lördag 27 december 2014

Förebygg förkylning på bästa sätt


Första ordentliga snötäcket här i Nyköping idag. Underbart!
Att vistas utomhus såhär i förkylningstider är smart.

Tvätta händerna
Det absolut mest effektiva sättet att skydda sig från förkylningar och influensa. Om du inte har tvål gnida in händerna i handsprit.

Dra ner på alkoholhaltiga drycker
Alkohol kan försämra våra vita blodkroppars förmåga att besegra virus upp till 24 timmar efter överkonsumtion enligt en studie i BMC Immunology.

Antioxidantboosta
Ett vitamin som i årtionden ansetts hindra och mildra förkylningar är vitamin C. I dag vet forskarna att intag av vitaminet när förkylningen redan har gett sig till känna inte har någon effekt alls. Däremot kan man äta C-vitamin i förebyggande syfte. De som får i sig C-vitamin regelbundet får på sikt något kortvarigare förkylningar. Skippa brustabletterna och använd riktiga livsmedel i stället.

Sov gott
När du har sovit för lite kan kroppen börja producera för mycket cytokiner, ett protein som triggar igång förkylningssymptom. Dags att skapa nya goda kvällsrutiner alltså.

Ät färgglatt
Alltifrån blåa och röda bär till färgstarka grönsaker. Ju starkare färg, desto högre grad av antioxidanter. Antioxidanterna hjälper till att besegra fria radikaler. De senare vill man inte ha överskott av, eftersom de försvagar ditt naturliga försvar mot sjukdomar.

D-vitamin-ladda
På senare år har det pratats mycket om D-vitaminets stora betydelse för ett fungerande immunförsvar. Solen lyser med sin frånvaro under vinterhalvåret, så det gäller att antingen äta mycket fisk eller äta kosttillskott.

Var snäll mot magen
Goda tarmbakterier har positiv påverkan på immunförsvaret. 75 procent av kroppens immunsystem sitter faktiskt i tarmen. Yoghurt är ett naturligt alternativ till att tillföra kroppen nyttiga bakterier.
Ett probiotikatillskott kan också sitta på sin plats.

Gå/Cykla tur & retur jobbet/plugget istället för att trängas på buss/tunnelbana
Genom att cykla eller promenera till jobbet/skolan så håller du dig aktiv vilket håller ditt immunförsvar stärkt samtidigt som du undviker folkträngsel bland virus och bakterier.

Träna, balanserat
Fysiskt tränade personer står emot förkylningarna bättre. Dock gäller inte detta dem som tränar väldigt mycket och väldigt hårt, då hård träning bryter ner immunförsvaret istället för att stärka det.

Stressa inte
Stress sliter på immunförsvaret.

Rök inte
Rökning sänker immunförsvaret. Rökning förstör flimmerhåren som tar upp virus och bakterier.

Håll fingrarna i styr
Att peta i näsan är en av de vanligaste orsakerna till förkylning. Näspetning är en värre och snabbare smittväg än hosta, nysningar, kramar och kyssar.
Drick mycket vatten
Slemhinnorna blir mer mottagliga för infektioner när de är uttorkade. Vatten är både bra för att förhindra förkylning och för att lindra den.

Huskurer
Det finns inga studier bakom nyttan att dricka honungsvatten, ingefära, kamomill, vitlök eller citron men placeboeffekten kan göra sitt till.

Förkylt
En vuxen person får i genomsnitt en till två förkylningar per år. För barn är den siffran mellan sex till tolv. Kvinnor blir oftare förkylda, troligen beroende på att de har mer närkontakt med småbarn.
Det finns flera hundra olika förkylningsvirus i omlopp.
Förkylningar har följt mänskligheten sedan forntiden. Symtom och behandlingar beskrevs av de gamla egypterna. Den äldsta medicinska skift som existerar nedtecknades före 1500-talet före Kristus.  I USA leder förkylningar till 75–100 miljoner läkarbesök varje år…

I dagens SN kan ni läsa mer

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar