söndag 26 juni 2016

Push Up


Armhävningar kräver ingen utrustning och du kan välja på ett stort antal variationer av armhävningar beroende på vad syftet är och vilka muskler du vill träna.

Armhävningar stärker upp både överkropp och core och belastar bröst, axlar, triceps, rygg och mage.

Här visar jag en klassisk Armhävning

Varför: Tränar primärt stora bröstmuskeln och främre axelmuskeln, men är också ett perfekt sätt att träna upp bålen på.

Hur: Utgå från armhävningsposition med händerna placerade utanför axlarna. Sänk kroppen långsamt ned mot golvet genom att böja i armbågsled med bibehållen rak kropp. Pressa mer kraftfullt upp, tillbaka till utgångsläget.

Att tänka på: Gå ned så djupt som möjligt, vänd strax innan näsa eller bröst nuddar golvet.
Arbeta från knäläge så fort det känns som att ländryggen belastas och ryggen inte längre är neutral. Spänn rumpan så är risken mindre att du tappar plankpositionen.

Väldigt många, uttrycker sig ofta - Jag gillar inte armhävningar!

Då ser vi till att ändra den uppfattningen nu.

Om du inte kan göra en armhävning ännu så börja med att öva på knäna som du kan placera längre och längre bort från överkroppen tills du har arbetat upp styrkan till en korrekt armhävning. En annan bra övning du kan öva på för att bygga upp styrkan till en armhävning är plankan som jag visat tidigare.

Tips för att snabbt öva upp styrkan i armhävning: Arbeta excentriskt vilket innebär att man håller emot en vikt man inte orkar lyfta. Arbeta dig upp med hjälp av knäna och ner från tåläge. Tänk på att hålla den raka linjen i kroppen genom växlingarna. Arbeta på tills du inte orkar hålla emot ner längre.

Gör dig garanterat vass i armhävningar!

Sen när du är vass, kan du utmanas vidare med till exempel den här ;-).
Armhävning med handklapp.Foto: Sandra Nordin

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar