lördag 16 augusti 2014

Styrka och Kondition i ett svep

Publicerat i SN 2014-08-16
Vid träning med BungyPump tränar man både motion och styrka samtidigt!

Man kan kombinera promenad och löpning med styrke-, koordinations-, uthållighets- och stretchövningar.

Träningen riktar sig till både över- och underkropp, vilket resulterar i att cirka 90% av kroppens muskler aktiveras och kan ge upp till 77% ökad förbränning av kalorier jämfört med vanlig promenad.

Ett allsidigt och effektivt träningsredskap som passar alla oavsett ålder och kondition och gör motionsrundan mycket roligare!

Staven har en 20 cm inbyggd fjädring som ger upp till 4-, 6- eller 10 kilos motstånd vid sitt fulla tryck. Det ger en effektiv och skonsam multifunktionell träning som ger en starkare kropp, högre kaloriförbrukning, bättre flås och dessutom skonar det mjuka anslaget både axlar och armbågar.

Spetsen används på mjukt underlag, Trugan där staven kan sjunka igenom: Sand/Snö, Gummifoten på asfalt. Man ska få ett bra fäste i varje isättning.

Starta med att släpa stavarna med ett lätt handgrepp och låt sedan armtagen komma helt naturligt, tryck ifrån lätt där staven landar. Gå sedan med olika tryck så du upplever skillnaden i arbetsbelastning: Lätt tryck under uppvärmningen → halva fjäderns tryck → Fullt tryck = Hela vikten används d.v.s. 4, 6 eller 10 kg.

Att tänka på: Upprätt hållning – Upp med blicken och fram med bröstet - Stavisättningen blir precis framför den bakre foten – Tryck ”igenom” staven så den når botten för att få full effekt - Håll en hög hastighet – Kör styrkeövningarna i hög hastighet utan att tappa tekniken för att hålla en hög puls genom passet. Utnyttja stavens unika fjädrande funktion vid styrkeövningarna genom att pressa samman staven så kopplar vi in bålmuskulaturen på ett effektivt sätt och även armarna.

Tips! Boka en timmes BungyPump walking med mig som Personlig Tränare och BungyPump-instruktör för att testa på detta roliga träningsredskap eller ta ditt stegande till ytterligare en nivå. Bokas individuellt, som par eller grupp.

Här följer texten från reportaget såsom det publicerades:

Stavgång känns kanske gammalmodigt men inte om man lägger till styrkeövningar och intervaller. Då blir det hett och nytt. För att få ut mer effekt av träningen kan man nämligen ta steget över från en vanlig stav till pumpvarianten, BungyPump. Ett alternativ som passar både elitmotionären och nybörjaren.

Enligt reklam och test ger stavgång 77 procent högre kaloriförbrukning än om man promenerar utan och man använder dessutom 90 procent av kroppens muskulatur när man tränar med en pumpstav . Efter bara några meters gång och test av en av övningarna så känns skillnaden i hela kroppen.

PT Fia Larzon var själv lite skeptisk till pumpstaven innan hon provade den, men nu är hon helt såld.
Men det krävs ett par pass innan man kommer in i tekniken, säger hon. För den är lite annorlunda från den vanliga traditionella stavtekniken. Dels ska staven vara så lång att den når upp mellan bröstet och armhålan, dels gör viktfjädringen att man får ett tufft motstånd samtidigt som det också skonar både axlar och armbågar.

Fia säger att det bästa sättet att komma i gång är att släpa stavarna efter sig, slappna av i axlarna och låta armpendlingen komma naturligt. Sedan börjar man trycka in staven lätt – så kallad halvpump. Tryck sedan ner fjädringen helt vid varje steg och håll emot tills nästa steg tas. Efter det kan man växla med olika tryck och på så sätt få till intervallträning.

Man kan också växla gångstilar, från till exempel dubbelstakning när man går/springer uppför en backe, sprätt steg när man tar sig utför – då med sträckt ben och vrist och stavarna arbetas lite bakom kroppen – och pendelgång, då man tar fyra steg på två stavarmtag. Bra som variation och vid löpning, då man inte hinner med ett armtag per steg. Det kan vara lite bökigt i början men man kommer underfund med det snart, säger Fia. 

Tänk på att över lag hålla ett ganska högt tempo. Gärna samma fart som om man joggar.
Och för att få mer effekt av träningen kan man lägga in lite styrkeövningar.
Fia visar ”klockan” och ”paddling” och under hela tiden pressar hon ihop staven. Nu får överkroppen verkligen jobba och man spänner bålen naturligt och man får med andra ord effektivt med hela korsetten i arbetet och armarna, säger hon. Gör tio repetitioner på varje övning eller så många som du nu orkar. 

Som avslutning går det att i ett svep fixa stretchingen av vader-,  bak-, framsida lår och höftböjare. Det tar tre minuter.

Det bästa med den här träningsformen är att alla kan göra det. Elitmotionärer och de som rehabtränar. Det är bara att anpassa träningen så att det passar just dig.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar