torsdag 23 maj 2013

Då var "bärskräcken" över...

Nu står det klart att det är köpta frysta jordgubbar som står bakom utbrott av hepatit A.
I går gick ett pressmeddelande från Smittskyddsinstitutet ut som i stora drag skriver:
Utbrottet av hepatit A har sannolikt orsakats av köpta frysta jordgubbar. Rekommendationen från Livsmedelsverket att koka köpta frysta jordgubbar gäller fortfarande, men andra typer av bär är inte längre misstänkta i det här utbrottet.

Smittskyddsinstitutets studie visar att det är köpta frysta jordgubbar som är den sannolika smittkällan till utbrottet av hepatit A som pågått i flera nordiska länder sedan oktober 2012.

Totalt har 44 bekräftade fall rapporterats som kan kopplas till samma hepatit A-stam. 26 från Danmark, 10 från Sverige, 5 från Norge och 3 från Finland.

Hepatit A har inte påträffats i de bär som har analyserats och därför går det inte att bestämma vilket land eller vilken producent de smittade bären kommit ifrån. Livsmedelsverken i de nordiska länderna kommer fortsätta spåra smittskällan och rekommendationen om kokning av köpta frysta jordgubbar finns kvar.

Mina barn älskar att ha hallon till kvällsmålet så nu känns det mer OK att fortsätta ge dem sina favvobär, skönt!


Mer info: http://www.smittskyddsinstitutet.se/

3 kommentarer:

  1. Känns skönt, för kokta bär är ingen höjdare.

    SvaraRadera
  2. Verkligen! Har inte känts som ett alternativ, då det liksom inte är jämförbart.

    Möjligen koka med blåbär i gröten.
    Bären är i övrigt outstanding till kesella eller keso och pumpakärnor eller andra favvofrön och nötter som ett supersunt och mumsigt mellis.

    SvaraRadera
  3. Och jag som älskar jordgubbar, får fortsätta att koka, men det är OK till morgongröten ;))

    SvaraRadera