söndag 17 februari 2013

Diet = Kosthållning


Den 19:e mars startar jag upp min sista Isodiet-kurs innan sommar och sol.

Kursdeltagarna i min pågående kurs mår så himla bra av att äta enligt denna kosthållning och mitt mål som kursdledare är att få alla mina kursdeltagare att lära sig att leva efter denna kostfilosofi, inte bara under kursens åtta veckor, utan resten av livet.  Kanske inte lika strikt som under kursveckorna, men lika välbalanserat och bra och att lära sig "dra i de rätta trådarna" utifrån livets slingrande stig som ju möts av alltifrån perioder av sjukdom, högtidsdagar och semestertid.

Ordet "DIET" är väldigt laddat varför jag i detta blogginlägg vill förtydliga och stärka ordet för sin fulla rätt.

För er som inte är så insatta i isodieten och/eller tror att det är en quick-fix diet som så många andra på marknaden, så kan jag tala om att så är det inte! Det är ett kostupplägg med fokus på hälsa, förebyggande av sjukdom/besvär och att ge kroppen allt det den behöver i form av näringsrika livsmedelsval, rena råvaror, i rätt proportioner, jämt fördelade över dagen.
En kosthållning som passar precis alla!
Möttes av en man nyligen som uttryckte sig: - Detta kan jag inte gå efter då läkarn min tydligt sagt att jag inte får ”banta”, så det passar inte mig!
Tyvärr så är det inte sällan som många sätter ett likamedstecken mellan orden diet och bantning…”Bantning” för mig är när man stryper sitt intag och sätter upp stora "stopp- och förbudstecken" och det är det sista isodieten handlar om.
Isodieten är den mest balanserade kosthållning man kan tänka sig då man tillåts äta alla näringsämnen, men varken för mycket eller för lite av något. Rena råvaror, inga hel- och halvfabrikat med massa tillsatser och onödiga ingredienser! Man får i sig av alla vitaminer, mineraler, antioxidanter och fibrer som kroppen behöver för att må och fungera optimalt bra.
Dieten kan användas av alla!
Antingen tar man bara inspiration ifrån den för att få in hälsosammare kostvanor eller så följer man isoupplägget strikt. Följer man det strikt kan man, om man har övervikt, tappa ca 1 kg i veckan.
Grundfokuset ligger dock i att få maximalt ut av kroppens funktion. Vara piggare, gladare, mer mentalt skärpt, mindre ont (i mage, huvud, leder etc) och skydda mot sjukdom.

Det strika programmet är tänkt att användas som en mall för att öva in en hälsosam kosthållning, inte att följas slaviskt för all framtid. När det väl sitter där så kommer man att kunna leva på detta sätt på ren rutin – resten av livet. Man kan se det som en karta. Den första tiden på ett nytt ställe behöver man en karta/vägledning/instruktion för att veta hur man gör, vilken väg man ska gå för att komma rätt – sen när man gjort det tillräckligt länge kan man i stort sett klara det med förbundna ögon.

Med inspiration från isodieten.se

Nyfiken på min kurs? All info på hemsidan: www.krafthalsa.se

Vi arbetar oss mot en kropp i full balans!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar