tisdag 7 april 2015

Lever du i nuet?


Har du haft en skön, harmonisk och vilsam påsk?

Helgen har varit lång, hela fyra dagar för många av oss. Många människor ”väljer” under dessa långhelger att arrangerar den ena bjudningen efter den andra och visst är det trevligt och mysigt att träffa släkt och vänner men det är minst lika viktigt med återhämtning i form av att faktiskt ”bara vara”.

Att kliva upp när man känner sig utvilad, äta frukost i lugnan ro och faktiskt inte ha någon tid eller något alls att passa utan just bara kunna ta dagen såsom den kommer.

Alltfler i dagens samhälle är stressade, alltför stressade och faktiskt lider av negativ stress. Försäkringskassan ersätter alltfler sjukskrivna i depression och stressrelaterade sjukdomar. Psykisk ohälsa är den största orsaken till sjukskrivning i välfärdsländer som Sverige.


Att-göra-listorna blir allt längre. Vi gör flera saker samtidigt och är tillgängliga för jämnan.

Tillgänglighet dygnet runt leder till ytlighet, då man inte hinner vara nyanserad och utforska saker och ting lite djupare, såsom man sig bör, för att känna mening och tillfredsställelse i livet.

"Autopiloten" tar över våra liv och vi tappar medvetenheten, vad som är viktigt här och nu.
Engagemang och nära relationer blir lätt en bristvara.

Under tiden passerar barnens uppväxt …

Alla behöver vi stanna upp, drömma, reflektera över livet, över situationen, vid behov förändra, uppleva saker och ting och vi behöver framförallt vara mer närvarande!

Vad är det egentligen som vi måste hinna med och varför?!

Lev i nuet. 

En sak i taget! 

När jag sover, sover jag…när jag vaknar, vaknar jag…
när jag tänker, tänker jag…när jag äter, äter jag…
när jag jobbar, jobbar jag…när jag drömmer, drömmer jag…när jag talar, talar jag…när jag lyssnar, lyssnar jag…

Att göra flera saker samtidigt är en förbannelse…
När du sover, vaknar du…när du vaknar, tänker du…när du tänker, äter du…när du äter, jobbar du…när du jobbar, drömmer du…när du drömmer, talar du…när du talar, lyssnar du…när du lyssnar, sover du…

/Prästen Börje Ring (Sök på Spootify: ”Så enkelt är det”)

Att helt enkel göra det man gör just då är så oerhört viktigt.

Släpp prestigen och just bara njut av stunden, av vad du gör just nu. Som att t.ex. ta en skön jogg i skogen utan att behöva mäta pulsslagen, tiden eller distrahera tankarna åt något annat som får dig att helt missa själva upplevelsen. Upplevelsen som får med alla våra sinnen som i detta fall skulle kunna vara fågelkvittret, dofterna, glittret i vattnet du passerar, ögonkontakten och leendet som hänger kvar efter någon du passerat.

Känner du stress för att få ihop pengar till just ”den där” resan? Överväg om det verkligen är värt det!? Fyller de dagarna/veckan/veckorna verkligen den tillfredsställelsen du faktiskt vill ha och behöver?

Vi höjer hela tiden ribban av vardagskonsumtion och ”måste ha” den ena prylen efter den andra. Måste vi verkligen, blir vi lyckligare och mer tillfredställda då?

Den som lever i nuet är mer fri, närvarande och tillfredsställd – Gör mindre och lev mer!

Njut av ännu en härlig solskensdag mina vänner!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar