söndag 15 september 2013

Hemgjorda bars för hela familjen

Här mina vänner, har jag ett kanontips på fika/mellis som blev hellyckat!
Båda våra barn, vår tvååring och även vår åttaåring som annars inte gillar nötter och frön mumsade i sig dem, under vår lilla utvärdering efter dagens barsbak.

Jag energiberäknade snabbt och enkelt dem med mitt kostprogram i min Kost & Viktklubb och en bit energibars slog ut såhär:
200 kcal (ett perfekt energivärde för ett mellanmål)
Vill man ha det som ett mindre fika till kaffet räcker en halv
Energifördelning:
Protein: 12E%
Fett: 57E%
Kolhydrater: 30E%

ENERGIBARS16 stycken
1 dl naturella nötter eller mandlar (t.ex. cashew-, valnötter etc.)De man tycker om!
Vi gjorde dessa på cashewnötter idag
2 dl havregryn
2 dl solroskärnor
0,5 dl pumpakärnor
1 dl russin
1 dl torkade aprikoser, ca. 70 gram
1 dl krossat linfrö
0,5 dl valfri juice (allra bäst med ny egen färskpressad. Vi valde dock att ha Bifidos, God morgon, no sugar)
3 stycken äggvitor (återigen kommer äggvita på tetra väl till hands)
200 gram smält mörk choklad (naturell , 70% eller högre)
 
 
Hacka nötterna samt aprikoserna...

Blanda nötter och aprikoser med de övriga torra ingredienserna.
Häll över juicen och rör om.
Vispa äggvitorna lätt.
Blanda i äggvita och rör om ordentligt.

Bred ut smeten på bakpappersklädd plåt. Grädda i 125 grader i 25 min.
Jag använde en något mindre plåt än normalstor...

...så det blir en lagom tjocklek på dem. Dryga centimetern skulle jag uppskatta.
Låt kakan svalna helt...

Smält chokladen och bred ut eller ringla över.
Låt stelna. Snabbast i kylen.

Skär den i 16 bitar


VOILA

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar