lördag 2 april 2016

Sätt stopp för sötsuget - Säkra tips!


Äter man sött en dag så föder det mersmak och man vill ha mer dagen därpå och en ond cirkel har startat som man själv aktivt måste bryta.


Såhär efter påsk tänker jag att det sitter fint med ett blogginlägg som inspirerar och vägleder till att bli av med sötsuget bums.

Det är faktiskt ganska enkelt att tämja ett otyglat behov och begär efter socker och snask.

Häng med nu.

Att man är sugen på något sött och gott är helt naturligt och inget som tyder på dålig karaktär eller brist på självdisciplin.

Vår hjärna får energi av glukos, det vill säga socker, varför den gillar kolhydrater - gärna så snabba som möjligt!

Sockerkicken (eller –chocken…) man får när man sätter tänderna i ett frasigt wienerbröd eller dylikt är hjärnans sätt att belöna oss för vår insats att förse kroppen med bränsle. Belöningens söta eftersmak är en garanti för att man ska vara lika tjänstvillig nästa gång...hm…
Vi är med andra ord konstruerade för att gå i gång på och njuta utav sött.

Utan socker fungerar inte hjärnan och vi skulle faktiskt inte kunna överleva. I dagens samhälle får vi dock på tok för mycket av ”det goda” vilket hjärnan och belöningssystemet inte är konstruerade för. De fungerar fortfarande som på stenåldern, då det söta i naturen fick stå för det söta - helt naturligt - fräscht, hälsosamt och gott.

I vår tid måste förnuftet och smart tänkande ta kommandot och styra bort från hjärnans och belöningssystemets överlevnadsinstinkter.

Här gäller det att omprogrammera hjärnan och rå på både djupt rotade vanor och medärvda instinkter.

När blodsockret sjunker uppstår en paniksituation i kroppen och hjärnan sänder ut starka befallningar om att snabbt höja sockernivån. Har man bortsett från signalerna som till en början var mer sansade, är det nu inte längre någon befallning av att inta något hälsosamt och sunt utan vid det här laget: ”Fram med godiset – NU!”

Första steget för att få bättre hjärnkoll är därför att förebygga hjärnans paniksignaler, det vill säga sötsug. Man måste undvika de stora svajningarna i blodsockernivåerna kort och gott.

Genom långsamma kolhydrater i lagom mängd och i form av regelbundna måltider så skapas balans i kroppen och i psyket - Blodsockerblues.

Fast även om du just har ätit och blodsockret är i balans, så kan sötsuget bli oemotståndligt ibland.

Vissa situationer, känslor, minnen och dofter kan få den mest beslutsamma sockervägraren att vackla.

Vanligt är att det är negativa känslor som stress, deppighet och ilska som väcker sockerbegäret. Belöningseffekten fungerar som en känslodämpare i dessa fall.

Försök att kartlägga sötsuget och bekanta dig med känslan som ligger bakom.

Nästa gång som den känslan dyker upp så försök att inte väja för den genom att stoppa något i munnen, utan smaka på känslan i stället, även om den är besk. Det obehagliga klingar av förvånansvärt snabbt om man bara accepterar att det finns där.

Sen kommer vi till positiva sammanhang med alltifrån fester, bio- till kafébesök vilka kan vara förödande för den som vill tämja sockersuget.

Vårt sociala beteende är hårt knutet till mat och sötsaker. Här är det bättre planering och strategitänk som gäller. Bestäm i förväg vad du ska äta – och inte äta. Gå inte på fest, bio eller ett fik på tom mage då det är som dömt att falla igenom, ur spår och stå emot sötsuget även att man innerst inne vill. Men man kan likväl planera att just i den här situationen släppa loss och njuta av något sött, med gott samvete. Att njuta, tugga långsamt, känna doften, smaken och konsistensen av det goda. Det är en stor skillnad!

Ju mer kontrollerad och närvarande du är i ditt ätande, desto större njutning och mindre risk för att du drabbas av okontrollerat frossande.

Strategierna som stoppar sötsuget BUMS
Välj det sätt som passar dig bäst.

* Fokus inåt
Ducka inte för suget utan acceptera känslan, men ge inte efter för den. Gå in i dig själv och utforska både suget och känslorna eller situationen som utlöst det. Förlita dig på att sötsuget klingar av för det gör det.

DEN KÄNSLAN när du stått emot ett sug gör att du vill göra det igen ;-).

* Fokus utåt
Genom att rikta uppmärksamheten åt ett annat håll kan du stänga av lusten att äta sött. Förlita dig åter igen på att värsta toksuget försvinner på bara några minuter. Ge det en kvart!
Under tiden kan du ringa en vän, borsta tänderna, sticka eller pyssla med annat, hänga tvätt, ta en promenad eller löptur. Gör något du mår bra utav, som inte har med mat att göra. Distraktion är ett mycket effektivt ”quickfix” mot sötsug.

STRESS
Stress triggar sötsug på flera sätt. Dels för att en sockerkick får oss att må lite bättre, dels för att kortisolpåslaget i kroppen får blodsockret att svaja.

* ANDAS djupt  
Kontrollerad, medveten andning gör oss lugna och förebygger stress och sötsug.
Stanna upp, under ett par minuter, andas lugnt och ”inåt” i kroppen, djupt, ända nerifrån magen. Tänk dig andningen som en förankring i stunden. Du är medvetet närvarande just här, just nu. Känn stolens underlag, dina händer i knät, fötterna mot golvet medan du andas.
Bli medveten om kroppen och dina känslor.

Kartlägg stunder som frestar dig att okynnesäta sötsaker.

- Vad har hänt innan?
- Vilka känslor uppstod?

När vi blir medvetna om våra känslor och accepterar dem utan rädsla uppstår ett lugn i kroppen. Det lugnet är bästa medlet mot sötsug.

*Kroppsscanning
Ta som ny god ny vana att någon gång per dag ”scanna” kroppen.

- Hur känns det i magen, i rygg, nacke/axlar, fötter…?
- Känns det spänt eller oroligt någonstans? Gömmer sig en känsla där? Fram med den!

Bortse inte eventuella obehagskänslor utan börja iaktta dem och låt dem gradvis klinga av och lämna dig i bättre balans och harmoni.

Lycka till nu mina vänner, med att ta kontroll över din kropp – kontroll över ditt liv!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar