söndag 29 maj 2016

Ingefärsshot - utan kokning


Det har kommit frågor kring om Ingefärsshoten verkligen ska kokas upp varför jag bjuder på en favorit i repris, en stående shot till frukost.


Shoten boostar immunförsvaret. Härhemma tar vi som standard 6 cl shot till frukosten var dag. Känner jag mig hängig någon dag blir det en extra på kvällen.

Ingefäran ska inte upphettas till mer än 60 grader för att behålla de aktiva ämnena.

Ingefära tillhör kategorin superfood och är bra för hjärta, hjärna, mage och leder.

C-vitamin förstörs vid höga temperaturer, varför ingefära inte bör upphettas till mer än max 60 grader. Honung till max 40 grader.

Observera att shoten är stark! Dock beroendeframkallande och supernyttig!

Den blir snabbt en god vana att starta dagen med!

Följande sats ger drygt en liter och räcker i ett par veckor för en person.

Ingefärsshot
200 – 300 g färsk ingefära
1 liter vatten
1/2 dl flytande honung
2 citroner, saften

Skölj ingefäran noga och riv den grovt med rivjärn. Ingefäran behöver inte skalas. Lägg ingefärssrivet i en kastrull tillsammans med vattnet. Värm vattnet och ingefäran till 60 grader, låt stå och dra i 2-3 timmar, sila av med finmaskig sil och tillsätt honung och citron. Blandning ska inte vara över 40 grader när honungen tillsätts.

Citronerna kan med fördel rullas mot ett hårt underlag så att mer saft frigörs.

Häll på flaska med kork och förvara i kylskåpet. Skaka om flaskan innan det är dags att shotta.

Skål!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar