torsdag 21 november 2013

Maximera motivationen


1. Kartlägg dina tankemönster
Var uppmärksam på dig själv och dina tankar.
Skriv ner vilka tankar som präglar dina dagar samt hur det ”inre samtal” som ständigt pågår inom oss, låter hos dig. Var extra uppmärksam på tankar som rör misslyckanden eller rädsla. Mentala spärrar som prestationsångest, självuppfyllande profetior och onda tankecirklar är oftast omedvetna. De skapas och lever i det undermedvetna och går igång automatiskt enligt vissa djupt invanda mönster i hjärnan. Tänker du att ”det här kommer kännas tungt”, kommer det garanterat kännas tungt.

Kanske är just tankens kraft en av våra största resurser.

2. Maximera antalet framgångstankar
Tror du att du kommer att misslyckas gör sig också kroppen och sinnet redo för att misslyckas. Tvärtom kommer också kroppen att göra sig redo för storverk om du tydligt visualiserar en framgång och hur du tar dig an den. Ge dig själv tid att både visualisera och dokumentera vad du vill uppnå och hur du vill ha det. Koncentration och avslappning är grunden till framgång inom mental styrka. Hitta ditt eget sätt att uppnå lugn och fokus. 

3. Sätt rätt och tydliga mål
Målsättningar och motivation ses av forskare ofta som tydligt sammankopplade. Skapa handlingsplaner för vad, hur och när du ska genomföra något. Planen kan vara föränderlig, men ger styrfart och en känsla av att du vet vart du är på väg. Planer med olika tidsspann på t.ex. ett halvår, ett år och fem år gör dig medveten om vad du behöver starta med idag för att en dag uppnå ett stort och avlägset mål.

4. Bekräfta och belöna
Glöm inte att njuta av framgångar. Ta in dem i kroppen och känn den härliga känslan av att ha lyckats. Utnyttja känslan av flyt för att ta tag i nästa steg/uppgift. Belöna och bekräfta dig själv. Motivationsmetoder som t.ex. en ny bok eller app, ett nytt träningsredskap, Personlig träning, nya träningskläder, nya kläder, en hälsoresa är ting som kan stärka motivationen och ge mer energi framåt.

5. Utveckla dig själv
Vad vill jag förbättra? Vad vill jag lära mig?

Med inspiration från karriärcoachen Lovisa Ehrenborg


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar