måndag 27 april 2015

Lär dig hantera frestelserna!


Frestelser kommer vi alltid att omges av och vi behöver lära oss att hantera dem.

En av de platser och tillfällen som kan vara svårast men också viktigast att motstå frestelser är när vi handlar i livsmedelsbutiken.

Att tänka på är att de matvaror som hamnar i kundkorgen förr eller senare kommer att passera våra läppar, varför det är av största vikt att vi kommer hem med rätt saker och fyller upp skafferi, kyl och frys med bra basvaror och smart näringsriktig mat istället för skräpmat.

För att kunna bemästra frestelserna vi passerar i livsmedelsbutiken gäller det att inte handla med ”reptilhjärnan”. Ni vet, den som kopplas på när det gått alldeles för lång tid mellan måltiderna och vi handlar trötta och hungriga… vår ”stenåldershjärna” signalerar då att den vill ha energirika ting, sött och fett och i värsta fall skriker den högt och är omöjlig att motstå.

Vi bör göra våra inköp i livsmedelsbutiken när vi är mätta och allra helst också lugna och utsövda.

Vi har som vana i vår familj att alltid ha handlingslista och oftast också en överstykningspenna med till butiken. Sak för sak prickas av.

Vet man med sig att man lätt faller för ”3 för 2” framme vid kassorna så kan det vara av god idé att skriva ner något på inköpslistan att kunna stoppa i munnen på vägen utifrån butiken som t.ex. säsongens frukt, bär, grönsaker och lite nötter. På så vis undviks spontanhandling då man ju inte vill göra avsteg från den planlagda inköpslistan. Man passerar helt enkelt lättare snackshyllorna obemärkta ;-).

En av de frestelser som vi bör vara extra uppmärksamma på är lösviktsgodis. Lösviktsgodis lurar oss att äta mycket mer än vi från början hade tänkt med dess enorma skopor och gigantiska påsar där 10 godisbitar bara skramlar runt på botten…


TÄNKVÄRT

100 gram blandat godis ger cirka 400 kcal ren energi utan några som helst näringsämnen, "tomma kalorier". Genomsnittspåsen av lösviktsgodis väger cirka 350 gram vilket ger större delen av dagsbehovet av energi...


Om du ska köpa lördagsgodis till dig själv eller dina barn så välj allra helst förpackat godis. Då har du bättre koll på mängden och det är ju dessutom betydligt mer hantermässigt hygieniskt.

Ta din nästa ”shoppingrunda” väl planlagd i lugn och ro. Det kan rent av bli ganska roligt!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar