lördag 27 februari 2016

Kanel – nyttigt, gott och bra för vår hälsa – i lagom dos!


 Vad är kanel?

Kanel, är en krydda som bereds av barken från arter i kanelsläktet (Cinnamomum) som ingår i familjen lagerväxter. Det finns ungefär 250 olika kanelträdsarter varav främst kassiakanel och ceylonkanel används i kryddan kanel.

Kanel har använts sedan urminnes tider, med mängder av olika användningsområden i maten och med massor av påstådda hälsoeffekter. I affären kan du köpa kanel både som stänger men även malen i pulverform.

Jag vill uppmärksamma er alla på att välja ”äkta kanel” som är med mindre mängd *Kumarin.
Äkta kanel (Cinnamomum verum) mer riktigt kallad ceylonkanel.

Ceylonkanel är ljusare i färgen än kassiakanel, och stängerna är sprödare och lättare att pulvrisera. Smaken är mild och aromatisk. Kumarinhalten är låg.

*Kumarin är ett ämne som förekommer naturligt i många växter, bland annat i kryddan kanel. Kumarin kan ge upphov till toxiska effekter i levern efter intag av stora mängder under en längre tid. Mängden kumarin i kanel varierar beroende på kanelart, till exempel har Cassiakanel (Cinnamomum cassia), som är den art som används mest i Sverige, ett högt innehåll av kumarin jämfört med Ceylonkanel (Cinnamomum zeylanicum).I Sverige är det främst kassiakanel som finns till försäljning MEN Ceylonkanelen är inte särskilt svårt att få tag i. Jag säljer den :-).


Benämningen "Äkta kanel" är en direkt översättning av det latinska artnamnet Cinnamomum verum som betyder "sann kanel" eller "äkta kanel" och har ingenting med växtens äkthet att göra då alla arter inom kanelsläktet Cinnamomum är "äkta kanel".

I den svenska kosten använder vi kanelen i främst kanelbullar, pepparkakor och på gröt. Kanel är dock väldigt gott i så mycket mer som i t.ex. köttfärsrätter, biffar, grytor, såser och även mycket gott att blanda i kaffe.

Jag vill slå ett slag för kryddan som ingrediens i maten.

Jag har den var dagligen i och på morgongröten.

Testa att improvisera med kanel i matlagningen vet ja!

Nu också till hälsomässiga argument för att äta kanel!
Reglering av blodsocker, förbättrad insulinkänslighet och inverkan på hjärt- och kärlhälsa.
När det gäller påståenden om positiva hälsoeffekter från kanelen så är det framförallt blodsockerreglering och insulinkänslighet som brukar nämnas. Sägs också kunna minska sötsug.
Att regelbundet krydda maten med kanel kan med andra ord vara nyttigt för dig.

Varning för överkonsumtion!
Överkonsumtion eller FÖR mycket är aldrig bra oavsett vad. Så även att kanel är nyttigt och gott så är överkonsumtion aldrig bra.

Kanel innehåller som sagt höga halter av ämnet kumarin som man tror kan ge leverskador. I många olika livsmedel finns skadliga ämnen men ofta handlar risker om helt orimliga konsumtionsmönster under flera år som i stort sett är omöjligt att uppnå.

När det gäller kanel varnar man dock för en mindre extrem konsumtion. Att tillsätta teskedsvis med kanel varje dag KAN ge skadliga intag av kumarin. Vi pratar om ovanligt höga intag men inte orimliga.

Rekommendationer

Livsmedelsverket avråder från att regelbundet äta mycket stora mängder kanel.

Enligt analyser gjorda på kanel som är mest vanligt förekommande i Sverige, kassiakanel, kan en vuxen äta knappt 1½ tesked kanelpulver dagligen utan risk. För en fyraåring är 1/3 tesked utan risk. Detta gäller även om de tillhör den känsliga gruppen individer.

Njut av kanel men tryck inte i dig teskedsvis varje dag i tron att det gör underverk för din insulinkänslighet och ditt blodsocker.

Utan att överkonsumera kan du med gott samvete tillsätta kanel i din mat, kanske påverka hälsan i rätt riktning samt utveckla din kokkonst och matkreativitet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar