tisdag 16 december 2014

Jultårta - Lyxig & God


Ikväll höll jag en sista avslutningsträff för årets sista ISO-kursgrupp i min regi och då måste man såklart servera något extra lyxigt och gott.

Lyxigt och gott behöver dock inte associeras med onyttigt. I varje fall inte i min värld.

Vi har gjort tårtan ala Isodieten en massa gånger men nu var det passande att göra en julig modifikation utav den och den såg verkligen riktigt läcker ut och det bästa av allt var att den fick mycket väl godkänt av alla kursdeltagare samt en guldstjärna av mig ;-).

Vill såklart dela med mig av den till er alla. Perfekt att ställa bland alla gottesaker på julbordet eller servera närhelst under julen som ett finfint fika eller mellis.

Ingredienserna är rakt av en hälsoboost för kroppen!

Denna tårta i originalversion serverades i Biggest looser, det året då deltagarna fick framgångsrika och hälsosamma resultat med hjälp av just ISO-dieten!

Här kommer den:

Jultårta

En portion (150 välbalanserade kcal)15 bitar:

275 g Kesella (1% fett)
5 st gelantinblad
saffran, kardemumma
Vi tog en påse saffran och knappt 1 tsk kardemumma, blev bra!
300 g frusen mango

45 gr torkade aprikoser
75 gr torkade tranbär
255 gr cashewnötter
3-4 msk psylliumfrön
3-4 msk kanel

Mixa nötter, frön, bär, torkade aprikoser och kanel. Tillsätt vatten för att få chokladbolls-konsistens (några msk). Platta ut nöt- och fruktmixen till en botten i en form med löstagbara kanter.
Lägg gelantinbladen i blöt i kallt vatten i några minuter så att de mjuknar. Ta upp dem och blanda ut dem i en liten mängd ordentligt varmt vatten (ca 2-3 msk), så att de löses upp.
Tina mangon och mixa dem med kesella/kvargen till en slät smet. Blanda gelantinet med lite av mango-kesella-smeten. Blanda därefter den med resten av smeten och bred över nötbotten i formen. Låt stå så att den stelnar (ca 30 min).

Går utmärkt att förbereda ett par dagar innan servering.

Garnera med passionsfrukt och bär. Vi garnerade som ni kan se med färdigskalad Physalis vilket blev utmärkt!

Originalvarianten görs med hallon och utan saffran och kardemumma, med torkade blåbär eller tranbär och kanelen ersätts med kakao.

Jag valde att servera mina tre favoritsmaker av PUKKA-te till tårtan.
Ekologiska och ayurvediska örtteer, fria från artificiella ämnen, konserveringsmedel, socker och sötningsmedel. Hitta din egen favorit!

Hoppas ni kommer att gilla den lika mycket som vi isofantaster ;-).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar