torsdag 28 februari 2013

Ett rådjur i frysen...


Mycket trevliga kontakter skapas när man jobbar som jag och många trevliga utbyten sker som t.ex. att en av mina kunder kom med ett färdigstyckat rådjur häromdagen:).
Låter lite "scary" men var inte värre än såhär:)
En massa info fick jag också i samma veva som jag nu tar och delar med mig av tills jag lägger upp finfina rätter med rådjursstek och -färs etc.

Rådjuret är det minsta av våra hjortdjur. Ett stort djur väger 10-11 kg. Det vi fick var en årskid, dvs föddes i juni 2012. Vi fick delar motsvarande 7-8 kg. Det har hängt i kylrum vid c:a 2-3 grader i max 7 dagar. Då det brukar bli som bäst.


Vad har vi då fått i våra påsar?

Ett rådjur styckas oftast i:

·         2 st. stekar, dvs skinkan på djuret. Denna innehåller ett ben som man kan ha kvar ett skära ut. Det är en smaksak. Man kan också stycka skinkan anatomiskt vilket innebär att man delar den efter sina muskler. Normalt gör man inte det eftersom det blir så små delar. MIn kund i fråga, "jägarn", gör det ibland för att få små bitar att marinera och, t ex grilla! Man kan också ta ut benet och bara dela den i två bitar om man tycker den är för stor.

·         2 st bogar, Ibland saknas dom beroende på hur det är skjutet. Bogarna innehåller ju bogbladet, ett oregelbundet ben som kan vara lite besvärligare att stycka ut om man är ovan. Dessa delar är kanon rökta! Kan med fördel också skäras till grytbitar om man så önskar. Så gör "jägarn" ifråga, ibland.

·         2 st sadlar, den uppmärksamme läsaren vet att det bara finns en sadel. Den skärs egentligen från höftbenet t o m 6:e (?) revet tror "jägarn". Han som styckat detta djuret skär ryggen i två bitar, bakre och främre. Det är den bakre som är den egentliga sadeln. På ett rådjur funkar detta utmärkt. Sadel utgör ju vad som på större djur skulle motsvara ryggbiff (eller ytterfilé). Främre sadeln blir således vad som då skulle motsvara entrecote och högrev, men eftersom köttet på ett ungt rådjur är så mört kan det tillagas på samma sätt som sadeln. Den främre sadeln smalnar av i framändan till skillnad från den bakre som är jämntjock. Man kan också skära loss köttet från benen för tillagning, en ren smaksak. Lite festligare kanske att servera på ben!

·         Innerfiléerna, sitter kvar i sadeln, på insidan. Dom är så små att man inte brukar ta ut dom. Om sadeln tillagas, klassikt hel på ben så tar man loss dom efter tillagning och lägger dom längs sida.

·         1-2 påsar färs, blir det normalt. Vissa tycker att viltsmaken är stark och blandar med annan färs. Det tycker "jägarn" är lite fusk!

En sadel trancherad och återplacerad på ryggraden, med inner filéerna placerade vid sidan, är en vacker, traditionell och delikat upplevelse. Själv gillar "jägarn" viltsmaker med lite enbär, örtkryddor, svamp, rostade rotsaker, gelé (viktigt) och ett bra vin!

Skytten påverkar inte smaken eller arbetet i köket, men är naturligtvis nyfiken på att höra hur det går liksom ni alla läsare säkert också är.

Jörgen, kocken min:), dax att kocka snart;)!?
Sen undrar "jägarn" när han får se oss i jaktskogen:)

Sist men inte minst så ska ett djupfryst kött tina sakta för att bli bäst, gärna i kylskåp. Vilket kräver lite planerad framförhållning!

Kan tillägga att "jägarn" ifråga uppnått sina mål i form av bättre spänst, styrka och rörlighet sedan han anlitade mig och numera lätt skuttar över alla vattenfyllda diken under sina jaktpromenader;)

 

måndag 25 februari 2013

Det känns i vaderna:)...

När man vill ha skidåkning och "fjällenkänsla" på nära håll, far man till Romme...
Lill-Nova i sitt esse i vanlig ordning.
Här underhåller hon oss i högan sky under bilresan, i förd storesyrrans skidglasögan:)

Nellie under bilresan:
- Tror ni att jag kommer att få ett par rosa skidor:)!?!
Skiduthyrningen måtte hört hennes önskning för så mycket mer rosa än så här kan det nog inte bli;)

Från förra årets "Smygare" till fullfjädrad "Glidare".
Nästa år får mamma mao. hålla i hatten i de svarta backarna:)
 Jag må vara en "PT-morsa" men inte i närheten av någon skidlärare,
 även att jag må "peppa" de mina bra i backarna:)
Skidskola gör susen och Nellie svishade allt mer självsäkert nerför backarna och drog såklart med mig och Jörgen upp på bästa topparna, härligthärligt!


Vi lämnar ett soligt Romme för den här gången, småmöra i kroppen med rosiga kinder.

Ännu en kanonhärlig helg!!

 

onsdag 20 februari 2013

Låt inte pizzan bli en vana...

I går kväll var det dags att åter följa upp mina kursdeltagare för tredje ISO-träffen, fem veckor från uppstart och jag introducerade denna träff kostprogrammet i min Kost & Viktklubb för att visa dem svart på vitt hur välbalanserad och bra isokosten är och efter gårdagens visning tror jag det är lättare för dem att inte falla för "frestelsen" då förståelsen för vad vi stoppar i oss blev allt mer tydlig.

Jag la upp en helt vanlig "pizzalunch" som innehöll följande:
En Pizza Capricciosa
En flaska Cola 33 cl
En portion pizzasallad
1 st småkaka
Kaffe

Summa måltidens energi: 1577 kcal

Utan några vidare byggstenar utan snarare en massa lättinlagrat fett och socker som gör oss sugna tätt inpå...

Alltså innhöll denna pizzalunch, EN måltid lika mycket kalorier som en hel dag med 5! mättande isomåltider.

1600 kcal

Skrämmande men sant och högst intressant, eller hur;)?!

Som jämförelse så bjuder jag här på en välbalanserad ISO-lunch:
 
Lövbiff med fransk potatissallad och dijongsås
2 portioner á 500 kcal:

250 gram lövbiff

Fransk potatissallad:
4 st potatis, kokt kall
0,2 st purjolök
6 st coktailtomater
25 gram rocculasallad
1 msk kapris

Dressing:
1,5 msk olivolja
1 msk vitvinsvinäger
0,5 tsk franska örter
salt och peppar

Dijonsås:
100 gram lättkesella
1,5 st vitlöksklyftor
0,5 msk dijonsenap
0,5 knippe färsk dragon, finhackad
salt och peppar

Tillagningsinstruktioner
Blanda alla ingredienser till dijonsåsen i en skål. Skär potatisen i stora bitar. Skölj purjolöken noga och finstrimla den. Blanda potatis, purjo, tomater, och kapris med dressingen. Stek lövbiffarna i het panna, ca 1 min/sida. Salta och peppra.  Servera genast.

Recept från isodieten.se

söndag 17 februari 2013

Diet = Kosthållning


Den 19:e mars startar jag upp min sista Isodiet-kurs innan sommar och sol.

Kursdeltagarna i min pågående kurs mår så himla bra av att äta enligt denna kosthållning och mitt mål som kursdledare är att få alla mina kursdeltagare att lära sig att leva efter denna kostfilosofi, inte bara under kursens åtta veckor, utan resten av livet.  Kanske inte lika strikt som under kursveckorna, men lika välbalanserat och bra och att lära sig "dra i de rätta trådarna" utifrån livets slingrande stig som ju möts av alltifrån perioder av sjukdom, högtidsdagar och semestertid.

Ordet "DIET" är väldigt laddat varför jag i detta blogginlägg vill förtydliga och stärka ordet för sin fulla rätt.

För er som inte är så insatta i isodieten och/eller tror att det är en quick-fix diet som så många andra på marknaden, så kan jag tala om att så är det inte! Det är ett kostupplägg med fokus på hälsa, förebyggande av sjukdom/besvär och att ge kroppen allt det den behöver i form av näringsrika livsmedelsval, rena råvaror, i rätt proportioner, jämt fördelade över dagen.
En kosthållning som passar precis alla!
Möttes av en man nyligen som uttryckte sig: - Detta kan jag inte gå efter då läkarn min tydligt sagt att jag inte får ”banta”, så det passar inte mig!
Tyvärr så är det inte sällan som många sätter ett likamedstecken mellan orden diet och bantning…”Bantning” för mig är när man stryper sitt intag och sätter upp stora "stopp- och förbudstecken" och det är det sista isodieten handlar om.
Isodieten är den mest balanserade kosthållning man kan tänka sig då man tillåts äta alla näringsämnen, men varken för mycket eller för lite av något. Rena råvaror, inga hel- och halvfabrikat med massa tillsatser och onödiga ingredienser! Man får i sig av alla vitaminer, mineraler, antioxidanter och fibrer som kroppen behöver för att må och fungera optimalt bra.
Dieten kan användas av alla!
Antingen tar man bara inspiration ifrån den för att få in hälsosammare kostvanor eller så följer man isoupplägget strikt. Följer man det strikt kan man, om man har övervikt, tappa ca 1 kg i veckan.
Grundfokuset ligger dock i att få maximalt ut av kroppens funktion. Vara piggare, gladare, mer mentalt skärpt, mindre ont (i mage, huvud, leder etc) och skydda mot sjukdom.

Det strika programmet är tänkt att användas som en mall för att öva in en hälsosam kosthållning, inte att följas slaviskt för all framtid. När det väl sitter där så kommer man att kunna leva på detta sätt på ren rutin – resten av livet. Man kan se det som en karta. Den första tiden på ett nytt ställe behöver man en karta/vägledning/instruktion för att veta hur man gör, vilken väg man ska gå för att komma rätt – sen när man gjort det tillräckligt länge kan man i stort sett klara det med förbundna ögon.

Med inspiration från isodieten.se

Nyfiken på min kurs? All info på hemsidan: www.krafthalsa.se

Vi arbetar oss mot en kropp i full balans!

tisdag 12 februari 2013

Bli stark & stabil med balansbollen

Övningar med balansboll kan lätt underskattas kan jag tycka.

Testa de här två så förstår ni vad jag menar;)
Två riktigt bra övningar som ger en god muskelbalans
och en stark och stabil muskelkorsett.

Beskrivning:
Utgå ifrån armhävningsposition med händerna på bollen. Gå ned med bröstet mot bollen genom att böja armarna.
Pressa armarna raka till startposition.
Lättare: Knäläge
Större utmaning: Fötter ihop

Beskrivning:
Ligg med mage och bröst på bollen med raka ben,
fötterna stadigt i underlaget och raksträckta armar ovanför huvudet.
För de raka armarna ner till höften i en cirkelrörelse, samtidigt som du ”öppnar upp bröstet” genom att vinkla ut handflatorna och tummarna upp.
Pressa samman skulderbladen! Återgå till startposition.
Tyngre: Viktmanchetter på handlederna
Större utmaning: Fötter ihop
 
Val av balansboll - riktlinjer:
Ø 50 cm      < 155 cm
Ø 60 cm     155–165 cm
Ø 70 cm     165–175 cm
Ø 80 cm     > 175 cm

Se till att bollen är välpumpad förstås, ställer lite högre krav på balansen;)

Lycka till!

fredag 8 februari 2013

Muffins - Helt enkelt!

Det kom ett mail från en ISO-kursdeltagare idag då jag kom på att jag ju måste dela med mig av muffinsarna jag bjöd kursdeltagarna på förra träffen för dessa blev verkligen kanongoda! Inga som helst konstigheter, få ingredienser, snabbt och enkelt!

"Nu börjar det bli en vana mer än något annat. Skulle handla igår och behövde inte kolla en massa recept och skriva ner allt utan gick in och visste vad jag behövde för att laga de goda ISO-måltiderna. Härligt!
Många frågar nu hur mycket jag gått ner och nog är det en härlig bekräftelse allt!:)
Ryggen mår fint av träningen (hon valde att ta hjälp av mig som PT för individuellt upplägg och aktivitetsplan) och jag orkar allt mer på löpbandet och på crosstrainern.
Jag är sällan hungrig och blir inte heller så där olustigt mätt och dåsig efter maten.
Mellanmålen är kanonviktiga för mig och banan och kanel- muffinsen är perfekta för mig på kvällen framför tv'n!
Det här är så härligt. Känner mig stark, pigg och sund!
Tack för det:)!
//X inne på 3:e veckans isodiet



Snabba banan och havre (micro-) muffins(ISO-mellis/fika á 150 kcal/port)
Till 2 personer behöver du:
2 st ägg
6 msk havregryn
80 g banan
1 tsk bakpulver
1 tsk kanel

Jag valde att tillsätta lite vaniljstång också. Finns rent ekologiskt vanlijpulver på burk.
Man kan också dekorera med några hallon

Tillagningsinstruktioner:
1. Ha i alla ingredienser i en skål. Mixa med en stavmixer tills du får en slät smet.
Jag valde att slänga i allt i en matberederade vilket fungerade utmärkt.
2. Smörj en ramekin-form eller en mugg med lite kokosolja eller annan naturell olja.
Häll i smeten och ställ in i microvågsugnen på högsta effekt i ca 1 minut och 15 sekunder. Ta ut och känn på toppen om den känns färdig. Om den fortfarande är kladdig, kör den ytterligare i micron i 10-sekunders intervaller tills den blivit fast.
Det går också bra att göra dem i ugnen, 200 C i ca 15 minuter.
Det sistnämnda valde jag då jag gjorde så många och det blev perfekt!
Muffinsen går bra att ta med som mellanmål och håller sig färska i ca 2 dagar.
1 muffins=1port

Matkreatör: Sanna Backman, Källa: isodieten.se

Perfekt till helgfikat;)!

torsdag 7 februari 2013

Dagens tips - Icebug!

Mina dagar ser oftast ut som så att jag direkt från jobb far och hämtar våra prinsessor på skola/dagis och det sista man är sugen på att göra då är att ta med dem ner på stan för att "shoppa" så jag måste erkänna att jag rent ut sagt älskar att handla över nätet.

Dock for jag häromdagen ner med dem, ställde mig på en 15 minutersparkering nära skobutiken, in and out:).

Barnen skötte sig exemplariskt där de hittade än den ena än den andra vackra skon att prova, av damstorlek;)

Jag var egentligen på jakt efter ett par "snyggstövlar" men som vanligt kom jag därifrån med något mer funktionellt som passar min aktiva vardag.

Kanonsköna, både lätta på foten och lätta att kliva i och ur när man har än det ena, än det andra i famnen.
Icebug Ivalo-LStilren, bekväm och lätt vinterkänga, speciellt utvecklad för bra grepp på is och snö. Icebug BUGrip-Sula med dynamiska dubbar ger tillförlitligt grepp på is, men fungerar också bra på asfalt och andra underlag. Greppvänlig dragsko på dragkedjan.
Vridstyv sula med ett bra ”rull” ger stabilitet, komfort och god anatomi. Nylonmaterialet i överdelen är lätt, vattenavvisande och lätt att sköta. Förstärkningar längs med sulan skyddar mot lera och stänk.

söndag 3 februari 2013

Förkylningstider - Ta hand om Dig!

I julas låg vi däckade i förkylning hela familjen. Aldrig hänt tidigare att vi allesammans insjuknat, samtidigt...men kanske bättre det än att gå om varandra såsom vi dessvärre gjort sedan dess, mer eller mindre.

Trist som tusan att inte få känna sig på topp!

Det viktigaste är såklart att ta väl hand om sig, så att man frisknar till fortast möjligast.

Hur gör vi då bäst?

1. Tvätta händerna noggrant och ofta. Använd gärna handsprit när du vistas i offentliga miljöer.
3. Ät så "ren" mat som möjligt, undvik hel- och halvfabrikat.
4. Ät mycket frukt och grönt i olika färger. Extra mycket citrusfrukter! Själv vräker jag i mig apelsiner och grapefrukt och pressar gärna ett par apelsiner med en redig vitlöksklyfta i innan sängåendet.
5. Var mycket noga med sömnen! Här är mitt personliga problem då  man med "bebis" i huset mycket sällan om ens någonsin får sig en sammanhängande natt sömn. Att lägga sig senast 22.00 kan dock vara smart!
6. Vädra mycket.
7. Byt sängkläder och handdukar ofta.
8. Var ute i friska luften och se till att få dagsljus varje dag.
9. Undvik att bli frusen och nedkyld. Håll dig varm!
10. Stressa inte! Gäller i alla sammanhang, då stressen slår ut allt.

KOSTBOOSTA
Boosta dig med näring, vitaminer och antioxidanter. Ha för vana att använda grönsaker, frukt och bär i alla möjliga färger och former. Det är i färgen antioxidanterna finns och olika färger ger därför olika antioxidanter.
Använd kryddor i matlagningen!
Var noga med att aldrig bli vrålhungrig (och heller aldrig proppmätt!) för när blodsockret blir för lågt är man mer mottaglig för infektioner.

ATT TÄNKA KRING TRÄNINGEN:
Det är lika dumt att träna när man är sjuk som att inte träna när man är frisk!
Trots en lättare förkylning kan man köra lättare styrkeövningar om allmäntillståndet känns bra. Perfekt att t.ex. köra några övningar på hemmaplan där  man endast använder kroppen som tyngd och motstånd. Naturligtvis inga högexplosiva, intensiva övningar som toppar pulsen utan på ett sätt som behåller en del av styrka man har utan att egentligen direkt anstränga sig. Att träna rörlighet, såsom lättare Pilates och yogapass kan också fungera fint, om det känns bra.
Lågintensiva promenader går bra om man undviker att bli andfådd.
Lyssna på kroppen och VILA om kroppen säger så!
Man bör aldrig någonsin köra hårda konditionspass när man inte känner sig helt frisk då viruset finns i hela kroppen, även i hjärtmuskeln, vilket är orsaken till att man inte bör anstränga hjärtat när man är sjuk. Hjärtmuskelinflammation kan vara dödligt och inget man vill riskera.
När en förkylning klingat av kan det vara lockande att äntligen ge sig ut för att springa milen eller köra på extra hårt. Motstå den frestelsen och börja lugnt och försiktigt. Ge även den friska kroppen någon extra dags lugn och börja sedan successivt.

Gå på känsla och dagsform och lyssna på kroppens signaler!