lördag 28 september 2013

Hotellvistelse på hemmaplan - Varför inte?


För exakt ett år sedan satt jag med en kund som väckte upp tanken om att man såklart kan ta in på hotell på hemorten, för varför inte?

Det är nämligen som så i vårt fall, att svärföräldrarna bor långväga varför vi inte träffas så ofta och när vi ses blir det bara över en helg och då vill man såklart umgås, men också gärna ta tillfället i akt att vara lite barnfria.

Min kund ifråga som kläckt idén om hotellvistelsen fick mig såklart att boka på stört som med det mesta annat som kommer på tal i mitt liv som väcker lust, för varför vänta;).
Så för ett år sedan när svärföräldrarna kom på besök hade vi en trevlig fredagsmiddag härhemma tillsammans med dem, varefter vi tog en skön promenad till ett nyrenoverat och helfräscht Scandic hotell. Korkade upp en flaska skumpa på hotellrummet varefter vi slappnade av i hotellets jacuzzi. Riktigt skönt! Vi fick en god natt sömn utan sällskap, av förvisso helmysiga små barn, i sängen. Även att man må vakna alltför tidigt som på beställning även när man får möjlighet till sovmorgon, så är känslan av att bara få ligga kvar precis så länge man vill helt överlägsen. Kanske vill man sedan gymma lite och-/eller relaxa lite till innan en riktigt bra frukostbuffé och efterföljande skön promenad hemåt till familjeyran igen.

Igår gjorde vi en repris. Jörgen hade fria händer att boka bord på något trevligt ställe i stan som denna gång blev en promenad till Erik i Forsen.
Det blev musslor till förrätt, grillad tonfisk med rödbetor och getost till varmrätt och ett gott matchande vin som föll våra smaklökar väl, riktigt gott!

Rekommenderar er alla varmt att unna er sådana här break för att fylla på batterierna. Jag är praktiskt taget halvdöd om fredagskvällarna, vilken ni säkert känner igen…varför sådana ting är så otroligt välbehövliga.






Tack Lena;)!

lördag 21 september 2013

"Rödbetor från Norrland"

En riktigt läcker antioxidantrik måltid

Rödbetan har ett högt näringsvärde och innehåller lite av det mesta såsom kalcium, vitamin C, järn, magnesium, fosfor, mangan och är extremt antioxidantrik. Ett livsmedel att frossa!

Bli inte rädda bara, för att ni kommer att kissa rött i flera dagar därefter;).

Nu är vår härliga rotfruktstid här så blanda och variera.
Rödbetor är väldigt goda ugnsstekta, precis som potatis. Blanda rödbetor och andra rotfrukter utifrån tycke och smak, lök, svamp och grönsaker, ringla lite olivolja över och krydda med havssalt och krydda med t.ex. timjan, ugnsstek och njut av denna näringsriktiga och hälsosamma goda mat.

Här kommer receptet som vi gjorde härom kvällen (bilden ovan) från Jacob Wismar, ur Familjens hälsokokbok.

Rödbetor från Norrland

4-6 port.

500 gram färska rödbetor, gärna små
2 msk balsamvinäger
2 msk olivolja
Salt & peppar
100 gram färska örter, blandade, t.ex. basilika, rucola, persilja
Vi använde rucola och basilika vilket blev kalasgott75 gram västerbottenost (eller annan vällagrad hårdost, t.ex. brännvinsost)

Koka rödbetorna mjuka, cirka 45 min, i saltat vatten. Skala medan de fortfarande är varma. Dela betorna och blanda med balsamvinäger och olivolja. Smaka av med salt & peppar.
Vänd ner de färska örterna och smula över osten.

Vi valde att servera detta till kycklingfiléer. Välj en proteinkälla som du gillar.

Rödbetor och Chévre är ju en klassiker så smaka denna liknande anrättning med mer svenska smaker.

Ha en riktigt härlig helg och smaklig måltid!









söndag 15 september 2013

Hemgjorda bars för hela familjen

Här mina vänner, har jag ett kanontips på fika/mellis som blev hellyckat!
Båda våra barn, vår tvååring och även vår åttaåring som annars inte gillar nötter och frön mumsade i sig dem, under vår lilla utvärdering efter dagens barsbak.

Jag energiberäknade snabbt och enkelt dem med mitt kostprogram i min Kost & Viktklubb och en bit energibars slog ut såhär:
200 kcal (ett perfekt energivärde för ett mellanmål)
Vill man ha det som ett mindre fika till kaffet räcker en halv
Energifördelning:
Protein: 12E%
Fett: 57E%
Kolhydrater: 30E%

ENERGIBARS16 stycken
1 dl naturella nötter eller mandlar (t.ex. cashew-, valnötter etc.)De man tycker om!
Vi gjorde dessa på cashewnötter idag
2 dl havregryn
2 dl solroskärnor
0,5 dl pumpakärnor
1 dl russin
1 dl torkade aprikoser, ca. 70 gram
1 dl krossat linfrö
0,5 dl valfri juice (allra bäst med ny egen färskpressad. Vi valde dock att ha Bifidos, God morgon, no sugar)
3 stycken äggvitor (återigen kommer äggvita på tetra väl till hands)
200 gram smält mörk choklad (naturell , 70% eller högre)
 
 
Hacka nötterna samt aprikoserna...

Blanda nötter och aprikoser med de övriga torra ingredienserna.
Häll över juicen och rör om.
Vispa äggvitorna lätt.
Blanda i äggvita och rör om ordentligt.

Bred ut smeten på bakpappersklädd plåt. Grädda i 125 grader i 25 min.
Jag använde en något mindre plåt än normalstor...

...så det blir en lagom tjocklek på dem. Dryga centimetern skulle jag uppskatta.
Låt kakan svalna helt...

Smält chokladen och bred ut eller ringla över.
Låt stelna. Snabbast i kylen.

Skär den i 16 bitar


VOILA

onsdag 11 september 2013

Lövbiffwrap på hemgjort tortillabröd alá ISO

Det går bra för mina kursdeltagare i kursen isodieten och jag får höra många härliga hejarop och ett utav dem som än en gång gav mig gåshud är när de som ligger på gränslandet till hälsofara och i detta fall i riskzonen av ett allt för högt blodtryck och som blivit ombedda att börja medicinera, bara efter ett par veckors isodiet i kombination med mer medveten rörelse i vardagen drastiskt minskar sitt blodtryck. Visst är det underbart? DU kan själv påverka! Detta kan man snacka om en finfin motivator mot en livslång förändring med bättre vanor och beteenden.

"Vilken lycka, var på blodtryckskoll nu på morgonen, 125/74 utan medicin, TACK ISO, nu kör vi vidare utan medicin, feels good!"

Kom på idag när jag satt med kund och vi kom in på mat som wraps att jag ju inte tipsat om denna ISO-middag som var kanongod och superduperhälsosam i vanlig ordning;).

Testa dessa Wrap! Barnen gillade dem si så där, så då kan man ha vanliga tortillabröd i beredskap till dem. De övriga ingredienserna passade hela familjens smaklökar utmärkt.

Lövbiffwrap på hemgjort tortillabröd
(Ca. 400 finfina kcal.)



Recept: Susanna Backman. Källa: isodieten.se
 
Till 4 personer:

Tortillabröd:
12 st äggvitor (Köp en tetra och ha i kylen, smidigt!)

100 g havregryn (Körde på fiberhavregryn då det var vad vi hade hemma)

4 tsk fiberhusk/Psylliumfrön (Ljusa eller mörka spelar mindre roll)

1 tsk bakpulver

4 krm salt

2 tsk valfritt: oregano

Fyllning:
400 g lövbiff

200 g morot

4 tsk olivolja

2 tsk spiskummin

2 st vitlöksklyftor

200 g tomat

100 g isbergssallad

4 krm salt och peppar

Avokado-mos:
200 g avokado

1 st vitlöksklyfta

4 krm salt och peppar
 
Tillagningsinstruktioner:
1. Blanda ihop alla ingredienserna till tortillabrödet med en stavmixer alt. matberedare, tills det blir en slät smet. Häll smeten i en het stekpanna (ha i lite olja om du inte har en bra teflonpanna) och tippa pannan fram och tillbaka så att smeten sprids ut och blir tunn som en crêpe alt sprider ut den med en sked. Stek i ca 1 minut och vänd sedan försiktigt och stek i ca 30 sekunder på andra sidan. Ta ur brödet från pannan och låt svalna lite.
2. Skär lövbiffen i små bitar och riv moroten grovt. Stek lövbiff, morot och lök i olivoljan tills biffen är färdig. Krydda med spiskummin, salt och peppar.
3. Mosa ihop avokado, vitlök, salt och peppar med en gaffel.
4. Hacka tomat och isbergsallad. Lägg tortillabrödet på en bit aluminiumfolie. Lägg grönsakerna i mitten av tortillabrödet, sedan lövbiffen och till sist avokadomoset. Rulla ihop till en wrap och vira aluminiumfolie runt halva wrapen.

Må hända hade vi lite mer kött än enligt receptet...;)


Köp äggvita på tetra så slipper du en massa äggulespill
Tjusigt...
Voila:)

 

Låt er väl smakas!

fredag 6 september 2013

Välj rätt för bra resultat...


Gör du medvetna val ökar du samtidigt utrymmet för ”livets goda”, tål att tänka på;).

För inte tusan var väl den där torra lilla kakan efter lunchen så god att riskera en viktökning av 5 kg det närmaste året? Det är nämligen som så att har du den vanan att den slinker ner varje dag och att du genom den hamnar på ett överskott på dess 100 kcal/dag så blir du faktiskt 5 kg ”fetare” under ett år. Kan vara en bra tanke när man överväger att ta kakan nästa gång…


Välj istället att unna dig både godare och nyttigare munsbitar och satsa på rolig och stimulerande träning i höst.

Äter du ofta ute?

Av det enorma utbudet av snabbmatställen och cafeér
finns en enormt liten inriktning på hälsosam mat. Hur är det möjligt frågar jag mig?! De flesta kedjor baserar dessvärre det mesta av menyerna på hel- och halvfabrikat fulla med E-nummer…

- Ska man gå ut och äta så välj då en riktigt bra krog där du vet vad som står bakom, att maten lagas från grunden. Hellre lokala restauranger än kedjor.

- Välj fiskrätter företrädesvis då det är fisken vi generellt sätt äter för lite utav samt att den brukar vara väldigt bra, på bra krogar. Ät mycket grönsaker vilket inte är särskilt svårt på lunchrestauranger med salladsbuffé, om inte annat välj dem som har det! En bra salladsbuffé går inte sällan hand i hand med en bra restaurang.

 
-          Försök i den mån det går att undvika friterat, grillat och stekt och välj istället ugnslagad och kokt mat.

-          Undvik sockrade drycker som läsk och måltidsdrycker = saftdrycker som serveras. Den enda rätta måltidsdrycken är vatten och varför inte smaksatt med fräsch lime eller dylikt. Här har du mycket att spara in på;)

-          Vegetariska alternativ är väl bra? Många vegetariska rätter är inte alls nyttiga utan dryper av fett. När det gäller thaimat, sushi och kinamat är det också lätt att tro att de är väldigt nyttiga, men man blir förvånad när man ser hur mycket socker många av dessa använder. Gör hellre din egen wok då du kan kontrollera det som slängs i.

Själv har jag den förmånen att ha en egen ”kock” härhemma som ikväll överraskade med hasselnötsbiffar till fredagsmiddagen som intogs på altan. Förnöjsamt, minst sagt.

Jörgen tog inspiration från Jacob Wismar och hans hälsokokbok: Familjens hälsokokbok, lagom nyttig vardagsmat.

Dessa biffar ska ni såklart testa.

Hasselnötsbiffar
8 biffar

2 dl kikärtor
1 dl hasselnötter
2 vitlöksklyftor
1 msk malen spiskummin
1 msk maizena
1 tsk salt
½ tsk bakpulver
1 msk citronsaft
2 dl rivna morötter
 
 
Föll mig perfekt i smak


Blötlägg kikärtorna över natten dagen innan du ska laga biffarna. Sätt ugnen på 225 grader. Skölj av kikärtorna och mixa dem med övriga ingredienser utom morötterna. Kör allt till en ganska stadig och slät smet. Blanda nu i de rivna morötterna för hand. Forma smeten till små biffar och lägg dem i en smord ugnsfast form och stek i ugnen i 15 min. Servera med ris, sallad och yoghurt.

Tips från Jacob; Om du använder konserverade kikärtor , tillsätt då lite extra maizena för att biffarna ska hålla ihop.

Jörgen valde att göra en mumsig vitlökssås med yoghurt, vitlök, salt, vitlökspeppar samt ”vitlök & örter” krydda, vilket jag kan intyga blev väldigt gott.

Med detta önskar jag er alla en riktigt skön helg!