tisdag 20 maj 2014

Kom igång och behåll träningsvanorna


Väldigt många som tar beslutet att börja träna går ut för hårt! Vilket lätt resulterar i att man blir periodare. Som en jojobantare ungefär, vilket vi nog alla vet är det sämsta vi kan utsätta våra kroppar för.

Givetvis kan man ha periodiseringar av träning, men då pratar vi om något helt annat, då tränar man målinriktat jämnt över året, på olika nivåer och fokus.

När man BESTÄMT SIG för att börja träna är Motivationen och Drivkraften ofta på topp och allt tycks gå på räls. Man lägger allt fokus på träningen och tränar hårt varje dag. Man går från noll till hundra. Man köper nya fräscha träningskläder, bokar in sig på en massa olika gruppträningspass och kanske startar man också dagen med en powerwalk på minst en timme veckans alla dagar…

Efter ett par veckor börjar man dock känna sig ganska sliten, kroppen har inte hunnit med i svängarna. Kanske åker man på en infektion och förkylning är ett faktum. Till följd vila och man trillar lätt ur de nya rutinerna, som kanske så många gånger tidigare, när man bestämt sig och gasat för hårt.

Vi ska istället se till att leva en aktiv livsstil och få in träningen som en helt naturlig del av livet – varje vecka – året runt! 

Träna inte FÖR hårt, träna smart, och se till att vardagsmotionera mera! Samtidigt som vi fyller kroppen med rätt energi & näring och sover gott. Då har vi bästa förutsättningarna för att må optimalt bra i kropp & knopp.

Även under den stundande sommartiden då dragkraften för annat skoj på ljusa ljumma sommarkvällar lockar ska vi hålla fast vid våra träningsvanor.

Här kommer lite tips på hur man kan göra för att lättare hålla i med träningen sommaren lång och vidare framåt →


- Träna ute! Oavsett väder – Det finns faktiskt inget dåligt väder bara dåliga kläder! Införskaffa dig kläder som tål alla väderomslag!
Du kan med andra ord träna när som helst och är inte beroende av gymmets öppettider, som annars kan vara en dålig ursäkt för att skippa träningen...

- Morgonträna! Är du morgonpigg finns det ingen tvekan om var du ska lägga dina pass. Lägg fram kläderna kvällen innan, bara att skutta i när klockan ringer. Efter ett glas vatten ger du dig ut, utan att ens hinna fundera på andra mer inaktiva alternativ.

En skön må bra känsla fyller kroppen av denna uppstart och ribban för en riktigt bra dag är satt. Frukosten smakar dessutom fantastisk bra efter ett morgonpass!

- Lunchträna! Är du ingen morgonmänniska så glöm tanken på morgonträning, då det med största sannolikhet inte kommer att bli en skön rutin för dig. Dock vet jag MÅNGA som sagt sig inte vara några morgonmänniskor men som testat, som njuter till fullo av sina nya funna morgonrutiner, så testa vet ja!
Väljer man att träna på lunchen så välj pass på 20-30 min så du hinner duscha och äta din matlåda i lugn och ro.

- Skriv in träningen i kalendern som ett viktigt möte med dig själv!
Veckoplanera såsom du allra helst också gör med kosten.

- För träningsdagbok! Det kan vara i enklaste skrivboken eller direkt i den dagliga agendan. Genom att anteckna dina gjorda pass får du ett kvitto på att de blivit av (pepp) eller inte...(puff).

- Gå inte ut för hårt!  Ta det lugnt tills du har fått in träningen som en naturlig rutin. Lägg dig på en nivå där du känner att "Det här vill jag göra om imorgon igen"!

- Sätt tydliga mål! Siffror och resultat peppar dig att utvecklas och sikta högre.
Du behöver inte klocka dig på varje pass men att klocka dina löppass då och då gör att du inte hamnar på en och samma platå för du vill ju förstås klå dig själv och bli allt snabbare! Detsamma gäller din styrkebaserade nivå. Utmana dig själv!
Med alltifrån att t.ex. stå maxtid i strikt ”Planka” till att göra max antal strikta armhävningar med bröstet mot golv. Övningar som just du vill bli vass i !

Vad vill du ha för personliga träningsmål?
Realistiska och nåbara, steg för steg. Glöm heller inte att unna dig något hälsosamt och bra för varje uppnått delmål, som inte har med mat att göra.

Njut av en hälsosam, stark & skön livsstil!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar