söndag 22 december 2013

Vila hjärnan från jobb

Mellan varven behöver vårt huvud koppla av för att kunna prestera max.

Här följer några tips
som hjälper dig att släppa allt, slappna av och bara vara och njuta av livet.
  
Stäng av mobil och dator
När vi är lediga ska vi sträva efter att vara urkopplade. Annars är vi helt enkelt inte lediga. Ingenting är så viktigt att det kräver svar direkt, på semestern. Skulle det mot all förmodan vara så, så kommer vi på ett eller annat sätt att fås tag på. 



Planlägg och sätt upp gränser
Om vi tillåter oss själva att jobba hela tiden så kommer vi också att göra det. Sätt upp gränser som vi följer. Att planera in pauser under dagen för att vila hjärnan är sunt och smart. Att sätta en sluttid för arbetsdagen likaså. Om vi arbetar till sena kvällen kommer vi inte att kunna slappna av och kunna sova ordentligt.  Se till att vara effektiv och utvilad under arbetstid så räcker det, gott och väl.



Lita på att allt rullar på ändå
Många tror att allt står och faller om man är borta, inte finns på plats. Det gör det inte.

Gör något du gillar skarpt
Bästa sättet att koppla bort jobb och riktigt koppla av, är att göra något som är så roligt att man bara kan tänka på det. Planera in en sådan aktivitet en gång i veckan och håll benfast vid den.



Ta en sammanhängande semester
Att sikta in sig på en period om året då man tar en längre tids sammanhängande ledighet är hälsosamt och bra för kropp och knopp.

Se över när det är lite lugnare på jobbet och ta ut ledigheten då. Detta gör att man har kraft och ork att gasa när det är som mest intensivt.

Endorfiner – Den enkla vägen till lycka

Motionera
Gärna utomhus då frisk luft och dagsljus lider lite brist denna årstid.
Finn en aktivitet som stimulerar dig och är så pass rolig att du inte ens tänker på den som träning, då har du hittat rätt. Träning är också ett utmärkt sätt att träffa de människor man försakar när man arbetar mycket. Kombinera, slå två flugor i en smäll.



Var social & skratta mycket
Sluta inte att leva livet såsom att ”partaja”, äta goda middagar eller ta en after work mellan varven p.g.a. ett jobb som tar överhanden. Ta ett break, ha kul!

Det sociala livet hjälper oss att koppla ner hjärnan för en stund.

Läs en bok - lyssna på en ljudbok
Som sagt, unna dig ett break, bryt, släpp allt du har i händerna. Fånga dagsljuset under en lång och härlig promenad med en spännande ljudbok i öronen.
Ta som vana att läsa några rader i en bra bok innan du släcker lampan. Gör att vi lättare kan somna in genom att vi kopplar bort allt annat och vaknar som en ny människa, redo för en kanondag!

God sömn bäddar för god hälsa.

Lev passionerat
Närhet, ömhet och ett aktivt sexliv kan förbättra vår hälsa och bota depressioner.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar