lördag 21 september 2013

"Rödbetor från Norrland"

En riktigt läcker antioxidantrik måltid

Rödbetan har ett högt näringsvärde och innehåller lite av det mesta såsom kalcium, vitamin C, järn, magnesium, fosfor, mangan och är extremt antioxidantrik. Ett livsmedel att frossa!

Bli inte rädda bara, för att ni kommer att kissa rött i flera dagar därefter;).

Nu är vår härliga rotfruktstid här så blanda och variera.
Rödbetor är väldigt goda ugnsstekta, precis som potatis. Blanda rödbetor och andra rotfrukter utifrån tycke och smak, lök, svamp och grönsaker, ringla lite olivolja över och krydda med havssalt och krydda med t.ex. timjan, ugnsstek och njut av denna näringsriktiga och hälsosamma goda mat.

Här kommer receptet som vi gjorde härom kvällen (bilden ovan) från Jacob Wismar, ur Familjens hälsokokbok.

Rödbetor från Norrland

4-6 port.

500 gram färska rödbetor, gärna små
2 msk balsamvinäger
2 msk olivolja
Salt & peppar
100 gram färska örter, blandade, t.ex. basilika, rucola, persilja
Vi använde rucola och basilika vilket blev kalasgott75 gram västerbottenost (eller annan vällagrad hårdost, t.ex. brännvinsost)

Koka rödbetorna mjuka, cirka 45 min, i saltat vatten. Skala medan de fortfarande är varma. Dela betorna och blanda med balsamvinäger och olivolja. Smaka av med salt & peppar.
Vänd ner de färska örterna och smula över osten.

Vi valde att servera detta till kycklingfiléer. Välj en proteinkälla som du gillar.

Rödbetor och Chévre är ju en klassiker så smaka denna liknande anrättning med mer svenska smaker.

Ha en riktigt härlig helg och smaklig måltid!









Inga kommentarer:

Skicka en kommentar