söndag 23 september 2012

Kokos i olika former…

Fick en fråga i Forumet i min Kost & Viktklubb om just kokos varför jag tänkte det kunde passa fint att blogga om just kokos.
Kokosnöten, den hårda håriga nöten med sitt kluckande innanmäte och välsmakande kött.

Trodde mig inte gilla kokos förrän vi var i Thailand för första gången och färska kokosnötter serverades på diverse olika sätt. Som snacks, i maten, som dryck o.s.v. Underbart gott!!

Kokos är nyttigt!
Egentligen är det självklart att kokos är ett nyttigt livsmedel. Den har ju funnits med i vår kost sedan urminnes tider.
Kokosfett i alla former är betydligt bättre än sitt rykte vilket idag stöds av mycket forskning.

Kokosnöten är egentligen ingen nöt utan ett frö, vilket gör att de flesta nötallergiker kan äta kokos utan problem.
En av de främsta fördelarna med kokos är att fettet är mycket värmetåligt.

Kokosfett ger inte någon flottig känsla i munnen utan en sval och gräddig känsla, som många gillar.

Kokos gör oss smala
Kokosfett består av korta och mellanlånga mättade fetter. Dessa är mer vattenlösliga än långa fettsyror som utgör den största delen av det fett som lagras i våra fettceller. Konsekvensen blir att kokosfett har mycket liten förmåga att lagras som fett och istället används som bränsle direkt i levern och i musklerna. Det ger en ökad energiförbrukning i levern och en ökad mängd energi som dina muskler kan använda. Det sistnämnda ger bättre uthållighet och träningsork.

Kokos mättar bra
Kokosfettet har dessutom en tendens att göra oss mer mätta än andra fetter om man jämför mellan samma antal kalorier. När korta och mellanlånga fetter förbränns i levern, ökar leverns temperatur. Högre temperatur minskar vår aptit. Tänk t.ex. er en thailändsk gryta med kokosmjölk, på dess mättande effekt. Man äter helt enkelt inte lika mycket och man har lättare att hålla vikten.
Precis som med alla fetter kan dock självklart även kokosfett ge ett överskott av energi som i slutändan kan öka vikten. Det är helt enkelt bara svårare än med andra fetter.

Hälsobonusar med kokos
En annan god effekt är att laurinsyra som finns i kokos har antibakteriella egenskaper.  Det kan bidra till en bättre tarmflora och på sikt även mag-/tarmhälsa och immunförsvar.
En färsk kokosnöt innehåller drygt 33% fett varav 90% är mättat. Fiberhalten på 9% är mycket hög och kokosnötens GI-värde är lågt. Halten protein är bara 3,3% men ligger högre än t ex frukt.

De vitaminer och mineraler som utmärker sig i kokosnötens näringsdeklaration är zink, kalium, fosfor, magnesium, järn, B6 och folsyra.

Kokos och hjärtat
Kokosfettet innehåller som sagt laurinsyra vilket har förmågan att höja nivåerna av HDL, det goda kolesterolet som anses skydda mot hjärt- och kärlsjukdomar.

Hur ska man äta kokos?

Kokosnöten
Man kan köpa hem kokosnötter från butiken. De är ofta mycket prisvärda och faktiskt lättare att knäcka än många tror. När ni ”tar hand om”  kokosnöten så kan det vara bra att vara utomhus eftersom det ofta skvätter lite kokosmjölk.
 När det hårda ytterskalet är borta skär man helt enkelt upp nöten i små munsbitar och lägger in en skål som man äter ur till frukost, som mellis o.s.v. Med en plastfolie över skålen håller kokos lätt i 3-4 dagar.

Kokosmjölken
Kokosmjölk är en annan mycket bra produkt som passar i många rätter som soppor, grytor, wokrätter, nudelrätter etc.

Vanligt Kokosfett
Kokosfett som du köper i block i mejerikylen har också god kvalitet och är mycket prisvärt. Fördelen med detta är att det är fritt från doft och smak till skillnad från det kallpressade kokosfett som också går att köpas. Det är ju trots allt få recept där det är positivt med en kokossmak även om det kallpressade kokosfettet har vissa andra fördelar. Högre halt antioxidanter är en sådan, men det är generellt ganska lite antioxidanter i kokos.

Kokosflingor
Kokosflingor är också bra och kan användas i müsli, strös över melliset som kanske består av lättkesella, banan och kanel eller varför inte strös över det sunda bakverket;).

Har just DU något mumsigt recept med kokos att dela med dig av, så är det välkommet:)!

Ursprungskälla för inspiration: paulun.se

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar