onsdag 4 december 2013

Julstress?


Jag är verkligen inte den som stressar upp mig under denna julmånad, utan är nog lite mer som barnen att jag ser fram emot julen med glädje och förväntan och älskar myspyset som omger oss.

För många kan dock hela december upplevas som en plågsam sträcka tills man slutligen hamnar i soffan framför Kalle Anke med en alltför stor godisskål i famnen som gör att man knappt kan eller vill röra sig mer resten av julhelgen, utan istället fortsätter att äta än det ena än det andra tills man praktiskt taget rullar fram och mår urdåligt i både kropp och knopp. Behöver det vara så?

Vi drömmer om ledighet, umgänge och god mat och dryck. Men ofta har vi en bild av hur det ska vara som stämmer dåligt överens med hur livet faktiskt ser ut. När dröm och verklighet krockar riskerar man att bli besviken och i värsta fall lägga skulden hos sig själv.

För den som har ett heltidsjobb och en familj att ta hand om, är det en helt orimlig uppgift att servera ett julbord bestående av hemlagade rätter som tar flera dygn att tillreda.

Utöver detta ska ljusgirlander upp, storstädning genomföras och glöggbjudningar arrangeras.
Samtidigt som det är högtryck på jobbet, och förkylningssäsong hos barnen som snabbt förmedlas vidare till föräldrarna som i stressen omöjligt blir av med den.

Lägg till detta att hälften av Sveriges befolkning upplever ökad trötthet och håglöshet under den mörka årstiden, så förstår man att julen kan vara en stor påfrestning. 

För den som har svårt att säga nej och lägger stor vikt vid att leva upp till andras förväntningar är gränsen nära att bli sjuk i brist på ork.

Några goda råd på vägen:

- Gör julbordet till knytkalas, hjälps åt, catera maten eller köp färdiglagat.
VILL du inte stå i köket så behöver du faktiskt inte det!

- Om du tycker om att julförbereda jobba då istället i mellandagarna och ta ledigt några dagar innan jul.

- Julstöka tillsammans med barnen och förvandla jobbet och plikterna till roligt umgänge och låt det bli lite ”hip som haps” för vad gör väl det?

- Unna dig själv att hyra in en städfirma innan jul som storstädar medan du går en riktigt lång uppfriskande och välbehövlig långpromenad eller lyxar med att vara hos frisören, massören, fotvårdaren etc.


 Konsumtionshets
Visste ni att varje svensk köper julklappar för runt fem till sjutusen kronor. För pengar som ska tjänas in och även räcka till annat. Man vill ge sina barn samma jul som grannarnas barn för att sedan hamna mer eller mindre i ett krisläge efter jul. 

Ett annat stressmoment är att tänka ut vad man ska ge till den som har allt. Många föräldrar och andra släktingar har hamnat i en ond cirkel av att överösa barnen med presenter – inte sällan som en ursäkt för den tid man inte ägnat barnen...

Inte är det ett överflöd av prylar som leder till lycka!?
Låt istället lycka och tacksamhet naturligt formas fram genom ting som att faktiskt ”bara vara tillsammans”.

Tänk efter…vem tillfredställer vi egentligen mest när vi låter barnen sitta i timmar och öppna paket i stället för att leka som de ju älskar allra mest.

Några goda råd på vägen:
- Kom överens med släkten om att strunta helt i pliktjulklappar till de vuxna.
Vi kör på julklappsleken som är en uppskattad och riktigt skojig och stojig stämningshöjare. Vi köper två paket per person á 50 kr. I övrigt får barnen paket av tomten som funnits på deras önskelistor.

- Vill du ändå ge något så ge bort en gåva till välgörande ändamål.

- Ge barnen EN fin och genomtänkt julklapp som de längtat efter.

- Var ledig och var tillsammans med barnen och dina nära och kära och MYS tillsammans.

NJUT
nu mina vänner, av en riktigt skön och harmonisk juletid som ju faktiskt blir vad vi gör den till!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar