket kopplas till ökad risk för cancer. Behöver vi med andra ord skippa grillningen?

Såklart inte, utan bara grilla lite smartare!

Här kommer lite konkreta tips för hälsosammare grillning:

 
1. Grilla mer fisk och skaldjur och mindre rött kött.
Lax filéer och skaldjursspett är både enkelt och fantastiskt vackert och gott.

2. Låt grönsaker i olika kulörer vara huvudtillbehöret – Gör tallriken vackert tilltalande, ger massor av näring men väldigt lite energi/kalori.

3. Grilla i/på folie så skyddas livsmedlen från att bli för varma och brända.

4. Servera det grillade med yoghurtbaserad sås och gärna syrade grönsaker. De mjölksyrade bakterierna motverkar nämligen den cancerogena effekten av det grillade.

Vi har alltid en stor burk med turkisk yoghurt stående i kylen att ha som såsbas.
Enkelt till tusen att pressa i en vitlöksklyfta, lite havssalt, vitlökspeppar och en skvätt citronjuice. Kanongott till det mesta.

Till fisken är romsås en favorit då stenbitsrom istället tillsätts yoghurten, finskuren rödlök, lite havssalt och citronjuice.

Låt fantasin flöda och prova dig fram.
5. Använd massor av örter och kryddor i både dressingar och såser.  Höjer nyttighetsfaktorn ytterligare genom sina fytokemikalier som bl.a. verkar cancerskyddande.

6. Använd bär och örter i sommardrinkarna och varför inte mer alkoholfritt mellan varven;). Alkoholen är inte sällan den största boven som tillför oss massa energi som snarare ger hunger än mättnad och socker som väcker reptilhjärnan till liv...

7. Undvik att grilla så att köttet blir svart!
Sker det, vilket det lätt kan göra så skär bort de svarta och hårt grillade delarna.

8.Dessert behöver inte innebära en sockerbomb.

Är personligen helnöjd med vår glassmaskin YONANAS som ger stora variationsmöjligheter till fräsch mumsig sorbet för stor som liten.

Mager kvarg/kesella går också att göra fantastiskt goda desserter på, hur supersunt som helst! Gör t.ex. en Cocktail med lika delar lättkesella och blåbär eller andra bär av tycke och smak, blanda och toppa med hackade valnötter eller andra favoritnötter eller frön. Enklare kan det nog inte bli!

9.Sist men inte minst, stanna upp och känn in stunden, nuet, och NJUT av vår härliga sommartid!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar