tisdag 8 mars 2016

Veckans Superset

Det är dags att inspirera er alla till att utmana er med ännu ett superset i form av två kroppsbelastande övningar. Enkla att utföra var som helst.

Superset
Att köra ett Superset innebär att man kör två olika övningar direkt efter varandra utan någon vila emellan. Övningarna kan vara för samma muskelgrupp eller för motsatta muskelgrupper (dvs antagonisten) som t.ex. biceps i första övningen och triceps i den andra.

Fördelarna:

 - Tidseffektivt - Mer arbete utfört under kortare tid
 Fördelen med att använda sig utav superset är att det är väldigt tidseffektivt. Med mindre vila så går ditt pass betydligt snabbare!

 - Ökad mjölksyrauthållighet och mer muskelmassa / Starkare
 En annan fördel är att intensiteten i träningen blir bättre och tränar du samma muskelgrupp i båda övningarna så kommer du känna ett ordentligt pump och säkerligen bättra på din mjölksyratålighet.

 - Fettförbränning med behållen/ökad muskelmassa
 Om målet är att bränna så mycket fett som möjligt men samtidigt behålla din värdefulla muskelmassa, så är superset bland det bästa man kan göra. Ett flertal studier visar på att den metoden är överlägsen traditionell mer lågintensiv träning, om det huvudsakliga syftet är fettförbränning.

 - Ökad träningsvolym
 Strävar man efter att öka sin sammanlagda träningsvolym så är superset väldigt effektivt! Det är fullt möjligt att dubbla sin träningsvolym från nuvarande nivåer om man genomför hela träningspasset med superset.

Veckans Superset bjuder på följande två övningar:

Dips/Tricepspress mot stol eller dylikt + Djupa Benböj

Arbeta under 2 min nonstop, 30 sek. utav den ena övningen och direkt in i den andra gånger två. Därefter kan du vila under 30-60 sekunder och upprepa 3 till 5 gånger eller så mycket du orkar.

Dips/Tricepspress

Muskelengagemang: Primära: M. Triceps Brachii (Armextensor) - Sekundära: M. Pectoralis Major (Stora bröstmuskeln)

Övningsbeskrivning: Placera händerna på stolen/bänken/lådans kanter med rumpan strax framför och raka eller böjda ben (lättare) med hälarna i kontakt med underlaget. Gå ned med rumpan mot underlaget genom att böja på armarna. Pressa armarna raka till startposition.

Variation: Arbeta med händerna på balansboll och ge alla små stabiliserande muskler en utmaning.

Tänk på att ha rumpan nära upphöjnaden vid sänkningen.


Djupt Benböj


Muskelengagemang: Primära: M. Quadriceps (Stora lårmuskeln) M. Gluteus Maximus (Stora sätesmuskeln) M. Rectus Femoris (Raka benmuskeln)

Övningsbeskrivning: 
Stå i höftbredd eller något bredare med fötter och knän framåt/utåt. Gå ned till huksittande genom att böja på benen. Återgå till startposition.
Att tänka på: Håll ryggens naturliga svank genom hela övningen genom att spänna magen och hålla upp bröstet genom hela rörelsen. Blicka framåt/uppåt.

Lycka till nu allesammans med veckans superset - Glöm inte att utmana er då det är då ni utvecklas!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar