onsdag 28 november 2012

Håll även hjärnan i form…

Precis som musklerna behöver hjärnan näringsriktig mat, aktivitet och vila för att må bra.

Alla har vi varit med om den frustrerade och lite obehagliga känslan av att inte komma ihåg vad vi kom till butiken för att handla eller namnet på en bekant person, som plötsligt varit som bortblåst. Oftast betyder det att arbetsminnet är belastat på grund av den hektiska vardagskarusellen.
Att Alzheimers sjukdom blir allt vanligare beror på den allt äldre befolkningen och en bättre diagnostisering av sjukdomar. Om minnet försämras beror det inte bara på åldern och på generna.
Man kan nämligen påverka funktionen av minnet och hjärnan hälsa med sina levnadsvanor.

Både utbrändhet och skräpmat påverkar risken att drabbas av demenssjukdomar.

Håll vikt och blodtryck i schack så behålls minnet skarpt och hjärnan i gott skick. Allt som är nyttigt för hjärtat är också nyttigt för hjärnan.

Ta det lugnt och varva ner

Redan före 35 års ålder lider var femte person av minnestörningar. Nya nervceller och nervkontakter bildas även i hög ålder med hjälp av motion, välanpassad aktivitet och välbalanserad kost. Vänta dock inte med att ta hand om din hjärna!

Det bästa vi kan göra är att försöka kontrollera stress och informationsöverflöd.
Det gör vi genom:
- Små pauser under arbetsdagen
- Avslappning
- God sömn
- Arbeta under maximal koncentration när du arbetar

Vår hjärna är nämligen känslig för avbrott och det tar ett tag innan vi får tillbaka full koncentration. Får man inte till 7-8 timmars sömn varje natt kan en tupplur hjälpa.
Endast fem minuters microsömn kan faktiskt få fart på hjärnan, men den bästa effekten får man av att sova 15-20 minuter mitt på dagen.
För att vara extra mån om vår hjärna är det  sunt att undvika datorer och mobiltelefoner under åtminstone kvälls- och nattetid samt se till att semester och fritid just är arbetsfri tid.

Fundera över vad du mår bra av och få in mer av detta i ditt liv, så påverkar det din hjärna positivt kan jag lova. Kan vara ting som att vistas i naturen, sjunga, dansa, lyssna på musik, läsa och umgås med nära och kära. Välgörande för kropp och knopp kan också vara att unna sig egentid i form av någon form av kropp & själsklass.

Naturlig mat på tallriken
Allsidig mat är det bästa för hjärna, all naturlig mat och rena råvaror som innehåller gott om antioxidanter (som hämmar kroppens oxidativa stress). Särskilt bra är:
- Fet fisk
- Ägg
- Bär (av alla slag)
- Spenat, kålväxter och örter
- Mandlar
Drycker såsom:
- Kaffe
- Grönt te
- Varm choklad gjord på äkta kakao
- Rött vin
För mycket alkohol försämrar dock minnet!

Fiskeoljekapslar kan ge bra effekt.
Hjärnan behöver omega-3-fettsyror.

Vitaminer i B-gruppen och C-vitaminer främjar också hjärnans välmående. D-vitamin behövs från september till maj, då vi inte vistas i solen såsom vi gör under sommartid då D-vitamin bildas i vår hud med hjälp av solen och täcker upp vårt behov.

Pigga upp hjärnan
- Ta en kvarts tupplur
- Meditera eller gör några avslappningsövningar
- Stretcha en stund
- Utöva Pilates, Yoga eller annan kropp och själsklass
- En rask promenad, gärna i naturen
- Drick ett glas vatten
- Gör någon-/några favoritövning med kroppen som redskap, här och nu:)
- Ät en bit naturell, högprocentig choklad till en kopp kaffe eller te
- Få dig ett gott skratt
- Lyssna på din favoritmusik
- Sjung och dansa
- Kela med ditt husdjur eller varför inte med dina nära och kära:)

Se till att njuta av livet och att må så bra som möjligt, så fungerar det mesta också optimalt och livet blir så mycket härligare!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar