onsdag 29 maj 2013

Att dra nytta av "varannan-dags-vädret"

Kanske tillhör jag en av de få som tycker att det här "varannan-dag-vädret" är fantastiskt skönt. Gassande solskensdagar varvat med rediga regnsskursdagar.

Luften blir fräsch och man kan passa på att utöva utomhusaktiviteter dessa dagar såsom t.ex. löpträning och BungyPump Walking m.m. Skyggar man däremot regnet så kan man istället ägna sig åt träning inomhus dessa dagar och även passa på att städa, baka och andra sysslor som passar sig bäst när det är ”grått och trist” ute.

Ännu en riktigt bra sak med ”varannan-dags-vädret” är att man nästintill skulle kunna tro att vi har gröna fingrar här på Koboltvägen 39 då allt växande älskar detta och riktigt frodas så det syns. Inte alls dumt att slippa springa med vattenslang och vattenkanna var och varannan dag.

Sen blir det glesare mellan ”fredag-hela-veckan-kvällarna” när inte solen lockar oss till altanmys varje kväll. Men varannan kväll är väl helt OK;).

Jag vill lyfta fram hur ”altan-myskvällarna” kan bli helmysiga utan en massa fix och trix och onyttigheter utan helt enkelt med kanongod, enkel och hälsosam mat och mys.

Som igår kväll till exempel då Jörgen slängde en fläskfilé som låg i kylen i marinad medan han tog ett litet kvällspass direkt efter jobb. Själv hade jag min träning avklarad genom att valt att gå upp 15 min tidigare och shockat kroppen med ett expresspass Kettlebells, innan frukost med familjen och sedan fångade jag 20 min med mina BungyPump under dagen där det passade sig mellan kunderna. Voila.

Grönsaker av alla dess slag hör sommaren till, till grillat såklart.
Jag öppnade kylskåpet och tog fram allt jag kunde hitta för att knepa ihop en fräsch och matig sallad till köttet. Det blev riven vitkål och morötter (ger salladen tuggmotstånd och gör den matigare). Vet inte vad ett isbergsalladhuvud gjorde i vår kyl för det är väl det mest intetsägande livsmedel man kan tänka sig, menmen, ruccolan lyste med sin frånvaro så lite isberg fick det bli. Gott och vackert kan också vara att strimla rödbeta i.

Kokade lite mathavre också som den i familjen som ville kunde "krydda" salladen med. För övrigt en långsam och bra kolhydratkälla.

Vad blev det mer? Jo, cornichoner (små inlagda gurkor), soltorkade tomater, oliver, färska tomater och paprika. Det var nog allt. Sen en dressing på 1 msk vit balsamvinäger och 1 msk olivolja, pressad citron, havssalt och vitlökspeppar. Snabbt, enkelt och gott.
Vi hade några stora champinjoner liggande i kylen också som lockades till grillen efter att ha fyllts med en liten röra av olivolja, smör, vitlök, salt och lite peppar. Fantastiskt gott!

Sen är ju aldrig en nygrillad helstekt köttbit fel, gärna filé. Om man tycker det är fel lägger man som enklast istället en laxfilé i folien istället eller skaldjurspett. Allt utifrån tycke och smak. Blanda och variera såklart.


Vill man så kan man såklart även ta ett litet gott glas rött till köttbiten;).

Sås ville vi också ha i någon form och då har vi alltid en stor burk mager turkisk yoghurt står i kylen som är basen till en uppsjö av olika såser. Gillar man vitlök är det fantastiskt gott att bara pressa ner vitlök, havssalt, lite vitlökspeppar och en skvätt pressad citron. Gott! Vill man kan man även ha lättkesella/kvarg i såsen för en extra proteinboost;).

Får se om det rent av blir till att tända en brasa ikväll om regnet fortsätter ösa ner.

Mysigt!!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar