onsdag 24 september 2014

Nå målvikt och behåll den!


Låt dig inte dras med av alla ”magiska” bantningstips.
Satsa istället på att motionera dagligen och att äta vanlig, fräsch, mättande, hälsosam, och bra mat.

Här följer några tips hur du boostar både hälsan och fettförbränningen.

Grönsaks-, Bär- och Fruktfrossa - Varje dag!Ät Grönsaker, frukt och bär till alla dina måltider.
På så vis får du i dig livsviktiga vitaminer, mineraler och antioxidanter som gör dig pigg, frisk, stark och slank. De vattenlösliga fibrerna hjälper till att hålla blodsockret i schack och ger aptitkontroll. Inom vissa dieter varnar man för frukt, och pekar då på att den innehåller en del fruktsocker. Men Livsmedelsverket och ledande nutritionister lyfter fram fruktens alla hälsofördelar och rekommenderar flera frukter om dagen som en del i en sund kost, vilket jag är helt enig om. Välj ekologiskt och efter säsong!
Sen kan man vara energi/kalorismart genom att väva in mer grönsaker. Visste du att det går 5 paprikor på 1 banan om vi lattjar med tanken vad vi får för 100 kcal. För den skull ska vi inte döma ut bananen vilken är en förträfflig, mer matig och söt frukt.

Proteinsäkra dina måltider

Protein är inte bara viktigt när man vill bygga muskler utan också när målet är att tappa fettvikt. Protein mättar mest av våra näringsämnen och håller oss därmed mätta och nöjda vilket är förutsättningen för en stabil och långsiktigt hållbar viktminskning. Protein håller blodsockret balanserat vilket är A & O för en skön balans i både kropp och knopp.

En proteinrik frukost är smart om du vill bli av med överflödskilon.
Enligt en amerikansk studie går de som äter ett ägg till frukost (förövrigt en grymt bra proteinkälla) ner 65 procent mer i vikt än de som äter vitt bröd. En bra frukost kan t.ex. bestå av naturell yoghurt, gärna med hög bakteriekultur för en lugn magkänsla toppad med färska eller frysta bär (antioxidantboosta), skivad banan (naturlig sötma) och en osötad müsli med nötter och frön. Till detta 1-2 ägg. Personligen måste jag ha varm frukost och älskar min ägg & grötfrukost, lika nyförälskat varje morgon:-).

Är du vegetarian? Då är det bra att ha lite extra koll på var du kan få protein från annat håll än kött, fisk, skaldjur och fågel etc. Då finns vegetariska köttersättningsalternativ som Quorn och Tofu. Baljväxter (bönor, linser, kikärtor = proteinrika kolhydratkällor) är en höjdare. Sojabönorna är extra proteinrika.Bra proteinkällor är även mager hårdost, som är en riktigt bra proteinkälla. Sen har vi proteinkällor i form av mager naturell kesella/kvarg och skyr, den isländska yoghurten, och keso såklart.

Mellanmål är superviktiga! Att äta mellanmål regelbundet kan minska de negativa effekterna av stresshormonet kortisol, som bland annat säger till din kropp att lagra fett. Som resultat bränner du mer fett när du tränar – och effekten sitter dessutom i 24 timmar efter passet, när du ligger som skönast tillbakalutad i soffan;-).


Ät efter träningen
Att gå och lägga sig efter träningen utan att äta är förödande för formen.
Ju fortare du får i dig något att äta efter passet, desto fortare hejdar du muskelnedbrytningen – och går istället in i fasen då kroppen byggs upp och återhämtar sig. Planera in ett välbalanserad måltid en timme efter passet.

Ät mer av det gröna!
Fyll halva tallriken med gröna blad av olika slag. Du får inte bara i dig massor med välgörande antioxidanter, du minskar också kaloriintaget drastiskt eftersom sallad är extremt kalorisnålt. Det finns också många studier som visar att en rad näringsämnen som finns i gröna blad, till exempel folsyra och kalcium, kan hjälpa dig att tappa vikt. Exempel är färsk spenat, rucola, röd mangold och andra superblad – Finns färdiga påsar i mataffären, sköljd och klar att servera. Bästa snabbmaten!

Toppa sedan med andra färgglada grönsaker för att maxa vitamin- . mineral- och antioxidant-boosten.

Häll över en dressing baserad på oliv- eller rapsolja och vinäger och kryddor av tycke och smak. Vinägern sänker dessutom måltidens GI och tillför inte kroppen några extra kalorier. Forskning visar att olivolja, rapsolja och andra vegetabiliska oljor med högt innehåll av omättat fett stimulerar fettförbränningen. Att äta för lite fett har motsatt effekt. Med andra ord, äter vi (rätt) fett, bränner vi fett!

Frukosten banar väg för resten av dagen
När du vaknar på morgonen är din kropp tom på bränsle. Om du då inte fyller på med mat kommer du sannolikt att ta igen det senare – och överäta på lunchen och kanske småäta under resten av dagen och kvällen. Faktum är att den som regelbundet hoppar över frukosten ökar risken att bli överviktig markant, det framgår av många studier. Så är det helt enkelt!

Detta säger inte att du måste äta det första du gör när du kliver upp ur sängen, men ta som vana att ta ett glas vatten och om du vill en kopp te/kaffe. Ta sedan en promenad innan frukosten eller ät frukosten på jobbet. Det är helt OK, bara du äter frukosten.
Om du inte har tid eller aptit till att äta ett stort mål så går det utmärkt att dela upp frukosten i två mindre mål. Du kan till exempel dricka en hemmagjord smoothie som ett första intag och sedan när du kommit till jobb äta en andra välbalanserad frukost.

För en kropp i god balans!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar