torsdag 2 april 2015

En Grekisk saga


Jag och Camilla, från Framgångsrik hälsa, tog kontakt med varandra för två och ett halvt år sedan sedan, då vi öppnade upp våra tankar och idéer om att skapa hälsoresor tillsammans.

Nu är vi snart där, inte bara i tankarna utan snart bär det av mot den grekiska ön Zakynthos, i maj när ön är som allra vackrast!

Vi blev rekommenderade svenska Maria Renhuldt-Tsilimigras och hennes grekiska man Dionysis charmiga idyll av en av deras stamgäster.

När vi gick in på deras hemsida föll vi pladask, för det var precis den här känslan vi ville åt som vi ännu inte hittat varför vi inte kommit till skott.

Vi ville hitta något unikt och charmigt såsom – Daphnes Sommarhus
Så långt ifrån de stora hotellkomplexen man kan komma.

Vi har begränsat antalet deltagare på vår resa till max 18 personer och hyr Daphnes Sommarhus själva som grupp vilket känns lyxigt och väldigt bra.

Det blir en resa som kommer att beröra alla våra sinnen. 

Jag sitter i detta nu och läser reportaget med Maria i tidningen Lantliv (i butik nu) och blir minst sagt inspirerad:

”I den gamla olivlunden, ett stenkast från havet, har svenska Maria Renhuldt-Tsilimigras förverkligat sin dröm med råge. I snart 30 års tid har hon och maken Dionysis hyrt ut lägenheter och villor till naturintresserade resenärer. Husen har stora lummiga terrasser och tak med vackra tegelpannor. Citronträden dignar av frukter och här växer även lagerträd, vildapel, mimosa och cypresser framför en skog av vildvuxen kermes ek.

De traditionella zakynthiska husen ligger dessutom i en marin nationalpark, vilket märks på både natur och bebyggelse. Tystnaden om aftonen är ett tecken på att naturen är fredad.
För tack vare nationalparken får inga större hotell och vägar byggas i området. Det är dessutom nära till Gerakas, den skyddade strand där havssköldpaddorna trivs så bra att honorna ständigt återvänder för att lägga sina ägg.

En första charmig upplevelse på vår hälsoresa blir att Maria med en skön morgonpromenad kommer att ta med oss till sköldpaddslagunen för ett härligt morgondopp. 

Ett flertal av våra aktiviteter kommer sedan hållas i olivlunden och kvällsföreläsningar innan middagen i pergolan.

Tillgången på råvaror är fantastisk. Allting växer i stort sett året om. Färsk frukt och grönsaker i den egna trädgården, allt från citroner, aprikoser, pomerans och körsbär till tomater, lök, sallad och fikon. Egenskördad olivolja som används i all matlagning. De har 300 träd med obesprutade oliver. Oliverna pressas i byn. Maria berättar inlevelsefullt om maten som kulturbärare på ön. Träden är fantastiska och det sägs att några av dem är mer än tusen år gamla.

Basråvarorna i det zakynthiska köket är tomat, potatis, aubergine, mild rödlök, olika slags färska bönor, ärtor och spenat. Den traditionella lantmaten består till stor del av vegetariska rätter. Kryddörterna hämtar Maria i trädgården. Här växer lavendel, rosmarin, oregano, kryddkrasse, timjan och salvia. Basilikan prunkar i stora krukor och bjuder på flera olika sorter. Träden med stora citroner växer precis vid terrassen. Maria har även kurser i matlagning här på gården.

Vasilikoshalvöns natur är ett koncentrat av hela Zakynthos, med 500 meter höga berg, långa sandstränder, skogar, bördigt slättland och klippkust med dolda små stränder.”

Ni läser hela reportaget i tidningen lantliv nr. 4.


Ni kommer förmodligen att få se många fina bilder från vår hälsoresa sen, då vi har med oss fotografen Veronica Johansson (VeraPhoto).

För mer info om resan: www.krafthalsa.se

2 kommentarer:

  1. Hej, det låter som ett fantastiskt trevligt initiativ! Var och hur hittar man mera information om resan, så som priser, program o.d? Hälsningar Kristin

    SvaraRadera
  2. Hej Kristin, vad roligt att vår resa väcker din nyfikenhet. Gå in på min hemsida krafthalsa.se så finner du infobladet om resan.
    Maila sedan gärna om vidare frågor.
    Ha en trevlig påskhelg! / Fia

    SvaraRadera