torsdag 21 augusti 2014

Blåbärsmuffins för Blodsockerblues


I tisdags kväll kickade jag igång mina 16 deltagare i höstens första ISO-kurs. Mitt mål är att ge dessa deltagare bästa möjliga förutsättningarna för ett välbalanserat, hälsosamt och skönt liv.

Jag bjöd kursdeltagarna på en favorit i repris i form av mättande, mumsiga mellanmålsmuffins eller om man hellre vill se det som "fika".

Denna gång valde vi att lägga sisådär en matsked tinade blåbär i mitten av muffinsarna efter att de stått inne några minuter i ugnen. Samt lite kardemumma. Skulle nog säga att det blev de godaste hittills, men smaken är som baken och ombyte förnöjer, så varför inte låta fantasin sätta touch på just dina hälsomuffins.

Av god erfarenhet vet jag att detta sätt att äta på, har en förmåga att sprida ringar på vattnet. De inte sällan tradiga och ensidiga matschemat därhemma bryts, mot en variation av härligt hälsosamma ISO-rätter för alla familjemedlemmar. På arbetet undrar kollegorna vad mumsigt som finns med till mellis idag då, och inte sällan ses dessa finfina mellanmål i deras händer en kort tid därpå;-).

Har presenterat dem tidigare men de är väl värda att presenteras igen. Snabbt, smidigt och smarrigt likväl i fikarummet som till utflykten på Kolmården.



SNABBA BANAN OCH HAVRE
(MICRO-) MUFFINS
Matkreatör: Susanna Backman/Tasty Health

Till  2 personer behöver du: 
2 st ägg
6 msk havregryn
80 g banan
1 tsk bakpulver
1 tsk kanel

Man kan också tillsätta t.ex.
- Vaniljpulver = mald vaniljstång
- Kardemumma
- Ingefära
- Nejlika
- Bär

Gör du en egen modifikation av dessa, så välkomnas gärna fler hälsosamma smaksättare.

Tillagningsinstruktioner
1. Ha i alla ingredienser i en skål. Mixa med stavmixer/matberedare tills du får en slät smet.
2. Smörj en ramekin-form eller en mugg med lite kokosolja eller annan naturell olja.
Häll i smeten och ställ in i microvågsugnen på högsta effekt i ca 1 minut och 15 sekunder. Ta ut och känn på toppen om den känns färdig. Om den fortfarande är kladdig, kör den ytterligare i micron i 10-sekunders intervaller tills den blivit fast.

Det går också utmärkt att göra dem i ugnen, 200 C i cirka 15 minuter. Mitt eget val.
Jag väljer vanliga hårda pappersformar som jag ställer i en muffinsplåt, utan oljan.
Känn med en sticka så de inte är kladdiga för då sjunker de lätt ihop.

Muffinsen går bra att ta med som mellanmål och håller sig färska i ca 2 dagar. Går fint att frysa.

1 muffins = 1port á 150 kcal

Källa:  isodieten.se

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar