söndag 11 maj 2014

Utflyktsmat i vårsolen...


Vår lilla Nova säger precis innan ögonlocken faller samman: - Mamma, när kommer solen? Ja, det kan man allt fråga sig. Nu vill vi ha härligt solsken igen!

Om knappt sex veckor är det dock midsommar och högsäsongen för härliga utflykter med familj och vänner i det gröna startar upp.

Vad har vi då bäst i picknickkorgen?

Många av oss kör på samma slentrianmässiga picknickmat varje gång det ska picknickas.

Med de här tipsen kan ni både spara tid och prova någonting helt nytt i korgarna. Ombyte förnöjer.

Kycklingrullar med pesto
Grilla eller stek några kycklingfiléer i skivor eller strimlor. Bred några tortillas med pesto, lägg på kycklingbitarna, soltorkade tomater, avokado och ruccolasallat eller annan sallad av tycke och smak. Rulla ihop och linda in i aluminiumfolie.

Rödbetssallad
Skala de råa rödbetorna, riv dem och lägg dem i en skål. Ringla lite olivolja över och tärna några bitar getost och lägg i. Tillsätt pistage och/eller hasselnötter och ”krydda” med färska örter som t.ex. persilja, basilika, timjan.

Thai gazpacho
Mixa tomater och gurka tillsammans med citrongräs, persilja, fisksås och rikligt med lime. Slå upp i portionsglas med lock så blir soppan lätt att ta med.

Tabboleh
Blanda samman hackad persilja och kokt bulgur. Persiljan ska vara ungefär två tredjedelar av blandningen. Blanda i hackade tomater, hackad gurka, olivolja, salt, peppar, massor av färsk citronsaft och smula fetaost över.

Potatissallad med sötpotatis
Koka sötpotatisen, men låt den inte bli för mjuk. Gör en vinägrett som du gillar med vinäger, t.ex. vit balsamvinäger och olivolja som bas och låt fantasin flöda med kryddning av alltifrån chili till kummin. Lite havssalt och pressad citron eller lime sitter också fint. En påse med väl vald färdigsköljd sallad kan vara smidigt och diverse grönsaker av tycke och smak och några vårlökar. Lägg i separata förpackningar och blanda samman på plats så blir det lika vackert för ögat som smakfullt för gommen.

Till detta kan man ta med en färdiggrillad kyckling eller skivad rostbiff.

Burritos
Använd stora tortillas och fyll dem till brädden med kokt ris och-/eller bönor av tycke och smak, grillat kött eller kyckling, grönsaker som t.ex. paprika, osötad majs etc., färska kryddor och en god salsa. Se till att packa in dem ordentligt så de inte läcker i picknickväskan.

Kycklingpita
Stek tunnskurna bitar kycklingfilé. Skär upp några pitabröd. Hacka tomater, rödlök, avokado och romansallad. Fyll pitabröden med kyckling och grönsaker på plats, toppa med fetaost och en god vinägrett.

Sobanudlar (Bovetenudlar)
Strimla morötter och zucchini. Blanda limesaft, sojasås, finhackad ingefära och sesamolja. Koka bovetenudlar och skölj i kallt vatten. Blanda samman nudlarna med grönsakerna och dressingen.

Champagne och jordgubbar
Ta med en flaska kyld champagne eller god flaska mousserande. Häll över de färska jordgubbarna och njut. Resten dricks upp i medhavda champagneglas.

Vad har du för favoritpicknickar att dela med dig utav?





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar