onsdag 22 december 2010

Nu är det jul igen och en massa mat väntas...

Att proppa sig full av fett och socker i dagar, kanske veckor, är ingen njutning. Det gäller att hitta en balans mellan köttbullarna och risgrynsgröten. I jultid äter vi sämre mat än annars på året eftersom så mycket dignar av feta och söta saker, men med lite sunt förnuft kan man gå ut ur julhelgerna med ett välmående. Siktar du på de nyttigaste maträtterna finns det utrymme för en del ”synder”.

För många innebär den kommande helgen en hel del frosseri och julmat hos den ena släktingen efter den andra. Låt gå, då det ju bara är jul en gång om året...men för den som inte vill ha "känslan" av att rulla fram efter helgen kan läsa vidare.

När du står vid julbordet och ska välja det proteinrika, dvs. det mest mättande, är det viktigt att gå på de rena proteinkällorna först. Det betyder skinka (med fettet bortskuret), lax, sill, kalkon, strömming, lutfisk och andra livsmedel som inte är nermalda och blandade. Så fort man gör köttbullar, prinskorv, julkorv, paté blandar man nämligen ner stora mängder fett i produkterna, fett som man inte blir av med på annat sätt. När det blandas ut i charkprodukter syns det inte men ger en ”god” smak och det är lätt att få i sig alltför mycket mättade fetter om du äter dig mätt på korv och paté. Mättat fett är dåligt för hjärt-/kärlhälsa och du blir lättare fet på det jämför med omättat fett. Dessutom sänker det insulinkänsligheten så att all mat du äter i princip ger högre blodsockersvar. Om du istället äter dig mätt på de förstnämnda kan du göra det utan dåligt samvete och det behöver inte vara en sämre måltid än vid någon annan tid på året. Att det finns ganska mycket fett även i laxen, strömmingen och sillen gör inget eftersom det till stor del är omättade fetter och även omega-3-fetter. De sistnämnda gör precis motsatsen av vad mättat fett gör och de kan t o m öka din fettförbränning. Inlagd sill innehåller lite socker och en del olja, men totalt sett är det bra mat. Om du verkligen vill ha den nyttigaste typen av sill kan du välja den med klar inläggning, dvs. spad. Ta bara smakprov på de blandade livsmedlen och ät dig mätt på de rena. Sylta kan vara ett undantag från regel eftersom det finns mager sylta trots att den är blandad. Känner du dig osäker kan du titta på den. Fettet gör färgen ljus och ofta syns fettet.
I princip gäller detsamma för det kolhydratrika. Att ta kokt potatis till dina proteinkällor är alldeles utmärkt eftersom de har hyfsat GI, och innehåller faktiskt bara hälften så mycket energi som t ex ris och pasta. Antioxidantinnehållet är också helt ok och därför ska potatis utgöra den huvudsakliga kolhydratkällan. Rätter som Jansons frestelse är också ”blandade” d.v.s. man har hällt grädde i den, och med tanke på att vispgrädde har 40% fetthalt, varav en stor del är mättat, krävs det inte mycket näringskunskaper för att lista ut att det inte är bra för dig.

De onyttiga tillbehören - Det finns mycket som kan betecknas som tillbehör på jultallriken och här finns både högt och lågt. Det du kan äta massor av är brysselkål, rödkål, brunkål och grönkål så länge den inte är kokt i grädde. Även om de kan vara sockrade är innehållet av antioxidanter så högt att de är bra att äta. Rödbetssallad kan se olika ut på olika julbord. Ibland är majonnäs nedblandat och då drar energiinnehållet iväg, men är det bara hackade rödbetor med kanske lite lök är det ett utmärkt tillbehör. När det gäller såser, majonnäsblandningar och liknande är det lätt att bedöma energiinnehållet. Ofta känns det om det är majonnäs i dem, men om det är ren olja kan det vara svårt att smaka det. Både hovmästarsås och gravlaxsås har en hög halt olja och de kan gärna ätas, men dränker du maten med dem blir det ett för högt energiinnehåll. Cumberlandsås innehåller mycket socker, men troligen äter du inte så mycket av den ändå eftersom dess partner patén sannolikt inte är en huvudingrediens på din tallrik. Välj gärna en så stark senap som möjligt för att få mesta smak och minsta mängd socker. När det gäller brödet är det ofta vört, julknäcke och andra högglykemiska brödsorter. Ställ samma krav på brödets struktur på julbordet som vid andra måltider under året. Hela korn, frön eller kärnor är en bra start och söta bröd väljs såklart bort eftersom du ska spara sockerintaget till efterrätten. Att ta en skiva ost på brödet är givetvis helt ok, men skär inte av stora bitar av osten och ät tillsammans med maten eftersom osten ger både för mycket salt och mättat fett.

Den bästa valet på julbordet:
Potatis
Inlagd sill
Kalkon & Skinka med stark senap
Gravad lax med en klick sås
Rödbetsallad utan majonnäs
Rödkål
1 x köttbulle
1 x prinskorv


Den sämsta valet på julbordet :
Janssons frestelse
Julkorv
Rödbetsallad med majonnäs
Prinskorv
Köttbullar
Patè
Julvört & julknäcke med smör & ost

En söt avslutning - Julen är en tid då man ska njuta av godiset. Helst ska det vara hemgjort, då du får en bra koll på vad det innehåller. Viktigt är att det inte ger några transfetter vilket ofta färdig kola, knäck och ischoklad kan ge. Annars är mitt råd att ta en liten assiett där du lägger upp ett urval av 5-10 munsbitar och njuter till fullo av dessa. Dock tar du inte påfyllning och det kommer du att vara glad över när middagen är över, eftersom du kommer att vara mätt, men inte spyfärdig. En lite snällare avslutning på ett julbord är ris á la Malta. Visst innehåller den lite grädde och socker, men en liten portion är ändå bättre än rent godis.

Från det Mest onyttiga till de något bättre alternativen...
Ischoklad = fett och smör . Choklad blandad med 90% mättade fetter i form av kokosfett gör det inte till hälsokost…
Knäck – kanske gott, men förrädiskt mycket socker och grädde
Plockgodis – här finns i stort sett vanligt godis och det är stor variation beroende på vad du väljer
Brända mandlar – här finns åtminstone en liten bränd ”mandel”
Marsipan – även om sockerhalten är hög innehåller den en hel del mandelmassa
Chokladgodis – det kan t.ex. vara chokladdoppade russin och liknande och chokladen, särskilt den mörka, bidrar med stora mängder antioxidanter
Ris á la Malta – lika mycket mat som efterrätt

Ha en riktigt härlig Juletid och njut till fullo av väl valda munsbitar!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar