tisdag 13 november 2012

Godis till frukost...

I söndags kunde man läsa i Aftonbladet om ”flingorna med mer socker än kexchoklad”… Bra!

För det är alltför många som äter godis till frukost, samt än värre ger sina barn det, utan att ens veta om det.

Men hur låter egentligen ”chokladsöta flingor”?! I mina öron klingar det minst sagt ”sockerbomber”.

Såhär löd fortsatt raderna i Aftonbladet:
(mina personliga rekommendationer och tips kan ni läsa i slutet)

Sugen på godis till frukost?


Drömmen kan bli sann – Coops chokladsöta flingor Choco Bears ger lördag hela veckan.

Sockerfrostade flingor, puffar med choklad, honungsdoppade vetepuffar. Listan kan göras lång över söta frukostflingor som säljs trots att de är onyttiga. Lägg därtill att produkterna med tecknade figurer på kartongen ofta riktar sig till barn…

Konsumentföreningen i Stockholm undersökte sockerhalten i flingor och de blev chockade när de mätte Coops nya flingsort Choco Bears, rapporterar SVT.
Där visade det sig att sockerhalten var 38 procent. Att jämföra med kexchoklad som innehåller 29,4 procent socker, enligt Livsmedelsverket.

”Som lördagsgodis”
Barndietisten Sara Ask varnar nu för sockerflingorna, risken finns att barn vänjer sig vid den söta smaken (SÅKLART utropar jag!) och att frukosten i många fall kan innebära att det blir godis till frukost (som att ge sina barn en kexchoklad till frukost innan skolan…)
– Det är inte sällan så heller att yoghurten eller filen man äter till är sötad. Så att den här frukosten kan ju motsvara sockerinnehållet i lördagsgodiset, säger hon till SVT.

Konsumentföreningen började utreda frukostflingorna efter att de såg att de ofta marknadsfördes till barn. Och att de knappt innehöll några fibrer.

”Finns efterfrågan”
På Coop menar de att den typen av frukostflingor har hög sockerhalt ”av tradition” och att det finns en efterfrågan på marknaden. I dagsläget finns inga planer på att dra in flingorna Choco Bears.
Flingorna blir kvar, men med en lägre sockerhalt framöver.

Ta en ordentlig funderar över vad ni stoppar i era barn innan ni skickar iväg dem till förskola/skola!

Var ett bra föredöme för era barn!

Ät allra helst, om möjligt, frukost i lugn och ro tillsammans hela familjen.

Bojkotta alla smaksatta mejeriprodukter och välj naturella så vet ni att där inte gömmer sig en massa socker, sötningsmedel, tillsatser och dyl. Söta själv med hjälp av frukter och bär. Varför inte mixa en stor sats fil eller yoghurt med frukter och bär av tycke och smak och voila så har ni en egen superfil/yoghurt!

Bojkotta också allt som heter ”flingor” och gå på det säkra kortet att göra egen müsli av tycke och smak. Låt barnen hjälpa till att skapa den, vet ja! Vår hälsomüsli är annars ett säkert kort;).

Härhemma äter vi mestadels Ägg & Havregrynsgrötfrukost med söta päron skurna i bitar, kanel, russin och pumpakärnor.
För då vet vi att vi skickar våra barn till förskola/skola med huvudet på skaft, pigga och med ett glatt humör!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar