fredag 6 september 2013

Välj rätt för bra resultat...


Gör du medvetna val ökar du samtidigt utrymmet för ”livets goda”, tål att tänka på;).

För inte tusan var väl den där torra lilla kakan efter lunchen så god att riskera en viktökning av 5 kg det närmaste året? Det är nämligen som så att har du den vanan att den slinker ner varje dag och att du genom den hamnar på ett överskott på dess 100 kcal/dag så blir du faktiskt 5 kg ”fetare” under ett år. Kan vara en bra tanke när man överväger att ta kakan nästa gång…


Välj istället att unna dig både godare och nyttigare munsbitar och satsa på rolig och stimulerande träning i höst.

Äter du ofta ute?

Av det enorma utbudet av snabbmatställen och cafeér
finns en enormt liten inriktning på hälsosam mat. Hur är det möjligt frågar jag mig?! De flesta kedjor baserar dessvärre det mesta av menyerna på hel- och halvfabrikat fulla med E-nummer…

- Ska man gå ut och äta så välj då en riktigt bra krog där du vet vad som står bakom, att maten lagas från grunden. Hellre lokala restauranger än kedjor.

- Välj fiskrätter företrädesvis då det är fisken vi generellt sätt äter för lite utav samt att den brukar vara väldigt bra, på bra krogar. Ät mycket grönsaker vilket inte är särskilt svårt på lunchrestauranger med salladsbuffé, om inte annat välj dem som har det! En bra salladsbuffé går inte sällan hand i hand med en bra restaurang.

 
-          Försök i den mån det går att undvika friterat, grillat och stekt och välj istället ugnslagad och kokt mat.

-          Undvik sockrade drycker som läsk och måltidsdrycker = saftdrycker som serveras. Den enda rätta måltidsdrycken är vatten och varför inte smaksatt med fräsch lime eller dylikt. Här har du mycket att spara in på;)

-          Vegetariska alternativ är väl bra? Många vegetariska rätter är inte alls nyttiga utan dryper av fett. När det gäller thaimat, sushi och kinamat är det också lätt att tro att de är väldigt nyttiga, men man blir förvånad när man ser hur mycket socker många av dessa använder. Gör hellre din egen wok då du kan kontrollera det som slängs i.

Själv har jag den förmånen att ha en egen ”kock” härhemma som ikväll överraskade med hasselnötsbiffar till fredagsmiddagen som intogs på altan. Förnöjsamt, minst sagt.

Jörgen tog inspiration från Jacob Wismar och hans hälsokokbok: Familjens hälsokokbok, lagom nyttig vardagsmat.

Dessa biffar ska ni såklart testa.

Hasselnötsbiffar
8 biffar

2 dl kikärtor
1 dl hasselnötter
2 vitlöksklyftor
1 msk malen spiskummin
1 msk maizena
1 tsk salt
½ tsk bakpulver
1 msk citronsaft
2 dl rivna morötter
 
 
Föll mig perfekt i smak


Blötlägg kikärtorna över natten dagen innan du ska laga biffarna. Sätt ugnen på 225 grader. Skölj av kikärtorna och mixa dem med övriga ingredienser utom morötterna. Kör allt till en ganska stadig och slät smet. Blanda nu i de rivna morötterna för hand. Forma smeten till små biffar och lägg dem i en smord ugnsfast form och stek i ugnen i 15 min. Servera med ris, sallad och yoghurt.

Tips från Jacob; Om du använder konserverade kikärtor , tillsätt då lite extra maizena för att biffarna ska hålla ihop.

Jörgen valde att göra en mumsig vitlökssås med yoghurt, vitlök, salt, vitlökspeppar samt ”vitlök & örter” krydda, vilket jag kan intyga blev väldigt gott.

Med detta önskar jag er alla en riktigt skön helg!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar