måndag 8 september 2014

Professionell löpcoach


I våras anlitade jag en professionell löpcoach och framgångsrik ultradistanslöpare för en heldag, med syfte att få de verktyg och den kunskap jag kunde tänkas behöva för att vidare löpcoacha mina kunder, nya som gamla, vars intresse väckts för löpningen. Kunder som också blivit allt mer resultatinriktade och som såklart vill springa säkert och skadefritt.

Supernöjd! Sophia gav mig dessutom den mersmak för löpningen jag behövde för att själv komma igång med löpträningen ordentligt. Jag upptäckte hur enormt varierande, rolig och inte minst utvecklande löpträningen kan vara.

För att vässa mig lite extra och för att få ett utbildningsintyg i min hand valde jag att nu i höst gå The Academys fortbildning till Löpcoach.

Utbildare på The Academy var Magnus Hagström, specialist inom distanslöpning. Suveränt duktig!

Ett härligt gäng kursdeltagare, med samma brinnande intresse, som under två kursdagar sög åt oss av all värdefull kunskap.
Här på bilden härligt trötta och endorfinfyllda efter att ha sprungit fem snabba 400 meters rundor med 50 Squat/benböj som ”vila” mellan varven. Gött:-)!
Ett upplägg som för övrigt ger samma känsla och resultat som ett långlopp. Smart träning!

Lite tips

Bra skor! Det viktigaste är att de är sköna, direkt från första början.
En ovan löpare kan behöva uppbyggda skor till en början. Ju mer van löpare man blir desto mindre uppbyggnad behövs. Ta hjälp av kunnig personal på en sportaffär där de är duktiga på löpning. De filmar din fotisättning och ser vad skor som passar dig bäst.

En GPS-klocka som visar hur långt man sprungit på en viss tid kan vara motiverande och skapa drivkraft framåt. Tänk dock på att inte fokusera alla pass på hur långt du springer på en viss tid utan lägg istället mer fokus på HUR du springer och på hur kroppen mår.

Barfotalöpning Inget för motionärer, men absolut att det är nyttigt för oss alla att kasta av oss strumpor och skor mellan varven och ”springa som barn” på t.ex. gräs, som en lättare uppvärmning/nedvarvning.

Mer vila! Högre intensitet!
Många lägger massor av tid på sin träning, men får ändå inte den utveckling de eftersträvar på grund av för lite vila. Visst är vi gjorda för att springa länge men då behöver vi också vila länge. Prova att minska ner på långpassen, minska ner på träningstiden, genom kortare mer intensiva intervallpass. Sänk med andra ord träningsvolymen men träna hårdare och mer intensivt och vila ordentligt! Det ger mer fritid och ett bättre resultat än att träna ofta och länge med låg intensitet.

Styrketräna!
Man måste stärka kroppen och också variera sin träning. Tränar du korrekt och TUNGT finns ingen risk att du blir för tung i löpspåret, utan istället stark. De traditionella Marklyften är t.ex. en universalövning för löpare. Träna löpteknik med både styrka-, balans- och rörlighetsträning och håll dig dessutom skadefri.

Ta hjälp av en personliga tränare och löpcoach och ta träningen till ytterligare en nivå.

Variera löpträningen
Cykla, simma, styrketräna… övriga aktiviteter du gillar, som god variation och återhämtning från just löpträningen.

Kosten
”Du blir vad du äter”. Ät en kost DU mår bra av och som är så oprocessad som möjligt, ren mat av god kvalité. Du ska förstå vad det står på ingredienslistan.

Tränar man löpdistans på längre än 90 minuter bör man börja fylla på lagret av energi under passet, lite i taget under passets gång. Energilagret/Glykogenlagret räcker under cirka 45-60 min.

Starta upp och lär dig rätt från början - bli snabbare, starkare och friskare genom löpträning!

Nog får jag väl anse mig som professionell löpcoach nu;-),  även att man aldrig är fulländad.
Ser fram emot att fortsätta utvecklas både i min egen löpning och som löpcoach.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar