tisdag 1 december 2015

Hoppa dig i form


Att hoppa hopprep ökar flåset, bränner fett och stärker skelettet.


Ja vet, det är jobbigt, jättejobbigt. Men vad sägs om att sätta målet att få hopprepshoppningen till att bli en barnlek i takt med att vi blir starkare och uthålligare – För det blir vi!
Rephoppning är inte bara oerhört effektiv träning utan också tidseffektivt och lättillgängligt.

Man behöver ju faktiskt bara ett par kvadratmeters träningsyta. Hopprepet tar ingen plats i väskan så låt det bli en vana att alltid ha med i resväskan.

I och med att träningen är väldigt intensiv får man bra effekt av bara några minuters hoppning. Jag menar det, 3 minuter! Det har vi ju alla.

Att regelbundet hoppa hopprep ger resultat i form av förbättrad kondition och koordination, ökad förbränning och ett starkare skelett, vilket i längden minskar risken för benskörhet. Dessutom är hopprep ett väldigt bra komplement till idrotter som kräver snabbhet, balans och stabilitet.

Visste ni att fotisättningen i hopprepshopp är den perfekta fotisättningen för löparen? Vi hamnar av automatik perfekt på fram/mellanfoten.

2-3 minuter om dagen
Det finns en mängd olika sätt att hoppa på och det bästa är att variera sig, som med det mesta. Jämfotahopp, boxarhopp (en fot fram, en fot bak) och jogginghopp är enkla. Efter att sedan ha hoppat en tid kan man gå vidare med dubbelhopp. Man förbättrar snabbt sin koordination genom olika typer av hopp.

Satsa på att hoppa ofta, en kort stund än mer sällan och längre. Genom att hoppa ofta
vänjer vi kroppen vid belastningen och rörelsen. Med andra ord är det bättre med 2-3 minuters hoppning varje dag än 20 minuter två gånger i veckan.

När du känner att du kan hoppa 30 sekunder i ett sträck kan du börja köra 30-sekundersintervaller med kort vila emellan – för att sedan förlänga intervallerna till en minut, 90 sekunder, två minuter ...

Skynda långsamt - Öka inte för fort. Hoppningen tar rejält på vaderna och du kommer troligen att få lite träningsvärk i början, men det gillar vi väl ;-)!?.

Smått och gott att tänka på:

Repets längd
Håll i repet som om du skulle börja hoppa. Ställ dig sedan med bägge fötterna på repet. Nu ska den del där repet går över till handtag vara i ungefär samma höjd som armbågarna. Om repet är för långt eller för kort blir det svårt att hoppa. Det ska nudda marken lite lätt varje gång du snurrar det.

Sträck på dig
Det är viktigt att du har en bra hållning när du hoppar. Tänk dig att du är lång, att du har ett snöre fäst på hjässan som drar dig uppåt. Tänkt dig en linje från ditt huvud genom dina avslappnade axlar, höfter, de mjuka knäna och ner i fötterna. Håll blicken rakt fram och känn dig stolt.

Hoppa på mellanfoten
När du hoppar ska du studsa lite lätt med mjuka knän. De flesta rep är bara ett par millimeter grova, så det är inga jätterörelser det handlar om. Många nybörjare hoppar alldeles för högt, försök istället att hoppa så lågt som möjligt och var avslappnad – då får du lättare fint flyt i hoppningen.

Handledsrörelser
När du svingar repet ska du använda små rörelser i handleden, inte veva runt hela armarna. Det senare blir väldigt jobbigt och dessutom blir det svårt att hoppa. Håll armarna lätt böjda med händerna strax intill kroppen, ungefär i midjehöjd.

Hitta din rytm
Stressa inte i början utan lägg tid och fokus på att hitta din egen rytm, som du kan hålla länge. När du fått ordning på tekniken kan du börja öka hastigheten.

För att motivera dig kan du hoppa efter tid 30, 60, 90, 120 sekunder o.s.v. eller räkna antal hopp och kanske ha som mål att under en månad öka från 100 hopp till 300 hopp.

Då så mina vänner, dags att börja hoppa :-).

Har du inget hopprep redan så önska dig i julklapp vet ja och varför inte köpa till en kär vän så kan ni hoppa tillsammans mellan varven ;-).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar